Nimimerkki Julia lähetti meille Avaudu tästä -lomakkeen kautta kertomuksensa syrjinnästä töissä.

Hänellä oli pitkä tie ylipäätään saada yksi lapsi. Nyt kun haaveissa on toinen tai ehkä jopa kolmas, hän pohtii uskaltaako enää yrittää lasta. Sen verran ikävää on ollut kohtelu työpaikalla:

”Olen nyt 30-vuotias, yhden lapsen äiti. Poikani syntyi kesällä 2019.

Olen halunnut lasta todella pitkään, mutta kärsin useita vuosia lapsettomuudesta. Onnekseni siihen löytyi lopulta lääkitys. Kun lääkitys löydettiin, silloinen mieheni ei enää halunnutkaan lapsia vaikka siitä oltiin pitkään puhuttu…


Kuva Zoltan Tasi, ylin kuva Vitor de Matos.

Löysin myöhemmin ihmisen jonka kanssa halusin lapsen. Hänelle riittäisi yksi lapsi, mutta minä haluaisin vielä toisen ehkä kolmannenkin. Lääkärit ovat sitä mieltä että tällä hetkellä ehkäisy on tärkeä. Sekä sen vuoksi että sektion jälkeen ei saa raskautua vuoteen, ja sen takia, että sektion yhteydessä minulta löydettiin levinnyt endometrioosi. Minulla ei ole lääkäreistä tai hoitohenkilökunnasta mitään pahaa sanottavaa, mutta työelämä…

Töissä raskausaikana minua syrjittiin todella paljon, vaikka tein kaiken niin hyvin kun vaan pystyin. En ollut koskaan sairaslomalla, vaikka olisi välillä ehkä ollut aihettakin.

Nyt äitiysloman aikana minua on syyllistetty, kun pidän koko vanhempainvapaan yksin, eikä mieheni pidä osaa siitä.

lähikuva raskausmahasta
Kuva Mali Desha.

Ei pitäisi ajatella muita kuin itseään näin isoissa kysymyksissä kuin lastenhankinta, mutta monesti olen miettinyt että olenko valmis ottamaan uudelleen vastaan sen syrjinnän ja nöyryytyksen mitä töissä saa…”

Onko sinulla kokemuksia syrjinnästä töissä raskauden tai vanhempainvapaiden takia? Kerro kokemuksesi kommenteissa tai Avaudu tästä -lomakkeen kautta!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Kun töissä syyllistetään raskaudesta ja vanhempainvapaasta…”

 • Tobba sanoo:

  Ystävättäreni sairastui raskausaikana hypermeesiin (vaikea raskauspahoinvointi) ja joutui olemaan sairauslomalla melkein koko raskautensa ajan.

  Tätä oli työyhteisömme (varsinkin johdon) vaikea ymmärtää. Muut naisethan voivat olla töissä ilman mitään ongelmia ihan loppuviikoille asti.

  Ystäväni status yrityksessämme tippui luotetusta kollegasta epärehelliseen roskasakkiin. Kun hän äitiysloman jälkeen palasi töihin, hänelle ei annettu juuri mitään työtehtäviä ja heti kun se vain suinkin oli mahdollista (jollain yt-verukkeella) hänet irtisanottiin.

  Itsellänikin on haaveissa toinen, mutta pelottaa jos tulee liikaa ongelmia raskauden aikana (olen jo 37, joten ongelmia saattaa ilmetä). Uhraanko siihen sitten työpaikkani? Vastaus on kyllä uhraan!

 • Hippu sanoo:

  Samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja. Lasten saaminen on kuitenkin paljon isompi asia kuin työt, joten ääritapauksessa mieluummin vaikka koko työpaikka vaihtoon kuin että jättää lasten hankkimisen työpaikan nihkeän suhtautumisen takia!

 • Rohkeesti vaan sanoo:

  Toimit lastenhankinnassa täsmälleen kuten itse haluat. Raskaudesta ei ole pakko kertoa työpaikalla, ennen kuin se näkyy, sitten kyllä kysellään tietysti. Tässä on asia, johon ei ole työyhteisöllä mitään nokan koputtamista. Sen voi heille napakasti todeta.