Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Koronarajoitukset ja nuoret aikuiset. Yliopistossa opiskeleva nuori aikuinen on ollut jo vuoden etäopetuksessa näkemättä professoriaan, opettajiaan, pienryhmiään, opiskelukavereitaan. Vastuullisen nuoren kontaktit ovat pienen kaveriporukan satunnaiset pelihetket, joista niistäkin osa etänä. Omasta kodista on tullut aika ahdas. Mahdolliset harrastukset ovat olleet jo useamman kuukauden tauolla.

Toinen nuori aikuinen aloitti opiskelunsa vieraalla paikkakunnalla monen sadan kilometrin päässä lapsuuskodista. Hänen pitäisi etänä pystyä luomaan itselleen tukiverkosto vieraalle paikkakunnalle, aloittaa käytännönläheinen ala ja itsenäistyä. Kodin seinät ovat hänelläkin ahtaalla. Uudella paikkakunnalla ei pääse tutkailemaan harrastusmahdollisuuksia, eikä etänä ystävysty.

Kolmas nuori on lukion ekaluokkalainen, jonka pitäisi hybridinä hypätä nivelvaiheen yli yläkoulusta lukioon, tutustua uusiin kurssikavereihin ja opettajiin, luoda kontakteja, että tulevaisuudessa olisi mukava tanssia vanhoja tansseja, viettää satapäivää ja penkkareita. Harrastusmahdollisuudet ovat vähäisiä, mutta jotain sentään on vielä olemassa.

Kuva Ramiro Pianarosa. Ylin kuva Jason Strull.

Mitä minä vanhempana voin asialle tehdä? Toki kutsun nuoret etäopiskelemaan lapsuuskotiin, keitän soppaa, kuuntelen ja olen olemassa, mutta millä auttaa nuorta jo pesästä lentänyttä pitämään yllä toivoa ja opiskelumotivaatiota?

Yksi kokonainen vuosi on nuoren elämässä ihan kaikki ja koko elämä. Ei tarvitse kuin hetki muistella omia opiskeluvuosia, niitä tärkeitä, hauskoja, iloisia asioita – ne ovat tämän kauden nuorilla aikuisilla kokonaan katkolla. Julkisuudessa on surtu alakouluikäisten harrastusmahdollisuuksia ja yläkoululaisten lähiopetuksen tarvetta. Nuoret aikuiset ja aikuistuvat nuoret ovat välikädessä hekin: opinnot venyvät ja viivästyvät, mielenterveys on koetteella. Kaikkein pahinta on se, että vanhempana en asialle voi yhtään mitään.”

Nimim. Aikuisten äiti

Miten te muut olette ratkaisseet tämän? Keskustellaan kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Etäily eristää nuoren elämän taitekohdassa”