Muistatko kun sun lapsuudessa pitkänäperjantaina hiljennyttiin ja rauhoituttiin olemaan perheen kesken? Ei käyty kaupoissa, kun kaupat oli kiinni, ja yleisesti oli tiedossa että silloin ei myöskään häiritä toisia, joten lankapuhelinkaan ei soinut kuin ehkä kerran ja sen jälkeen se vedettiin seinästä. Ei ehkä mekään muisteta, mutta näin on kuulemma ollut.

Pääsiäinen ja varsinkin pitkäperjantai oli pyhä. Ehkä vielä kauempana menneisyydessä, ei me kuitenkaan niin vanhoja olla, pitkäperjantai oli vakava päivä, hiljaisen viikon tai piinaviikon lopulla. Päivä, jota vietettiin synkissä tunnelmissa. Sanottiin, että jos nauroi niin, että hampaat näkyivät, teki syntiä. Kristillisessä merkityksessä pitkäperjantai olikin Jeesuksen ristiinnaulitsemisen muistopäivä.

Monet pääsiäisen perinteet ovat kuitenkin pohjimmiltaan pakanallisia, juhlitaan kevättä ja talven loppua ja lintujen munimista ja kaikkea sellaista, ja sitten pääsiäissunnuntaina myös sitä Jeesuksen ylösnousemista. Sitten saa juhlia, syödä (salassa lasten) suklaamunia ja pistää muutenkin parasta pöytään, oli se sitten karitsanpaistia tai nyhtökaurapihvejä.

Pääsiäismunia korissa

Kuva Annie Spratt. Ylin kuva Sebastian Staines.

Nykyaika on kuitenkin sen verran hektistä että edes pyhät eivät pysäytä, ei tule pakkolepoa vaikka sekin voisi olla tarpeen. Ihan vaan ottaa aikaa hengittää ja olla, perheen kanssa. Lukea ja katsella ohjelmia, ulkoilla ja syödä hyvää ruokaa, ilman ulkomaailman paineita. Nykyään meillä kaikilla on usein, tälläkin hetkellä, joku älypuhelin tai ruutu nenän edessä, ja lastenhuoneesta kuuluu välillä pling pling, ja välillä jotain Fortniteen liittyvää älämölöä. Aina voi vielä yhden sähköpostin lukea tai vähän facebookia selata, ja niin siitä suorittamisen mentaliteetistä ei pääse karkuun edes pääsiäisenä.

Mutta jos edes yrittäisi, hiljentyä, pysähtyä tai olla vaan? Eipä siitä ainakaan haittaa ole, joten kokeile edes yhtä näistä:

  • Sosiaalisen median paasto: pistä kännykkä kiinni, ja jätä tietokone avaamatta. Ei lipsuta sinne somen puolelle, huomenna ehtii hyvin reagoida kummin kaiman suklaamunasaaliiseen tai pashakatastrofiin.
  • Aloita uusi kirja, tai vanha lempikirja uudestaan.
  • Lähde ulos, lenkille tai kävelylle, ehkä pyöräilemään tai piknikille! ihan vaan nauttimaan sulavasta lumesta ja auringon lämmöstä. Ajatuksetkin kirkastuu!
  • Kysy kaikilta perheenjäseniltä mitä heille kuuluu, keskity kuuntelemaan myös mitä vastataan.
  • Kirjoita itsellesi kirje, jossa kerrot miksi juuri sinä olet ihana, sillä sinä olet ihana!
  • Istu alas ja hengitä syvään, 5 tai 15 minuuttia. Kuuntele ja katsele ja huomioi ympäristöäsi. Hymyile.

Ja nyt sitten nauttimaan siitä pääsiäisestä ja tule takaisin lukemaan lisää Huonon Hyviä Juttuja huomenna!!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia