…on luvassa tuoreelle vanhemmalle, kertoo tutkimus.

Aijaijai.

Jos olet raskaana tai toivot perheenlisäystä tai lapsesi ovat vielä alle parivuotiaita, ehkä on parempi että lopetat lukemisen tähän ja menet vaikka lyömään varpaan ovenkarmiin niin unohtuu tämä juttu.

Jos on jo niin sanotusti niskakakka osunut tuulettimeen, niin voit jatkaa lukemista.

 

Warwickin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin 5 000 vanhemman elämää, ja saatiin tulokseksi se, että vielä kuuden vuodenkin ikäinen lapsi tekee vanhempien unesta huonolaatuisempaa kuin ennen lapsia.

Suurin unenmenetys on ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Silloin äidit menettävät tunnin unistaan (tämä on siis keskimääräinen lukema – monen äidin kokemus lienee se, että unta SAI tunnin…) ja isät vartin (justiinsa juu).


Kuva Rex Picar, ylin kuva Megan te Boekhorst.

Kun lapsi oli kuuden vanha, isien keskimääräinen univaje oli se sama vartti ja äitien 20 minuuttia. Unen määrän lisäksi tyytyväisyys nukutun unen määrään ja laatuun pysyi sekin alhaisena vielä lapsen ollessa kuusi vuotta. Ero vanhempien saamassa unimäärässä johtuu tutkijan mukaan siitä, että naista pidetään edelleen lapsen ensisijaisena hoitajana.

Imettävät äidit saivat vähemmän unta kuin ne, jotka eivät imettäneet. Ero oli 14 minuuttia yössä. Tämän voisi kuvitella liittyvän siihen, että vastike saattaa pitää nälkää pidempään kuin rintamaito, sillä rintaruokinta ei vaadi nousemaan sängystä, minkä voisi olettaa tukevan unta. Tai sitten lasten toinen vanhempi otti enemmän vastuuta eikä äidin tarvinnut ruokkia lasta joka yö tai kenties laisinkaan öisin?

Vauvavuoden jälkeen unta häiritsevät muut vanhemmuuden vastuut, huolet ja vanhemmuuteen kodistuvat vaatimukset, tutkimuksessa todettiin.

Tutkimuksessa todettiin myös, että ensisynnyttäjille lapsen saaminen on suurin unta muuttava tapahtuma elämässä. Aijaa. Ylläri. Kuka olisi arvannut.

No ehkäpä meidän kaikkien on parempi olla vatvomatta tarkkoja tuntimääriä sen enempää. Yritetään nukkua sen verran kuin voidaan!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Kuusi vuotta unettomia öitä…”

  • Papuli sanoo:

    Kyllä, kolme lasta ja noin 18 vuoden huonot unet. Portaaton siirtymä esi- ja vaihdevuosiin, eli kai ne tämän elämän nukkumiset on sitten siinä.