Oletko joskus itkenyt seksin jälkeen? Itkuun purskahtaminen voi olla joko ihan tavallinen tunnereaktio tai sitten kertoa traumasta.

Toki itkemään saattaa päätyä myös huonon seksin ja kohtaamattomuuden kokemuksen jälkeen. Mutta tällöin syy on itkijälle itselleen selvä.

Sen sijaan hyvän ja nautinnollisen, rakastavan seksin jälkeen itku saattaa hämmentää. Miksi ihmeessä itken?

Osa ihmisistä voi itkeä joskus tai usein seksin jälkeen siksi, että mukana on niin paljon tunteita ja tuntemuksia. Myös taide ja ruoka sekä muut elämykset voivat kirvoittaa kyyneliä. Se on ihan ok ja normaalia. Tai pikemminkin se voi olla etu: kyky nauttia asioista ja kokea niitä voimakkaasti on hyvä asia.

Mutta seksinjälkeiselle itkemiselle voi olla myös surullisempi syy.

Postcoital dysphoria tai post-coital tristesse (PCT) eli seksin (nimen mukaan yhdynnän) jälkeinen alakuloisuus voi johtua traumasta. Se on yleinen oire PTSD:stä eli traumanjälkeisestä stressireaktiosta kärsivillä.

Sexual Medicine -julkaisussa julkaistun, vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan 64% naisista on joskus kokenut seksin jälkeistä alakuloa. Todennäköisyyttä postcoital dysphorian kokemiselle lisäsi koettu henkinen, fyysinen tai seksuaalinen väkivalta. Lapsena hyväksikäytetyillä miehillä oire on yleinen.

Traumatisoituneita ihmisiä 30 vuoden ajan hoitanut Patti Feuereisen kertoo, että trauman aikana ihminen yleensä ikäänkuin sulkee itsensä pois tilanteesta. Tämä poissulkeminen saattaa aktivoitua seksin aikana, varsinkin jos trauma on luonteeltaan seksuaalinen. Tällöin ihmisen on vaikea olla seksin aikana läsnä.


Kuva Justine Camacho, ylin kuva Meredith Whitman.

Seksuaaliterapeutti Stefani Threadgill taas kertoo, että traumamuistot ovat säilössä aivoissa hypotalamuksen ja mantelitumakkeen alueella, mikä selittää niiden aktivoitumisen seksin aikana silloinkin kun trauma ei ole luonteeltaan seksuaalinen. Mantelitumake on keskeinen esimerkiksi pelkoihin ehdollistumisessa. Hypotalamus taas säätelee autonomista hermostoa ja tunteita.

Jos seksin jälkeinen alakuloisuus vaivaa, asiantuntija antaa ohjeeksi opetella läsnäoloa uudelleen. Sitä voi tehdä sekä kumppanin kanssa että yksin. Tarkoituksena on tiedostaa läsnäolo ja keskittyä siihen.

Toinen keino on rakentaa tilannetta mielessään uudelleen. Kun seksin jälkeen saa huomiota ja läheisyyttä, voivat traumaattiset muistot painua taka-alalle ja aivot ikäänkuin oppia siihen, että tilanne on hyvä ja onnellinen.

Traumaa on hyvä pyrkiä käsittelemään esimerkiksi terapiassa. Seksuaaliterapia tai pariterapia taas voi tulla kyseeseen silloin, jos seksin jälkeinen itkeminen johtuu seksin huonoudesta ja negatiivisista tunteista sen aikana. Joskus ei auta kuin ero.

Jos taas itkuun liittyy hyvä olo ja onnellisuus, kaikki on oikein hyvin. Senkun itket vaan!

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia