Heureka on siitä harvinainen lomakohde, että sen uumenissa viihtyy myös teini. Sekä teinin pikkusisko, miksei velikin. Heurekaan ei myöskään sada sisään, mikä on Suomen säässä huomioitava erityispiirre. Lähetimme testiryhmän Heurekaan, tässä raportti:

Heureka on suomalainen tiedekeskus Vantaan Tikkurilassa, jossa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan itse tehden ja kokeillen.Maailmalla suuren suosion saavuttaneen Eläinten Body Worlds -näyttelyn on nähnyt tiedekeskus Heurekassa jo yli 100 000 kävijää.

Yli sadasta aidosta plastinoidusta eläimestä ja eläinten osista koostuva näyttelyn tarkoitus on herättää kunnioitusta eläimiä, luontoa ja elämää kohtaan. Näyttely tarjoaa kattavan kuvan eläinten anatomiasta, sillä plastinointitekniikka mahdollistaa aitojen eläinten luiden, lihasten, hermojen ja elinten näyttämisen yksityiskohtia myöten.

Tässä testiryhmän Heureka-raportti: testiryhmä  12 v. poika ja 8 v. tyttö.

Molempien mielestä uuden ”Eläinten Body Worlds” näyttelyn mielenkiintoa herättäneet kohdat olivat hai, jolla oli hylje suussa, ja norsu. Haita oli jännää katsella, koska se on hiukan pelottava eläin.

Luonnollisen kokoisen hain lisäksi lapset katselivat pitkään hai-videoita. Toinen mielenkiintoa herättänyt eläin oli norsu. Norsu oli niin suuri, että lapset juttelivat pitkään keskenään, voiko olla totta, että eräs kaveri olisi ollut norsun selässä viime vuoden lomamatkallaan, kuten oli kertonut.

Pojan mielestä Heurekan kivoin juttu oli korkealle ilmaan asetettu polkupyörä, jolla pääsi polkemaan ylhäällä salin halki.

Rottakoripallo kiinnosti lapsia tälläkin kerralla. Se oli erityisesti 8 v tytön mieleen, sillä ”rotat olivat niin söpöjä”.

Kahdeksanvuotiasta tyttöä ihmetytti yhteen tasoon piirretty kaupunki, joka padin avulla muuttui kolmiuloitteiseksi ja mahdollisti metrolinjojen suunnittelun.

Ideaverstas, jossa pääsi itse askartelemaan ja nikkaroimaan, näytti aikuisen silmään todella kiinnostavalta. Jostain syystä se ei käyntikerrallamme sytyttänyt lapsia.

Aurinkoisena päivänä lapset viihtyivät valtaosan ajasta Heurekan ulkopuistossa, jossa oli paljon lapsia innostavia laitteita. Toiselta kengät lähtivät nopeasti jalasta ja lapset siirtyivät tasapainoilemaan ulkopuiston veden äärelle. Lapset käyttivät ulkona innostuneesti aikaa noin kaksi tuntia.

Viimeinen kiinnostuksen aihe, josta lapsia oli vaikea saada irtautumaan, oli ihmisen ruuan sulattamista kuvaava peli. Siinä heiteltiin palloilla sokereita, entsyymejä ym. pienemmiksi.

5. kesäkuuta lähtien tiedekeskus on auki ma–pe kello 10–19 ja la–su kello 10–18. Testiryhmältä vahva suositus!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Heureka lapsen silmin”