Tammikuu on monilla elämänmuutoksen aikaa. Kesään on vielä useampi kuukausi ja vuoden lopun juhlakauden mässäilyt puristavat vyötäröllä. Erinomainen ajankohta tehdä ryhtiliike siis…vai onko?!

Ehkä ei, kun näitä säitä miettii… Kummasti tässä käy niin, että sen sijaan että laihtuminen tai terveellisempi elämä lähtisi mukavasti käyntiin, peilistä katsoo lumiukkoa muistuttava hahmo ja käsi lappaa suuhun mässyä kuin viimeistä päivää.

Kas näin niitä pakkaskiloja kerätään, helppoa kuin lumenluonti!

Kaikki tietävät kesäkilot, mutta oletko vielä kuullut pakkaskiloista?

Pakkaskilot tarkoittavat sitä, että kun on niin mahottoman kylmä, elimistö kuluttaa enemmän energiaa. Senhän luulisi olevan hyvä juttu laihduttajan tai painontarkkailijan kannalta, mutta ehei!

Ihmisen elimistö kun on sellainen, että se pyrkii pysymään samassa painossa. Jos energiankulutus kasvaa, elimistö yrittää saada lisää energiaa. Se tapahtuu yksinkertaisesti niin, että nälättää ja on syömishimoja. Ja kun kylmässä oleilu kuluttaa energiaa, se lisää myös ruokahalua.

Lisäksi talvella lihoo helposti siksi, että pimeys saa väsyneeksi ja pysymään kotona. Pimeyteen voi liittyä ruokahalun kasvamista ja mielialaoireita, joita ihminen saattaa pyrkiä helpottamaan syömällä. Kylmyys vaikuttaa tähänkin: kovalla pakkasella ei ole kiva ulkoilla. Lumihangessa ja liukkailla teillä ei lenkkeily niin vaan onnistukaan, ja tavallinen arkiaktiivisuuskin vähenee helposti.

Epäaktiivisuus ja syömishimot saattavat sitten johtaa siihen, että hyvistä aikeista huolimatta elämänmuutos tai terveellinen elämä ei onnistu, vaan sitä makaa kotona sohvalla mässyttämässä kaikkea epäterveellistä.


Ylin kuva Walid Amghar.

Mitä ihmettä pakkaskiloilmiölle sitten voi tehdä? Kun eipä nämä säät taida ihan heti lämmetä…

Mitään poppakonstia ei valitettavasti ole. Keinot ovat ihan samat kuin muulloinkin:

Nuku riittävästi

Väsyneenä alkaa tutkitusti himoitsemaan kaikkea epäterveellistä ja syö enemmän kuin on tarpeen.

Syö terveellisesti

Panosta siihen, että syöt riittävästi kunnon ruokaa. Ravitseva ruoka ja kylläisyys ehkäisevät herkkuhimoja. Äläkä osta kotiin mässyherkkuja, jos on kova pakkanen niin et ehkä jaksa lähteä uudelleen kauppaan hakemaan niitä!

Harrasta liikuntaa

Mene jonnekin sisälle treenaamaan tai treenaa kotona. Juoksulenkki ei ole ainoa vaihtoehto! Jos pidät talviliikunnasta, niin mene luistelemaan tai hiihtämään. Jos kaipaat lämpöä, mene vaikka hotjoogaan.

Muista arkiaktiivisuus

Arkiaktiivisuus on erittäin tärkeää painonhallinan kannalta. Tee lumityöt tai yritä edes pysyä liikkeessä sen sijaan että siirtyisit autolla ovelta ovelle vaikka kovasti viluttaisikin.

Tai sitten sitä horrostaa sohvalla ja katsotaan sitä elämänmuutosta joskus keväämmällä…

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia