Huono Äiti sai avautumisen:

Perheeseeni kuuluu minä, puoliso ja vajaa 7kk vauva. Oon lähössä töihin pian, mies jää kotiin hoitamaan vauvaa, kun työnantaja suostui antamaan perhevapaata 2 viikon varoitusajalla. On ollu jännä huomata, että yhteiskunta haluaa äitien palaavan töihin mahollisimman pian, mutta äidit ei sitä kuitenkaan halua näköjään. Kysyin eräässä someryhmässä jotain asiaan liittyvää ja myrsky oli valamis. Muiden äitien mielestä mun ei kuulu mennä töihin, koska

a) kaikkien tulee tulla toimeen kelan tuilla
b) lapsen ja äidin paikka on kotona
c) ”kyllä minä aion olla ainakin puoltoista vuotta kotona”
d) vauva-aika on lyhyt
e) töihin ehtii myöhemminkin
f) miehen tehtävä on elättää ja maksaa kaikki

Mua siis vaadittiin näillä perustein jäämään kotiin. Syy mun aikaseen työhönpaluuseen ei kuulu kenellekään, mutta sain vakituisen työpaikan toisesta yrityksestä. Nykyisellä työnantajalla menee korkojen nousun ja rakennusalan sukelluksen takia huonosti. Kaks, kolme kuukautta myöhemmin mulla ei välttämättä oo työtä mihin palata, kun lomautusta pukkaa uuden perään.

Toisekseen haluan lähtee töihin ajoissa, saaha rahaa pankkitilille, säästää itelleni ja avata pojalle pankkitilin. Alakaa pää vähän lahota, kun kaikki päivät oon pojan kanssa kahestaan. Miestä nään hätäseen ennen nukkumaanmenoo, yötyöläinen kun on.

Koen, että työhön paluulla on muhun positiivisia vaikutuksia enemmän kun negatiivisia. Ainoo negatiivinen piirre on ympäröivä yhteisö. Toisaalta, nää samat mut lynkkaavat mammat on niitä samoja, jotka kitisee iltiksen kommenttipalstalla siitä, kun miehet saa isompaa eläkettä. Tietenkin saa, he on töissä sitä eläkettä kerryttämässä samaan aikaan kun ite vapaaehtosesti nää äidit on kotona. Vaikka mut lynkataan nyt, eläkeiän kynnyksellä lällätän isommalla eläkkeellä.

 

Nimimerkki Työteliäs

xxxx

Joko osallistuit maalausremontin  arvontaan tässä jutussa?

Onneksi emme yrittäneet maalata itse

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 53 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

53 vastausta artikkeliin “Lähden töihin kun vauva on 7 kk ja se ei kuulu sulle äiti, joka päätit jäädä kotiin”

 • Nimetön sanoo:

  Kannustan sinua tekemään niin kuin itse parhaaksi näet. Se ei muille kuulu. Itselleni aikoinaan ainut vaihtoehto oli mennä heti vanhempainvapaan jälkeen töihin tienaamaan perheelle elantoa. Ns. kotiäitiyteen ei olisi ollut minkäänlaisia taloudellisia mahdollisuuksia.

 • mummuvaan sanoo:

  Työhönpaluusi ei tosiaan kuulu muille – ja harvaa kiinnostaakaan. Miksi siis kerrot siitä julkisesti täällä?

 • Nimetön sanoo:

  Olin kotona siihen asti, että muksu oli 3-vuotias. Naapuri kertoi, ettei laittanut omaa lastaan päiväkotiin ennen kuin tämä osasi puhua ja kertoa,mitä siellä tapahtuu. Ja siellähän tapahtui!
  Tästä päätin, että olen kotona. Hyvin alkoi 3-vuotiaan taival päivähoidossa, ihmetteli jonkin verran joittenkin lasten väkivaltaisuutta ja hoitohenkilökunnasta kertoi myös.
  Hyvin pysyin kartalla. Jos on mahdollisuus, niin suosittelen. Ei sovi kaikille, mutta jokainen löytää itse parhaan ratkaisun.

