Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Puhtaasti Kotimainen.

Sirkkalehtitunnus on yksi suomalaisten parhaiten tuntemista brändeistä. Kotimaiset Kasvikset ry:n sirkkalehtimerkki on suomalaisten puutarhatuotteiden – vihannesten, marjojen, hedelmien, ruokaperunan, kukkien sekä taimistotuotteiden tuotemerkki, jonka avulla kotimaiset kasvikset tunnistaa parhaiten.

Kun tuotteesta löytyy sirkkalehti, oli kyseessä sitten tomaattirasia tai salaattipussi, voit olla varma että se on kasvatettu oman maan antimilla, suomalaisen työn avulla. Sirkkalehti takaa paitsi tuotteiden korkean laadun (sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain ekstra- tai ykkösluokan tuotteissa), myös tuotannon vastuullisuuden. Sirkkalehteä käyttävät viljelijät ja pakkaamot ovat sitoutuneet noudattamaa Laatutarha-ohjeistoa, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota tuotannon ympäristövaikutuksiin, henkilöstön hyvinvointiin ja tuotteiden turvallisuuteen.

Vastuullisuus on merkittävässä roolissa nykyään myös kasvihuoneviljelyssä. Koska Suomen kesässä varmaa on vain epävarmuus, kasvihuoneviljelylle on tarvetta, jotta kotimaista, puhdasta ja laadukasta tuotetta on saatavilla ympäri vuoden. Lue lisää kasvihuoneviljelyn vastuullisuudesta täältä.

Kotimaisista tomaateista ja kurkuista valmistuu vallan hurmaavia taideteoksia pienempien ja vähän isompienkin ruokailijoiden ihastuttavaksi. Faktahan on, että esillepano on puolet ruoasta. Vai oliko se puhtaus? No, Puhtaasti kotimaisista kasviksista valmistuu helposti hauskaa naposteltavaa ja Huonon Äidin kokki Ilkka Lääveri askartelikin kurkuista, tomaateista ja salaateista ruokataidetta, joka onnistuu myös meiltä vähemmän huipuilta kokeilta. Löytyy kesäistä maisemaa leppäkerttuineen lautasella ja syötävä kukkakimppu äitienpäiväpöytään!

Kesämaisema leikittelee etanoilla ja leppäkertuilla, ja hauskassa muodossa myös pikkuväki vetää salaatin naamaan alta aikayksikön. Etanat rullataan kurkusta kuorimaveitsellä vedetyistä suikaleista, ja paras kuorimaveitsi tähän tarkoitukseen on kuulemma parsakuorimaveitsi, eli jos sellainen kotoa löytyy niin nyt tuli käyttöä!

Leppäkertut valmistuvat kirsikka- tai miniluumutomaateista helposti: puolita tomaatit ja tee puolikkaisiin veitsellä vielä noin puoleen väliin tomaattia ulottuva viilto, joka antaa kertulle siivet. Kannattaa käyttää terävää veistä, sillä tylsällä saadaan aikaan vain sotkua ja vahinkoja! Pää leppäkertuille saadaan hyötykäyttämällä kurkkujen kannat, ja tuntosarviksi kelpaa ruohosipuli, tai muut yrttien varret. Esimerkiksi persiljan.

Itse ruohoksi käy mikä tahansa ruohoa muistuttava salaatti. Syötäviä ”ruohoja” löytyy vaikka ruohosipulista, punamangoldista, babypinaatin lehdistä… jne. Nurmen keskeltä pilkistää myös muutama hyvissä ajoin kasvanut mansikka, ja koska me ei lähdetä hakemaan edes salaatin mansikoita etelämmästä, niin mansikatkin muotoituvat kotimaisista tomaateista. Se onnistuu näin: Poista kanta tomaatista niin, että siemenet ovat hiukan näkyvillä. Puolita tomaatti varovasti, niin että siemenet säilyvät ehjinä, ja kaapaise siemenet sisältävä sisus lusikalla lautaselle!

Kukkakimppu valmistuu samalla periaatteella. Puolitetuista pikkutomaateista saadaan itse kukat, kimpun vihreiksi käyvät erilaiset yrtit ja salaatit, ja kääreenä toimii kuorimaveitsellä suikaloitu kurkku. Kyllä tämän kimpun kelpaa viedä äidille esimerkiksi aamukahvin kaverina suoraan sänkyyn!

Kasvikset maistuvat naposteltavana toki myös sellaisinaan, mutta erityisen herkullisia ne ovat yrttisen salaatinkastikkeen tai dippikastikkeen kera tarjoiltuina:

Yrttinen salaatinkastike

 • 2 ruukkua kotimaisia yrttejä esim. basilika, korianteri, rakuuna
 • 1 omena
 • 3 rkl omenaviinietikkaa
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 rkl dijon-sinappia
 • 0,5 dl vettä
 • ½ tl suolaa
 • 2,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä

Kuori omena ja poista siemenet. Laita kaikki paitsi öljy tehosekoittimeen. Laita tehosekoitin päälle ja lisää öljy nauhana joukkoon, ja aja sitten kastike tasaiseksi. Tarjoile kotimaisten salaattien, kurkkujen, ja tomaattien kanssa.

Yrttinen dippikastike

 • ½ ruukkua kotimaista ruohosipulia
 • ½ ruukkua kotimaista salviaa
 • 200 g creme fraichea
 • 1 rkl dijon kokojyväsinappia
 • ripaus suolaa
 • rouhittua mustapippuria

Hienonna yrtit ja sekoita creme fraichen joukkoon. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Tarjoile dippinä esimerkiksi kurkkutikkujen tai salaatinlehtien kanssa.

P.S. Äitienpäiväpöydän kruunaa Jonkun Muun valmistava pääruoka. Nappaa talteen muiltakin perheenjäseniltä onnistuvat reseptit tomaattikanalle paahdetuilla salaatilla ja sinappikurkun kera tarjottavalle kirjolohelle, jotka ovat sen verran mukavia valmistaa, että ei haittaa vaikka pitäisikin kokata taas itse!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia