Tämä on kaupallinen yhteistyö Valioravinnon kanssa.

Ensin on vähän epämääräinen olo. Silmät tuntuvat hiekkaisilta ja pää raskaalta. Sitä alkaa epäillä…ei kai taas. Eipä aikaakaan kun syy on varmasti selvillä: sarjatuliaivastuksia, räkää pää täynnä ja kaikin puolin kaamea olo. Kyllä, flunssa pääsi iskemään.

Kukaan ei tykkää vetämättömästä olosta, tukkoisesta nenästä, jatkuvasta niistämisestä, kurkkukivusta, vilunväristyksistä ja kuumeesta. Silti melkein kaikkiin meihin flunssa iskee, ja aivan liian usein. Ainoa hyvä puoli flunssassa on se, että sen aikana oppii taas arvostamaan normaalia oloa. Että on ihanaa kun nenä ei vuoda! Kyllä on mukavaa kun on energiaa tehdä asioita! Se on ihan parasta kun mihinkään ei satu!

Flunssaa on valitettavasti vaikea välttää. Varsinkin jos perheessä on pieniä lapsia, niin pöpöt kyllä jylläävät ja flunssa iskee helposti montakin kertaa vuodessa. Se on hermoille käyvää, väsyttävää, ärsyttävää ja tietenkin kurjaa niin aikuisille kuin lapsillekin.

On olemassa keinoja, joilla voi yrittää suojautua ja vähentää sairastumisriskiä.

Sinkki

Sinkin imeskelylle flunssa-aikaan on hyvät perusteet. Sinkki vaikuttaa todistetusti kahdella tavalla vastustuskykyyn. sinkkitablettien suuhun liukeneva sinkki vaikuttaa välittömästi taudinaiheuttajiin suun, nielun ja ruokatorven limakalvoilla. Sinkki parantaa vastustuskykyä myös pitkäkestoisesti, joten sinkin säännöllinen käyttö maltillisella annoksella kannattaa aloittaa jo ennen kuin on kaktus kurkussa ja nenä tukossa.

Pese kädet

Pese itse kädet ja pakota kaikki perheessä pesemään kädet. Ihan oikeasti. Huolella ja tiuhaan. Säännöt ovat edelleen ne samat jotka opit jo lapsena: kädet pestään aina kun tullaan sisään ja aina ennen kuin aletaan syömään. Ja huom. aikuiset: tämä pätee niin työpaikalla kuin ravintolassakin!

Älä kaiva nenää

Äläkä silmiä tai suuta. Pöpöt pääsevät kroppaan likaisten sormien kautta. Koska kädet eivät pesusta huolimatta ole joka ikinen sekunti puhtaat, pidä sormet poissa kasvoilta ihan kokonaan. Jos naamaan pitää koskea vaikka meikatessa, pese kädet ensin.

Siivoa

Joo sori tämä on ärsyttävä vinkki. Mutta likaisilta pinnoilta tarttuu taudinaiheuttajia sormiin ja jos ne sormet kuitenkin menevät sinne nenään vahingossa, niin siinä sitä ollaan taas. Pyyhi ainakin ovenkahvat, valokatkaisijat ja muut sellaiset pinnat, joihin kosketaan sormin koko ajan. Kännykkää räplätään koko ajan kotona ja liikkeellä, joten se on varsinainen pöpöpesä. Putsaa sekin säännöllisesti.

Syö kunnolla ja lepää

Stressi ja puutteellinen ravinto heikentävät vastustuskykyä, minkä kyllä tiedät. Syö kunnon ruokaa, mene aiemmin nukkumaan, harrasta liikuntaa ja tsekkaa että saat D-vitamiinia ohjeiden mukaan. Tai ainakin koita olla stressaamatta siitä että et saa nukkua tarpeeksi…

Suojele muita

Sairasta kotona, älä töissä. Äläkä mene julkisille paikoille pärskimään, jos ei ole ihan pakko. Jos tulee aivastus, älä aivasta käsiisi vaan nenäliinaan ja pese kädet, tai sitten kyynärtaipeeseen. Niistä nenäliinaan ja hoida omat nenäliinasi itse roskiin.

Kun kaikesta huolimatta se flunssa saattaa iskeä, ei auta kuin lepäillä ja helpottaa oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja ikävää tunnetta nielussa ja hengitysteissä. Yrttiöljyjä on käytetty yleisesti hengitysteiden avaamiseen. Carmolis on perinteinen yrttivalmiste, jota on valmistettu Karmeliittaveljeskunnan luostariapteekissa jo 1600-luvulla.
Carmolis-tuotteiden yrttiöljyistä voi saada apua tukkoiseen oloon ja kipuihin.

Kommentoi alle mitä haluat, vaikka flunssa hiiteen, ja voit voittaa Valioravinnon tuotepaketin flunssan hoitoon ja ehkäisyyn!

Tämä on kaupallinen yhteistyö Valioravinnon kanssa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “Flunssa vaanii? Näin pakenet ja suojaudut!”

 • Helena sanoo:

  No, kyllähän sitä ihminen voi imeskellä sitä sun tätä. Mutta jos flunssan tai influenssan haluaa nopeasti taltuttaa, niin kannattaa ottaa esim 5 päivän ibuprofeenikuuri 400 mg x 3 tai 4,limaa irroittavaa yskänlääkettä, esim Medipect ja nenän tukkoisuuteen enintään 5 päivää nenää avaavaa suihketta. Siinä se, ainakin on mukavampi sairastaa

 • TAT sanoo:

  vaimo se on hoidellut minua ,kun meinas iskeä flunssa 🙂
  Survonu valkosipulia haarukalla muussiksi lasiin vettä päälle ,tätä oon juonu.
  Hauduttanut tuoreesta inkivääristä keitetettä ,tarjonnu lusikalla valmistamaansa kuusenkerkkäsiirappia ja torunu että olisin laiminlyönnyt käsien pesua, vaan en ole.
  Näillä rohdoilla alkoi hellittämään tautikin 😉

 • Ida sanoo:

  Kerran jo raju flunssa podettu tänä vuonna, seuraavaa varten vois vähän varautua paremmin!

 • Santsi sanoo:

  Näitä tarvitaan 👍👍

 • jasmine sanoo:

  flunssa pois!!!

 • Tatti sanoo:

  Täällä 3 vuotta sain olla ilman kuumetta. Nyt influenssassa ja olo on niin kurja.. 😪😓

 • Sanni sanoo:

  Kyllä taas se tuli,3. Kerran vuoden vaihteen jälkeen….

 • Koko helmikuu flunssaa 😄 sanoo:

  Osuva aihe

 • Sannamarianna sanoo:

  Flunssa hiiteen!

 • Tiina sanoo:

  Juuri lenssu yrittää puskea päälle: ceetä, deetä ja teetä. Ja lepoa, lepoa, lepoa.

 • Ei flunssalle sanoo:

  Hep,mulle! Just aamulla oli se tunne, että nyt joku flunssa koittaa hiipiä