 • Nimetön sanoo:

  Jokainen tekee itse elämänsä ratkaisut ja vastaa niistä. Muille ei asia kuulu.
  Ei kannata muiden mielipiteitä kysellä, siitä ei ole hyötyä. Mielipiteitä on niin monta kuin ihmisiäkin.
  Kasvatusalan asiantuntijatkin esittää julkisuudessa näkökantojaan, päättäjät ei niitäkään kuuntele.

 • Lähäri -83 sanoo:

  Hei!

  Jos isä pystyy jäämään lapsen kanssa kotiin niin töihin vaan. Isä on myös vanhempi jolle vanhemman vastuut kuuluu. Saapahan lapsi hyvän suhteen isäänsä.

  Zemppiä

 • Marju sanoo:

  Sinä teet kuten on teille parasta. Ja kyllä raha-asiat on tärkeä osa perheen hyvinvointia. Kuin myös se että sinä jaksat. Minun lapset on jo lähes aikuisia. Suren hiukan sitä että monenlaiset asiat pitivät minut levottomana, enkä osannut nauttia siitä ihmeellisestä, tosi lyhyestä ajasta, olla vaan läsnä siinä. Eihän se aina ole mahdollistakaan, mut suru jäi. Toinen asia mikä on tärkeä on turvallinen kiintymyssuhde. Se kantaa pitkälle lapsen elämässä ja sen puute tuo monenlaisia haasteita. Mut elämä ei tosiaan ole yksinkertaista ja jokainen perhe tietää itse omansa. Toivottavasti maltat, ja annat itses nauttia lapsestasi ja äitiydestäsi niin paljon kuin mahdollista.

 • "go for it" sanoo:

  Painu hommiin vaan!!! Kyllähän näitä huutelijoita riittää jotka tykkää pitää maailmansa pitlttipurkin ja vauvamuskarin makuisena. Itselläni oli aikanaan vaihtoehtona se että painun töihin kun omani oli 3kk ja mies jää kotiin kun paremmat päivärahat sai vauvan hoidosta kun tarjottiin hyväpalkkaista vakityötä tai se että yhdistelmä =asuntolaina plus vain yksi palkka ja paskat päivärähat olisi tarjonnut vain puurokuuria… Itse tiedät mikä parasta teidän elämäntilanteeseen. Eikä tuosta mun esikoisesta pöllömpi tullut nyt jo yliopistossa… Vaikka kyllä siihen aikaan Kelaa myöten kauhisteltiin että kuka sen vauvan hoitaa kun mies jäi ”äitiyslomalaiseksi” ja sai muuten rintamaitoa 1,5v asti 😝… Muut meni kahville minä lypsylle…joten ei kannata kenenkään kauhistella että ”ainakin imetys jäi”

 • Lapsuus on vain kerran, raha toissijaista sanoo:

  Niin kummanlaisen äidin vauvana toivoisit itse ? Voin sanoa että vauvasta asti itse kokeneena nuo vaihtuvat hoitopaikat yms. Todellakin sen lyhyen ajan kun kiintymyssuhteen perusta luodaan, halusin aloittaa kotoa. Isän kanssa syvempi suhde muodostui myös hoitovapaalla tämän jälkeen. Valintojen seurauksia voidaan sitten jäljittää aikuisena eril.ahdistus yms.mt- oireista. Sori, ei voi kiertää tai kaartaa. Toki itselleen voi selittää mitä haluaa, elämä on valintoja

 • Töihin lähtisin itekki jos laps 7kk. sanoo:

