Keskity ensin omaan reaktioosi vanhempana

Vanhempana tai muuna lapsen luotettuna aikuisena keskity vähentämään omien stressireaktioidensa voimakkuutta, koska lapset kääntyvät aikuisten puoleen emotionaalisen vakauden sekä arjen rakenteen, ennustettavuuden ja järjestyksen vuoksi.

Kykysi kuunnella rauhallisesti lasten huolenaiheita auttaa heitä tuntemaan olonsa turvalliseksi.
Olet tärkein avun lähde lapsillesi.  Ole tietoinen omista reaktioistasi.
Tunnista omat huolesi, pelkosi ja ahdistuksen, surun ja turhautumisen tunteet, jotka johtuvat kouluampumisesta.

Kuuntele ja pidä rutiinit

Kuuntelu on viime kädessä  yksi tehokkaimmista tavoista tukea lapsia ja nuoria, jotka saattavat kokea ahdistusta ja surua.

Rutiinit antavat lapsille ennustettavuuden ja hallinnan tunteen. Kun rutiinit häiriintyvät ja turvallisuus vaarantuu, lapset kokevat muutoksia aivojensa ja kehonsa toiminnassa, mikä voi saada heidät tuntemaan olonsa entistä vähemmän hallituksi. Tavalliset asiat ovat nyt hyvin tärkeitä asioita.

Älä ylikuluta uutisia ja yritä opettaa sama lapselle

Liiallinen uutisten kulutus voi käydä ylivoimaiseksi lapsille ja vanhemmille. On luonnollista haluta lisää tietoa, joka auttaa meitä ymmärtämään paremmin häiritsevien tapahtumien olosuhteita. Mutta uutisten katsominen usein, tai jopa pakkomielteisesti, usein vain lisää stressaavaa tunnetta. Vanhemmat, jotka rajoittavat omaa uutisten kulutustaan, voivat paremmin auttaa lapsia ymmärtämään näkemäänsä ja kuulemaansa omasta näkökulmastaan.

Lisäksi vanhemmat voivat auttaa vanhempia lapsiaan, jotka katsovat uutisia itsekseen, miettimään, onko uutisten katselutiheydestä hyötyä vai muuttuuko se joskus vähemmän hyödylliseksi ja stressaavammaksi. Teinejä on mahdoton määräillä, mutta heille voi syöttää ajatuksen, jota he voivat itse pohtia ja tehdä uutisten  rajoittamisesta oman johtopäätöksen.

 

Kun puhut lasten kanssa, on tärkeää pitää mielessä seuraavat asiat:

Kuinka fyysisesti lähellä kotia tapahtumat ovat?

Onko jonkun heidän tuntemansa kuolema tai loukkaantuminen sattunut tämän katastrofin seurauksena? Onko joku lapsen tuntema samassa koulussa?

Kuinka suurelle määrälle informaatiota (TV, radio, sosiaalinen media jne.) lapsi altistuu?

Lastemme kysymykset tarjoavat mahdollisuuden ymmärtää, mitä he ajattelevat ja tuntevat. Kuuntelemalla tarkasti heidän kyselyitään voimme alkaa auttaa heitä navigoimaan maailmassa, joka tuntuu pelottavalta.

Lapset tarvitsevat usein eniten jonkun, johon he luottavat kuuntelemaan heidän kysymyksiään, hyväksymään heidän tunteensa ja olemaan heidän tukenaan. Älä huolehdi siitä, että tiedät tarkalleen, mikä on oikea sanottava – ei ole vastausta, joka tekisi kaikesta hyvää.

Tässä on vinkkejä lasten kysymyksiin vastaamiseen:

Jos lapset ilmaisevat ahdistusta ja huolta traumaattisista tapahtumista, he saattavat olla eniten huolissaan perheensä, ystäviensä ja muiden elämänsä tärkeiden henkilöiden turvallisuudesta ja vakaudesta. Keskity ensin näihin huolenaiheisiin.
Olemmeko turvassa? Jos perheelle ja ystäville ei ole välitöntä uhkaa, sano se. Jopa keskellä voimakasta järkytystä, jota voimme kokea samaistuessamme uhrien vanhempiin ja perheenjäseniin, voi olla hyvin vaikeaa muistaa, että kouluammuskelut ovat huolestuttavia, hirvittäviä vääryyksiä, mutta erittäin harvinaisia. On tärkeää, että vanhemmat ja huoltajat ovat tietoisia lastensa kouluissa voimassa olevista turvallisuus- ja turvallisuussuunnitelmista, jotta he voivat kertoa lapsille, että aikuiset tekevät – ja tekevät jatkossakin – kaiken mahdollisen pitääkseen heidät turvassa.
Jos lapsesi esittävät kysymyksiä tapahtuman jälkivaikutuksista, kysy ensin, mistä he ovat huolissaan, jotta voit vastata  heidän  huolensa yksityiskohtiin – ei siihen, mitä  heidän huolenaiheensa mielestäsi  on tai pitäisi olla. Älä tulkitse vaan kysy ja kuuntele.
Vastaa kysymyksiin tiedoillasi, jotka sinulla on. Älä spekuloi tai toista huhuja ja vastusta liiallista selittämistä. Yksityiskohtien aste, jonka lapset haluavat ja heidän on tiedettävä, riippuu heidän ikänsä ja heidän huolenaiheensa erityisluonteesta.

Vaikka kukaan meistä ei voi taata ehdotonta ja pysyvää turvallisuutta epävarmassa maailmassa, vanhempien ja huoltajien on tärkeää toimia puskurina haavoittuvien ja peloissaan olevien lasten ja maailman välillä. Jos aikuinen ei ymmärrä tätä maailmaa, miten lapsi sitten voisi sitä ymmärtää.

MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111 – keskusteluapua kriisiin

MIELI Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.

Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

12-29 -vuotiaiden Sekasin-chat https://sekasin.fi/

Kirkon keskusteluapua

Palveleva puhelimen päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palveleva puhelin toimii numerossa: 0400 221 180
(avoinna joka päivä klo 18-24.  Operaattorisi veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaan pvm/mpm)

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia