Äitiysloma tai mammaloma on tuttu juttu – ja jokainen tietää, että se ei ole mitään lomaa!! Eikä sitä ole myöskään perhelomat, kun äiti on joka tapauksessa lomillakin kokki, siivooja, hoitaja tai vähintäänkin, noh, äiti.

Mutta entäs mutsiloma! Se se vasta on lomaa. Kyseessä on siis äidin oma loma. Äidin, ei perheen.

Ai kamala miten itsekästä! Kenellä siihen on varaa! Kenellä siihen on aikaa! Saako sellaisen loman pitää?!

Muun muassa tuollaisia ajatuksia saattaa tulla mieleen. Mutta ei, mutsiloman pitäminen ei ole itsekästä. Rahakysymyskään se ei välttämättä ole. Aika on tietysti rajallista, mutta koska KYLLÄ, sellaisen loman saa pitää, ehkä voisit joskus laittaa itsesi etusijalle?

Arjen kiireen keskellä moni todella kaipaisi mutsilomaa, mutta ei ehkä uskalla lähteä sellaiselle. Pärjäävätkö lapset? Pärjäänkö minä, vai itkenkö ikävää? Kehtaanko vaatia puolisolta tai isovanhemmilta sitä, että he hoitavat lapsiani kun minä lomailen..?

Olisi hyvä uskaltaa ja kehdata, kunhan lapset ovat tarpeeksi vanhoja olemaan erossa äidistä ja heillä on tuttu huolenpitäjä hoitamassa, kuten isä tai isovanhempi. Eihän kukaan ihmettele, että voiko isä lähteä matkalle, pärjäävätkö lapset… Ihan samalla tavalla lapset pärjäävät toisen vanhempansakin kanssa!

Lisäksi asiantuntijat ovat sitä mieltä, että mutsiloma on oikeasti monella tavalla hyvä juttu. Loma tietenkin rentouttaa äitiä, ja lisäksi suhde kumppaniin paranee. Äidit, jotka lomailevat vähintään kahdesti vuodessa, ovat rennompia eivätkä masennu niin helposti, väittää tutkimus. Lisäksi heidän tyytyväisyytensä avioliittoonsa on suurempi kuin niillä äideillä, jotka eivät lomaile.

pretty very busy multitasking housewife on white background

Ylin kuva Kong Jun.

Myös lapsille on hyvä nähdä, että äiti tarvitsee välillä lepoa palautuakseen. Sitä helposti syyllistyy siitä, että ei aseta lapsiaan joka hetki etusijalle, mutta oikeasti kukaan ei jaksa jos ei joskus saa levätä.

Yksinhuoltajan ja tiukalla budjetilla elävän voi tietenkin olla hankalaa järjestää itselleen mutsilomaa. Jo pelkkä loman järjestely saattaa tuntua todella kuormittavalta. Mutta mutsiloman ei tarvitse olla kolmen viikon joogaretriitti tai tarkoittaa drinkkien siemailua aurinkovarjon alla paratiisisaarella. Pääasia on, että äiti saa omaa aikaa. Oikeaa omaa aikaa, jolloin kukaan ei vaadi mitään, kukaan ei pyyhi räkäänsä äidin paitaan, kukaan ei raavi vessan ovea ja rämppää ovenkahvaa…

Jos ulkomaanmatkaan tai kylpylälomaan ei pysty panostamaan, ehkä onnistuisi viikonloppureissu mökille tai jonkun toisen mökille? Jos puolisoa tai isovanhempia ei ole, kenties lastenhoitoa voisi vuorotella toisen äidin kanssa niin, että kumpikin saisi vuorotellen lepoloman sillä aikaa kun toinen ottaisi lapset kylään pariksi yöksi?

Mikäli oikea irtiotto on mahdoton järjestää, niin jokaisen äidin olisi hyvä saada viettää edes omia iltoja tai päiviä. Niiden vaatiminen ei ole itsekästä, eikä siitä pidä syyllistyä.

Siinäkään ei ole mitään vikaa, että viihtyy lastensa kanssa ja haluaa viettää heidän kanssa kaiken mahdollisen ajan. Mutta suurin osa meistä ei jaksa, jos ei joskus saa vain olla. Ja olla olemassa pelkästään itseään varten. Kun on levännyt ja kerännyt voimia, jaksaa taas sitä perhettäkin paremmin!

Lähde.

Oletko sinä ollut mutsilomalla? Kalvoiko syyllisyys vai lähditkö iloisilla mielin? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 22 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

22 vastausta artikkeliin “Kyllä, sinunkin pitäisi pitää MUTSILOMA!”