  Kyllähän se niin on et jokanen päättää ite koska palaa töihin!
  En ymmärrä tätä miksi kaikkien äitien pitäs olla lapsen kanssa väkisin kotona nii pitkää ku mahdollista ja nostaa pelkkiä kelan tukia!
  Mikään noista syistä ei mielestäni oo niin vakuuttava tai ettei asiaa vois ratkasta muutenki ku jäädä kotiin!
  Onhan se varmasti ihanaa olla vaan kotona lapsen kans,pahimmillaan kituuttaa Kelan pienillä tuilla ja pudota kokonaan työelämästä- ja markkinoilta.
  Jos haluat lähtee töihin niin anna mennä!
  Varsinki jos ei ehkä ole pian työtä mihin palata ja miehen kanssa saatte asiat (lapsen hoito ym) mietittyä ja järkättyä näin helposti.
  Ennemmin elättäisin perheeni oikealla palkalla ku pelkillä kelan tuilla!
  Tuo ei mun silmissä päde et mies käy töissä ja elättää kaikki.
  Aina ei muutenkaa se yks ainut palkka edes riitä!
  Voi olla lainaa mitä lyhentää ja vaikka mitä muita isompia maksuja kuukausittain. Siihen vielä perheen menot,ruuat,vaatteet…
  Varsinki ku ruuan hinta noussu eikä meidän kaupoissa ainakaa hintoja lasketa.
  Eläminen on koko ajan vaan kalliimpaa..
  Uskon et jokanen sen tietää itsessään kun on oma aika palata töihin! Eikä 7kk ole päiväkotiinkaan liian pieni..toki en tiedä millainen hoitotarjonta teillä on lapsille..
  Mitä hittoo kellään on siihen sanomista!
  Sinä teet just niin ku parhaiden ite näät!
  Ja onhan tuo nyt pirun törkeetä alkaa väkisin sua sinne kotiisi lukitseen vauvasi kans!
  Oot ollu ja nauttinut vauva arjesta jo monta kuukautta!
  Ei minunkaan hermot kestäs kotona lapsen kans ilman aikuista juttu seuraa..omaa lasta rakastaa sanoinkuvaamattoman paljon!
  Ajattelet tietenki lapsesi tulevaisuutta samalla kun töihin palaat!
  Ei tarvii jännätä et riittäks ne hikiset KELAN tuet nyt varmasti ..

  Kai mäki oon liian ylpee tuilla elämään. No en edes yksin kelan tuilla meinannu pärjätä.. kuinka sit lapsen kans.? Ne lapsikorotukset ei mitää isoja..

  Töissä käymällä pääset ihmisten ilmoilla, siitä maksetaan palkkaa!
  Älä anna noitten masentaa äläkä vaan ota tosissas!
  Kaikki äidit on erilaisia..
  Mut miks siihe pitää noin karmeella tavalla ottaa kantaa ja väärin esitetty!
  Hitto sehän meet jos haluat!
  Ei kuulu kenellekään!
  Ja sulla on paikka mihin mennä. Vielä monen vuoden ajan. Toivon ainaki.

  Töissä käyvä äiti EI OLE KOTIÄITIÄ HUONOMPI!
  Turha on tollasilla argumenteilla käskee toista jäädä kotiin..Ei ne niin päteviä ollu muutenkaa!

  Hitto sä teet JUST ku teidän perheelle on parasta! Ne ei tunne teitä..Ei hajuakaan sun elämäntilanteestasi tai vaikka olisi rahapula niimpä ne voivat pitää pääsä kii!
  Mikkää ota päähän ku tommonen turha puuttuminen asioihin..
  Ne niitten ”pointit” ole yksikään semmosia et jos et tee itelles rakastamia asioita, töitä et saatte itellenne ja varsinki lapselle rahaa!
  Ton ikänenhän kasvaa tosi nopeeta js vaatteita on koko ajan mahdollisesti ostettava isompia..
  No sehän vaatii sit jo palkan..

