Ennen kuin kukaan tarttuu mauttomuuteen, niin huomautetaan että ei tarkoiteta sitä sellaista hävytöntä mauttomuutta, vaan sitä että monesta äitipuolesta (tai bonusäidistä) tuntuu kuin pitäisi elää arkea mahdollisimman neutraalina, melkeimpä näkymättömänä. Näin kertoo Avaudu tästä -lomakkeella keskustelunavauksensa Huonolle Äidille lähettänyt lukija nimimerkillä Äitipuoli:

”Voi tätä uusperheen äitipuolen osaa. On oltava hajuton ja mauton. Voit olla kiva, mutta et liian kiva. Sinusta voi ehkä etäisesti pitää, mutta sinuun ei saa kiintyä. Sinusta on helpompi puhua pahaa kuin että sinua kehuisi. Et saa tuottaa oikealle äidille minkäänlaisia negatiivisia tunteita.

Sinulle ei kuulu oikeuksia, mutta velvollisuuksia roppakaupalla. Missään tapauksessa et saa puuttua mihinkään etkä nostaa mitään asioita esille. Sinun tunteilla, ajatuksilla ja kokemuksilla on vähiten väliä. Olet niin erilainen kuin äiti. Sinut niin mielellään pyyhkisi pois. Sinusta ei haluta puhua.

Tiedättekö mikä ei ole mautonta? Maailman nopein nakkikastike! Kaupallinen yhteistyö Jalostajan kanssa.

Äitipuoli on uusperheen parjatuin henkilö. Äitipuolen asemaan vaikuttaa todella paljon se millaiseksi puoliso ja lasten äiti antaa sen muotoutua. Uusperheeseen sitoutuessaan monikaan ei ymmärrä millaiseen suhdeverkostoon joutuu. On käsittämäntä miten biologinen vanhempi voi pienillä teoilla, suurista puhumattakaan, terrorisoida uusperhettä. Äitipuolet saavat puolison ex-puolisolta usein niin kohtuutonta kuraa ettei tosikaan. Jos isä asettuu äitipuolen puolelle ihan missä asiassa tahansa julistaa äiti, että isä on lasta vastaan. Kuviot ovat niin käsittämättömiä, ettei niitä pysty ymmärtämään. Epäsuora tai suora haukkuminen on tai oli arkipäivää, mutta myös mitätöinti ja väheksyminen.

Usein kuulee puhuttavan pahoista äitipuolesta. Äitimyytti on yhteiskunnassamme niin tiukassa, että sitä joutaisi jo ravistella rankalla kädellä. On vaikea ymmärtää miksi äiti haluaa edistää omalle lapselleen pahaa. Kapeaa maailmankuvaa, ennakkoluuloja, mustasukkaisuutta. Miksi katkeruus ja kauna laitetaan kiertoon omaan lapseen? Toisten ihmisten arvoa ei nähdä. On vain minä, minä ja minä. Omaan kasvuun ja vaikka avioeroon liittyvät asiat olisi hyvä tunnustaa ja etsiä niihin apua. Elinikäinen kasvu on meille kaikille mahdollista.”

Nimim. Äitipuoli

Artikkelikuva Majestic Lukas.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “Hajuton ja mauton äitipuoli”

 • Nimetön sanoo:

  Monet naiset eivät erotessaan ollenkaan mieti, että mitä sitten kun ex-mies löytää uuden. Erota pitää, mutta kuitenkin pitäisi saada jäädä ykkösnaiseksi.

  Mun miehen ex kuvitteli, että he molemmat treffailevat ja pitävät hauskaa, mutta mies kuitenkin voi olla hänen remonttiapurinsa ja kuskinsa, joulut vietetään yhdessä yms. Varmaan mieskin kuvitteli näin, mutta meni sitten rakastumaan. Uuden suhteen, joka myöhemmin liitoksi asti eteni, myötä asiat muuttuvat ihan pakostakin. En halua esimerkiksi olla kotonani entisen ydinperheen joulussa vieraana. Myös oman perheen menot menevät exän menojen edelle. Kun asetin meidän perheen, siis tämän uusperheen, johon miehenkin lapset tietysti kuuluu, ykköseksi, mutta rajasin exän ulos, kiukkuhan siitä tuli. Nykyään emme ole missään väleissä ja mieskin vain ihan pakolliset. Exä on tehnyt vuoroviikkolapsille selväksi, että heidän perhe on vain äiti ja isä. Harmi, että näin ne lapset jäävät äitipuolelle etäisiksi. Itseään suojellakseen ei halua tehdä mitään mikä aiheuttaa bioäidissä taas kohtauksen. Omat lapseni ovat aivan eri tavalla läheisiä sekä mieheni, että äitipuolensa kanssa. Avain tähän on ollut se, ettei exäni ikinä hauku miestäni lapsille. Päinvastoin, muistuttaa olemaan kohtelias. Itsekään en hauku exäni vaimoa. En myöskään yritä tehdä sääntöjä heidän kotiinsa tai hyppyytä exääni mielin määrin. Paljon mukavampi näin.

