”Olen lukenut eri foorumeilta pitkin syksyä ja talvea äitien kirjoituksia ja kysymyksiä mitä tehdä tilanteessa kun mies ei osallistu lastenhoitoon/tiuskii, huutaa ja on väkivaltainen/on alkoholiongelmainen ja joissain tapauksissa jopa laiminlyönyt lasta/jättänyt lapsen heitteille tai näitä kaikkia asioita yhdessä. Näiden tekstien perusteella haluan kirjoittaa yleisen vastauksen samanlaisten ongelmien kanssa eläville:

Vanhemmilla on yhteinen vastuu lapsesta, sekä kodin- ja muiden asioiden hoidosta. Se että toinen vanhempi hoitaa lasta kotona ei missään nimessä tarkoita että samainen vanhempi hoitaa kaikki kodin työt yksin koko ajan. Joissain teksteissä luki että molemmat vanhemmat käyvät töissä mutta edelleen lasten- ja kodinhoito jää vain toisen vastuulle. Molempien on osallistuttava, ei niin että toista täytyy jatkuvasti muistuttaa. Jos työ uuvuttaa niin ettei sen jälkeen jaksa hoitaa perusasioita on syytä mennä lääkäriin, ja jos työ on niin vaativaa ettei omaa osuutta ole aikaa hoitaa, on omiin tehtäviin palkattava tekijä ja se tulee maksaa itse.

Jos toinen vanhempi on epävakaa ja jos omassa kodissa joutuu pelkäämään, ainut vaihtoehto on ero. Jos puoliso on väkivaltainen – heti turvakotiin. Kaikista rikoksista tulee aina tehdä rikosilmoitus! Totuus on että väkivalta ei jää yhteen kertaan ja vain pahenee ajan kuluessa, muistutan vielä että anteeksipyyntö ilman käytöksen muutosta on pelkkää manipulointia eikä tuollaisessa ilmapiirissä pysty tasapainoista lasta kasvattamaan. Jos et mene turvakotiin etkä tee rikosilmoitusta, et pysty suojelemaan lastasi kun todisteena on pelkkä sana sanaa vastaan.

Me itse näytämme lapsillemme mallin ja he oppivat meidän toiminnastamme, jos asiat eivät ole kotona kunnossa et pysty perustelemaan lapsellesi miksi hänen olisi toimittava eri tavalla.

Lapsen ei kuulu nähdä aikuista humalassa. Jos alkoholinkäyttö haittaa muuta elämää, eli esim. jos vanhempi ei pysty hoitamaan sovittuja asioita humalan takia, on kyseessä ongelma. Alkoholismi on tunne-elämän sairaus ja alkoholisteilla on myös taipumus tehdä riita mistä tahansa päästäkseen juomaan. On selvää, ettei lapsen kuulu elää tälläisessä ympäristössä ja jos on pelkoa ettei juova vanhempi pysty eron jälkeen lasta hoitamaan olemalla/pysymällä selvinpäin on vaihtoehtona valvotut tapaamiset.

Vanhempina meillä on vastuu lapsistamme ja heidän tasapainoisesta kasvattamisesta. Jos toinen vanhempi ei siihen syystä tai toisesta pysty, on toisen ymmärrettävä lähteä lapsen kanssa.”

Nimim. Lapsen parasta ajatellen

Artikkelikuva Luís Cardoso.

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “”Kaikille teille neuvoja etsiville””

 • väkivaltaa vastaan sanoo:

  Edelleen moni äiti valitsee suojella miestä lapsen sijaan, kun kohdataan väkivaltaa. Vähätellään sen aiheuttamaa traumaa lapselle tai ei jakseta ajatella sitä, koska sen seuraukset näkyvät sitten, kun lapsi aikuistuu. Esimerkiksi läheisriippuvuutta, kyvyttömyyttä ilmaista ja käsitellä omia tunteita, ahdistus, masennus. Ja onhan se tietysti helpompaa, kun oikeasti tehdä se muutos ja lähteä ja tehdä se rikosilmoitus.

  Olen itse kasvanut tällaisessa kodissa, ja joko aikuiselämä tähän asti on mennyt terapiassa ja asioiden käsittelyssä. Harmittaa, että oma nuoruus meni täysin hukkaan. Vaikka nyt olen tasapainoisessa avioliitossa, niin takana on kaksi suhdetta, jossa oli hyväksikäyttöä, manipulointia ja väkivaltaa. Äitini on vähätellyt lapsuuden seurauksia koko ikänsä eikä edelleenkään kykene ymmärtämään sen seurauksia. Olin reipas ja iloinen lapsi, jonka sisällä eli kaaos ja valtava ahdistus. Lapsi ei niitä osaa kuitenkaan ilmaista, joten hän yrittää käyttäytyä mahdollisimman reippaasti, jottei aiheuta lisää ongelmia.

 • balanssi sanoo:

  Kommentoin vain yhtä kohtaa tästä kirjoituksesta:
  ”Jos toinen vanhempi on epävakaa ja jos omassa kodissa joutuu pelkäämään, ainut vaihtoehto on ero. Jos puoliso on väkivaltainen – heti turvakotiin. Kaikista rikoksista tulee aina tehdä rikosilmoitus! ”

  Totta. Riidoista voidaan keskustella, kotitöistä voidaan keskustella, mutta pienimmästäkin väkivallasta loppuu keskustelu ja väkivallan tekijän on hakeuduttava hoitoon jos meinaa jatkaa. Väkivallan kohteeksi joutunut tekee rikosilmoituksen ja muuttaa pois heti ja palaa jos siltä tuntuu ja väkivallan tekijä on hakeutunut hoitoon.

  Ja rikosilmoitus on myös syytä tehdä ja myös lastensuojeluilmoitus jos siihen on syytä. Noista ilmoituksista voi olla iso apu, jos joskus kiistelette lapsen huoltajuudesta.

  • kokemusta on sanoo:

   juovan alkoholistin kanssa ei kyllä kannata alkaa riitoja puimaan, he kääntävät kaiken vinksalleen