  Mä oon ainaki TODELLA ILONEN SUN PUOLESTA!
  Sää teet tasan kuin haluut ja on teidän perheelle parasta. Kukaa voi noilla kliseillä ketää onnistua omaa päätänsä pyörtämään..
  Tsemppiä uuteen duuniin!
  Älä anna kenenkään tulevaisuudessakaa kääntää sun päätä noin hepposin perustein..
  Jos mulla ois lapsi. Ja työpaikka. Pyrkisin itsekki töihin lapsen ensimmäisen vuoden aikana. Huomannu kuin siihen kämppään jämähtää niitä lapsia hoitamaan..yllättävän monet kotiäidit tekeekin sit toisen..ehkä jopa kolmannen samaan lomaan eli näin ollen vuodet vierähtää siellä kotona ja lapset kasvaa..
  Voisin uskoo et mitä pidempää ollu kotona, hankalampaa alottaa töiden etsiminen.
  Sun asenteesta sais kyl muutamat ottaa mallia jos on työ johon palata.
  Eikä se sua äitinä yhtää huonommaksi tee!
  Lapset näkee alusta asti miten kova työnteko kannattaa..

  • Marju sanoo:

   Vauvan kannalta kyse ei oo kelan tuista vaan kiintymyssuhteesta. Sen laatu ratkaisee paljon vielä silloinkin kun vauva perustaa omaa perhettään.

 • Äiti sanoo:

  Luin tämän sinun julkaisun ryhmästä. Siinä kyllä puhuttiin lapsen laittamisesta päiväkotiin 6-7kk. Ei ollut puhetta että lapsi jäisi isän kanssa.

 • Ihan oli tarkotuksella lapset tehty ;) sanoo:

  Just ihanaa että on kaks vanhempaa, joista toinenkin ottaa lapsen kasvatuksesta vastuun nyt eikä sit joskus! Tää voi olla ehkä se mikä pistää muita harmittamaan..
  Meillä taas oli alusta asti selvää että lapsi voi olla kotona, kun meillä molemmilla on mahdollisuus joustaa töissä jotka ei lopu. Silti me kuullaan vittuilua siitä että hoidetaan lasta kotona, meillä on liian helppo lapsi molemmat käy lapsen kanssa harrastuksissa ja kerhoissa mutta rahat riittää. Jopa läheiset kommentoi että ei lapsen kanssa vaan voi olla noin kivaa 😀

 • Ad sanoo:

  Minä olin kotona siihen asti, että lapsi oli 6 kk. Jatkoin imetystä kun tein siinä kohtaa pääosin etätöitä, mies jäi kotiin seuraaviksi 8 kk ajaksi. Sitten lapsi meni päiväkotiin. Ihan täydellinen ratkaisu meille, enkä keksi meillä juurikaan mitään negatiivista. Muilla voi toki olla mielipiteitä, mutta ei olla kyselty. Ei kannata antaa muiden vaikuttaa liikaa. Sinä ja puolisosi tiedätte mikä parhaiten sopii sinulle ja teidän perheellenne. Voimia ja ihanaa arkea teidän porukallenne, olet hyvä äiti <3

 • Yökuuhkaaja sanoo:

  Paras on kun ei selittele valintojaan kenellekään. Kai sitä meidänkin elämää on moni ihmetellyt, mutta meillä on toiminut. Menin töihin takaisin kun lapsi oli 9kk, lapsi meni päiväkotiin kuitenkin vasta n.4 vuotiaana. Minä teen yötyötä ja mies päivätyötä, läpsystä vaihtoon meiningillä. Kun tuntui etten enää jaksanut ja pitää alkaa kunnolla nukkumaan töitten jälkeen, lapsi meni hoitoon. Teen pitkiä yövuoroja joten en ole joka yö töissä. Yhä edelleen. Päiväkodeissa on saanut vääntää monelle kun ei mene kaaliin että yötyötä on olemassa ja äitikin sitä voi tehdä mutta muuten ei ole tullut vastaan kummasteluja lastenhoidon kannalta.
  Parisuhteen kannalta on. Mutta saahan sitä ihmetellä. Ei me välitetä.
  Tsemppiä kaikille oli sitten töissä tai kotona!

 • Liisi 40 vuotta sanoo:

  Perhevapaauudistus on suunniteltukin kannustamaan perheitä jakamaan perhevapaat, joten kyllä teidän perheenne valinta on jopa arkipäiväinen. Myös isälle on nykyään hyvän mittainen (n.3kk), ns.korvamerkitty osuus, jota ei voi synnyttäneelle vanhemmalle luovuttaa. Ja ystäväpiirissäni vapaat todellakin jaetaan, jos ei tasan niin vähintään 60/40 tai 70/30-jaolla. Ole ylpeä itsestäsi, että sinä olet valinnut tasa-arvoisen kumppanin ja näin esimerkillisen isän lapsellesi. Näytät itse hyvää mallia siinä, millainen nainen olet ja millaisen miehen mallin hän saa ja tämä toiminta kertoo myös siitä, että arvostat itseäsi. Toki varmasti talousasiat tässä myös vaikuttaa mutta toimit järkevästi ja tuttavapiirisi mielipiteet kuulostavat merkillisiltä.

 • Emppu sanoo:

  Itse palasin töihin, kun vauva oli 7,5 kk. Ja sain myös arvostelu niin muilta äiteiltä kuin sukulaisilta. Miksi palasin.
  A) olin vauva-aikana hyvin yksinäinen, töissä sentään näki muita ihmisiä
  B) itselläni ei ollut lähes koskaan omaa aikaa, hyvä jos kerran kahdessa viikossa pari tuntia. Työ ei nyt omaa aikaa varsinaisesti, mutta sentään pääsee hetkeksi pois vauva-arjesta
  C) kaikki kallistunut ja en halunnut vain kitsastella koko ajan.

  Välillä tietysti podin huonoa omatuntoa, mutta kuitenkin lopulta päätös oli omasta mielestä se oikea.

 • Iiseli sanoo:

  Hyvä lapsella on olla oman rakkaan vanhemman eli tässä tapauksessa isän kanssa kotona. Tuntuu että jotkut ajattelevat että naiselle kuuluisi 75 % lapsen hoidosta ja kiintymyssuhteesta ja miehelle 25 %.

 • Hiton hienoo hei! sanoo:

  Hei, hyvä! Mahtavaa jos pystyt lähtemään töihin. Vau.

  Sanon näin koska kun oma lapsi oli 7kk, hormoonit ja unettomuus oli tehnyt minusta imbesillin. Siis lapsen hoito oli ainoa mihin pystyin hyvin. Unohtelin sanoja ja olin aivan totaalisesti tyhmä. En olisi pärjännyt työelämässä silloin. Lapsi alkoi nukkumaan kokonaisia öitä 1v 6kk kohdilla ja töihin palaaminen helpottui huomattavasti.

  Mainiota jos sinulla on pää ja kroppa toimintakykyinen ja voit mennä heti töihin kun siltä tuntuu. Uskon kuitenkin että synnytyksestä,vauva arjesta selviytymiseen menee muilla aikaa ja se on ihan ok hoitaa itsenä ja lapsen valmiiksi uutta arkea vaille.

  • Nimetön sanoo:

   Onko pienestä lapsesta mukava herätä klo. 6. 30 aamulla.. Sitten viedään hoitoon…klo.7.30 haetaan 16.30..Jos tälläistä joka ikinen päivä 1-2 vuotiaalla Varmasti raskasta suurimmalle osalle niin äidille kuin lapselle. Jos puhutaan vain.. Juu kyllä tuli ihan kunnon ihminen vaikka näin oli… Ei mielestäni kuitenkaan tarkoita että tälläinen elämä olisi mukavaa kenellekkään