  • Nimetön sanoo:

   On kyllä outoa. Kakkua kun ei voi syödä ja samaan aikaan pitää se. Jos päättää erota niin silloin pitää olla tietenkin olla valmis kantamaan seuraukset. Mutta näitä naisia jotka haluavat kontrolloida ex-miehensä elämää on valitettavasti.

 • Järkyttynyt sanoo:

  Kokemusta taas on päinvastaisessa myös kuinka se äitipuoli terrorisoi kaikkia. Muiden täytyy olla hissukseen eikä lapset välillä halua mennä isälle. Lapset eivät saa olla ns ylimääräisiä päiviä isällä vaikka isä haluaisi jne. Nainen ajaa lapsia vaihtopäivänä pois, nainen ei avaa ovea jos lapsi hakisi tavaroitaan äiti viikolla. Tällaistako pitäisi kutsua vielä äitipuoleksi?

 • Mitätöity sanoo:

  Mitätöimällä isän uusi puoliso eli tekemällä hänestä ”mauton ja hajuton” saa myös lapset pidettyä näin etäällä. Vielä kun isä tukee tätä omalla toiminnallaan, luullen sen olevan ”lastensa parhaaksi”. Kohta 15 vuotta yhdessä, puolison lapset jo aikuisia. Kaikki etäisiä minulle. Nahka on kovetettu eikä minulla ole juuri mitään suhdetta heihin. Kerran vuodessa ehkä nähdään. Suhde olisi voinut olla paljon rikkaampi, mutta joku sai näin oman minä minä ja minun tunteeni etusijalle. Näiden vuosien jälkeen sitä on enää vaikea korjata.

 • Bonusmutsi jo 25v. sanoo:

  Haasteensa on ollut ja paskaa niskaan tullut mutta kun heittäytyy itse kuuroksi ja sokeaksi kaikelle sonnalle mitä tulee niin hetken päästä helpottaa.Täytyy kovettaa nahkaa.Itse kohtelin neutraalisti bonuslasten äitiä enkä ollut kuulevinani hänen kiukkuaan ja haukkujaan.
  Nykyään on kohtuulliset välit,lapset on tosin asuneet aina meidän kanssa ja ovat jo aikuisia,7 niitä oli yhteensä,mun ja isännän.

 • Ei katkera, mutta kuitenkin sanoo:

  Meillä tuon paskan ja kuran heittämisen hoiti anoppi. Lasten äiti oli totta kai parempi, vaikka petti , jätti ja otti väkivaltaisen alkoholistin itselleen, joka pahoinpiteli äidin ja lapsia. Niin paljon sain paskaa päälle siitä, että välitin, huolehdin ja asetin rajat. Kiitos anoppi, pilasit lasten lastesi mahdollisuuden normaaliin perhe-elämään, kaiken sen jälkeen mitä olivat joutuneet kokemaan. Ja ainoastaan siksi, koska lapset tykkäsivät minusta. Siitä piti tehdä loppu ja onneksi olkoon, onnistuit. En ole katkera, lapset siitä kärsi , sitä et nähnyt. Vikahan oli vain minussa. Onneksi se paska on kaukana takana päin, ei ikinä enää. Enkä suosittele kenellekään perheen yhdistämistä, ennen kun on tutustuttu kunnolla kaikkiin osapuoliin.

  • Sama täällä sanoo:

   Anoppi täälläkin on se, joka terrorisoi perhettä. Minä bonusäitinä oon se kaikista pahoista pahin, vaikka lapsen oma äiti petti miestään, ryyppää ja jättää lastaan heitteille tuon tuostakin. Lapsikaan ei enää arvosta äitiään, mutta anoppi se vaan hyysää häntä ja haukkuu minua.

 • Nimetön sanoo:

  Amen!

 • Nimetön sanoo:

  Tilanteessa jossa uusperhe perustuu läpsystä vaihtoon jossa uusi nainen tulee yhtäkkiä lasten äidin tilalle syntyy väistämättä ongelmia ennemmin tai myöhemmin. Siksi en tapaile varattuja miehiä koskaan.

 • Itsekkyys sanoo:

  Kaikessa pitäisi ajatella sitä lasta. Nykyään aikuiset ovat minä minä ja minä.