Mikä on pääsiäisessä parasta? No se että saa munia tietysti!! Munia on tarjolla joka nurkalla, munia saa kotona ja työpaikalla, ja jokaiselle munanrakastajalle löytyy se oma suosikki. Mutta yllätysmuna kun on nimensä mukaisesti yllätys, kannattaa sen valinnassa olla tarkkana!

Näin onnistut munan valinnassa ja vältät epämiellyttävät yllätykset:

Muista, että eri munista saa eri yllätyksen. Joskus voi tuntua, että sisältö on samaa kääreistä riippumatta, mutta sehän ei ole yhtään totta. Eroja on sekä yllätysmunan koostumuksessa, koossa ja maussa että tietenkin siinä, minkälaisen yllärin munasta saa!

Munamarkkinoilla on todella tärkeää se, että ei luota pelkkiin kääreisiin. Helpostihan sitä tekee valinnan ulkokuoren perusteella, mutta sisin on se, mikä ratkaisee. Varsinkin kiiltävillä kääreillä yritetään houkutella naisia tarttumaan munaan, ja jotkut lähtevät spesifimmille markkinoille esimerkiksi maastokuosisilla kääreillä. Kannattaakin tutkia yllätysmunaa huolella ennen kuin vie munan kotiinsa tai pistää sen suuhunsa.

Ravistelemalla ja kuulostelemalla voi yrittää selvittää mikä yllätys munassa on. Ravistele ja puristele kuitenkin hellästi, sillä munia ei sovi runnoa. Yllätysmunaa kannattaa punnita kädessä ja vaikka vähän nuuhkaista. Huom. Älä ala lipomaan munaa kielellä ennen kuin se on sinun!!

Selvitä aina munan valmistusolosuhteet, sillä ne vaikuttavat tosi paljon siihen, millainen muna on! Etelähelsinkiläinen design-muna on ihan eri juttu kuin marketeissa pyörivä perusmuna – valitse makusi mukaan!

Erilaisia yllätysmunatyyppejä:

Katoava muna

Olet ihan varma, että hankit munan, mutta yhtäkkiä sitä ei olekaan missään. Muna on kadonnut kuin maan nielemänä etkä tavoita sitä enää mistään etkä mitenkään.

Yllätyslöysä muna

Tavallisesti yllätysmuna on melko kova, mutta ei aina. Useimmat meistä haluavat munansa kovina, joten löysä muna voi olla tosi ikävä yllätys. Muna voi pehmetä esimerkiksi keväisessä auringossa, ja se kannattaa pistää suuhun mitä pikimmiten, ettei käy sitten niin että kaikki valuu rinnuksille…

Bonusyllätyksiä sisältävä muna

Joissain yllätysmunissa tulee ikäviä lisäyllätyksiä. Esimerkiksi jotain hyönteisiä on nähty joskus, yyh. Munan ulkonäkö voi myös kieliä siitä, että se ei ole nautintakunnossa enää. Älä koske esimerkiksi munaan, jossa on outoja laikkuja!!

Munan koko

Monesti ajatellaan, että munan koon näkee suoraan päällepäin, mutta näin ei ole. Kokoa on lähinnä kolmea varianttia: pettymyksen aiheuttava, esimerkiksi kovin ohut muna; oikein kiva ja sopiva muna ja sellainen muna jota suorastaan pelästyy!

Hajullaan tai maullaan yllättävä muna

Makuja on tietysti monia, joten ei voida sanoa että miltä munan pitää tuoksua tai maistua. Mutta väkevä tai paha haju sekä kummallinen maku ovat ikäviä yllätyksiä, vältä niitä!

Töhnämuna

Töhnämuna ei ole kaikkien makuun, mutta toiset ehdottomasti tahtovat nauttia suun täydeltä töhnämunaa!

Se muna, josta tulee sormus

Osa meistä hankkii munia vain saadakseen sormuksen, ja se on ihan ok. On kuitenkin tärkeä tiedostaa etukäteen että onko sormuksen perässä vai ei. Sormus ei ole kovin yleinen yllätys enää nykyään, ja muitakin helyjä on aika harvoin tarjolla. Kysele muiden kokemuksia munista ja kuuntele munaa tarkasti kun vispaat sitä kädessäsi niin voit saada selvyyden siitä, onko sormusta odotettavissa vai ei!

Keräilyerämuna: saatavilla koko sarja

Yllätysmunia voi hankkia sekä kimppatarjouksina että koukuttua hankkimaan monta samanlaista munaa siksi, että yllätys oli niin mieluinen. Ennen kuin alat rohmuamaan munia mieti, jaksatko nauttia niistä kaikista ja mitä teet niistä tuleville yllätyksille.

Jonkun toisen muna

Koska yllätysmunia pyörii siellä sun täällä, ei ole ihme että joskus menee omat ja muiden munat sekaisin. Useimmiten se on kaikille osapuolille ikävä juttu, joten voit esim. huudella, että onko tämä muna jo jonkun tai pyrkiä selvittämään munan taustoja. Älä oleta, että esimerkiksi työpaikan kahvihuoneessa lojuva muna ei ole kenenkään!

Superyllätysmuna

Tämän munan yllätys ei paljastu heti nauttimishetkellä, vaan vasta myöhemmin… Muista olla varovainen munien kanssa, ettei käy niin että saat odottamattoman superyllätyksen jälkitoimituksena esimerkiksi kuukausien päästä.

Muista valitessasi arvioida myös munan nautittavuus! Tärkeintä on, että yllätysmuna on juuri sinulle sopiva. Joistain munista tulee paha mieli ja paha olo, yritä välttää sellaisia munia! Paras yllätysmuna on kaikin puolin tyydyttävä: niin ulkonäöltään, kooltaan kuin maultaankin!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Yllätysmunaspeciaali K18!!”