”Hei sinä eronnut vanhempi! Haaveiletko uudesta parisuhteesta? Ole hyvä, ja tee kaikille palvelus – unohda koko juttu!

Uusperheily on aika rankkaa hommaa, ja se ei ole kaikille. Itseasiassa, se ei tunnu sopivan juuri kenellekään. Aina nurkissa pyörivät exät, nyxät, exien exät ja exien nyxät, kumminkaimankoirat hilautuvat kahlepallona elämässäsi IKUISESTI tämän kohtalokkaan virheen tehtyäsi, jos sohaiset lusikkasi tarpeeksi syvälle soppaan. Tinder-feedin valossa lammasasuiset, mutta hui niin susimaiset Eronneet Vanhemmat vilahtelevat ulkopuolisten uhrien sinisten silmien silmämunissa. Eronnut vanhempi vaanii – Eronnut Vanhempi hyökkää – ja lopulta: Eronnut Vanhempi upottaa raatelukyntensä viattoman uhrinsa lihaan.

Toki tämä kaikki tapahtuu hyvin, hyvin hienovaraisesti: mahdollisesti jollain kivoilla treffeillä jonkun kivan kahvikupin äärellä, oi voi; niin hienovaraisesti, ettei uhri ymmärrä tilannettaan, kuin on jo liian myöhäistä. Uhri pyörähtää ympäri silmät suurina kuin ajovaloissa säikähtänyt peura, ja Uus Perhe törmää häneen sadan kilometrin tuntivauhtia. Uhrin maatessa henkihieverissä sätkien ja verta sylkien Eronneen Vanhemman myrkkyhampaiden musta kirous alkaa salamyhkäisesti vaikuttaa, ja uhrista kuoriutuu tuskan, piinan ja parun kautta ruma Bonus Vanhempi. Ja näin, hyvät lukijat, on syntynyt harmaa, muotopuoli Bonus Vanhempi, eikä hän enää tule ikinä näkemään auringon valoa.

Bonus Vanhempi alkaa elää kurjaa loppuelämäänsä Nyxän ja Exän orjana. Bonus Vanhemmalla on vain velvollisuuksia, muttei lainkaan oikeuksia. Hän raataa päivät läpeensä niska limassa ja sydän vereslihalla, muttei koskaan saa työstään killinkiä eikä kiitosta – jos hän kehtaa ikinä hentoa, vapisevaa ääntään korottaa, tiedossa on raippaa, piiskaa ja haukkuja. Bonus Vanhempi on ikuinen sylkykuppi ja nyrkkeilysäkki. Bonus Vanhempi on se, joka joustaa, vaikka hänen katkeamispisteensä hävisi horisontin taakse jo toissaviikolla. Bonus Vanhempi rojahtaa kuolemanväsyneenä ryysyissään jokainen ilta köyhään sänkyynsä vain itkeäkseen itsensä uneen – kumminkin jatkuvasti tiedostaen, että samanlainen päivä koittaa taas huomenna. Ja huomenna. Ja huomenna. Ja huomenna. Sana jää kaikumaan hänen korviinsa kuin painostava, tykyttävä syke ja veren kohinan ääni paniikkikohtauksessa.

Joten, arvon Eronnut Vanhempi: jos olet tehnyt lapsia ja suhteessasi epäonnistunut, katkaise kirous nyt. Älä etsi itsellesi uutta puolisoa. Jos olet epäonnistunut ja kärsit, älä langeta tätä kärsimystä enää kenenkään muun kannettavaksi. Älä syökse enää ketään muuta luomaasi helvettiin ja Exäsi kirouksen kidutukseen.

Kuva Clément Falize.

Luonnollisesti Uus Perhe -tilanteissa aina Bonus Vanhempia tässäkin asiassa syytetään, kuinka he ovat tipahtaneet Eronneen Vanhemman ansaan. Mutta he eivät tienneet. Ja tästäkin tietämättömyydestä heitä rankaistaan. Mutta: jos sinä, Eronnut Vanhempi, lähdit aikaisempaan suhteeseesi, teit lapsia ja erosit – miksi teit niin? Kyllähän SINUNKIN OLISI PITÄNYT TIETÄÄ! Tietämättömyys aiheuttaa kärsimystä, joten ollos varoitettu, Eronnut Vanhempi; vaikka itse janoaisit uutta rakkautta ja onnea elämääsi, sinun toimesi tuhoavat jonkun muun elämän. Uhrin elämä häviää ja kuivuu kokoon kuin vampyyri imisi veren yksisarviselta, joka lopulta kaatuu kylmänä ja elottomana maahan. Joten rukoilen, pyydän ja polvillani anelen: Eronneet Vanhemmat, jättäkää meidät viattomat sielut rauhaan!

Hauskaa halloweenin alusaikaa kaikille toivottelee yksi vanha, kuihtunut ja hauras noita. Minäkö katkera? Pthyi! Syljen oikean olkapääni yli. Mutta vain silloin, kun mestarini eivät näe. Ja te vapaat sielut: pitäkää aina vaarna ja valkosipulia tyynyjenne alla.”

Nimim. Noita

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

17 vastausta artikkeliin “Eronnut vanhempi, älä edes haaveile uudesta parisuhteesta!”

 • Menolippu Aikuisuuteen sanoo:

  Kannattaa ensin kasvaa aikuiseksi.
  Me aikuiset emme käytä tuollaisia lapsellisia nimikkeitä, emmekä tee tosielämästä jotain halloween sarjakauhukuvaa. Pitäisin kirjoitusta provokaationa.

 • Toisinkin päin voi olla sanoo:

  Et voi yleistää tuota ettei sovi muille, jos sinulle ei sovi. Vaatii muutakin, kuten kypsyyttä.Vaatii taidon olla provosoitumatta jos provosoidaan. Vaatii taidon keskustella jos on asiaa.
  Minkähän takia käytät ilmaisua ”pyöriä nurkassa”? Onko tuo sinusta kohtelias tapa puhua muista?
  Seurasin erästä uusperheilyä jonkin aikaa ja huomasin että äitipuolella (jolla itselläänkin samanikäinen lapsi ja useita elettyjä parisuhteita takana) oli suuria ongelmia tuntea empatiaa taaperoa kohtaan.
  Kannattaisi mennä ammattilaisen puheille jos ei itsekään ymmärrä mistä ne tunteet kumpuaa. Kaikki eletyt suhteet, pettymykset ja omat teot ja valinnat vaikuttaa hyvinvointiimme. Joskus joutuu tyytymään puolisoon, joka ei vastaa omia ihanteita, koska se edellinen olisi ollut parempi jne..

 • Marjaana sanoo:

  No höh. Eikös Bonus Vanhempi ole vähän niinku itse vastuussa siitä et läks uusperheeseen? Vai vakavissasko kerrpt et se on ton Eronneen Vanhemman syytä että lähdit suhteeseen? Ei siihen kukaan pakota, se on Oma Valinta. Totta kyllä on että uusperheet useimmiten ( myös omani oli) on ihan hirveetä p*****. Ja iso osa sitä on just toi nyxän ja hänen exänsä toiminta. Mut hyvä bonusvanhempi, on omalla vastuulla laittaa omat rajat eikä uhrautua yli rajojen ja uhriutua ja syyttää muita.

 • Nimetön sanoo:

  Ihana kirjoitus ja hyvä huomio kaikille osapuolille. Aina ei tiedä mihin soppaan hyppää… Silti toivon rakkautta kaikille!

 • Hurja halloween sanoo:

  Tämäkään on palstan taso. Tällaista p**kaa julkaistaan???

 • Tintti sanoo:

  Toivottavasti ihmiset 2020-luvulla jo hoksaa, ettei parisuhdemallia ole vain yksi ja ainoa oikea, se jossa asutaan yhdessä ja mielellään avioliitossa ja jaetaan kaikki omaisuudesta lasten kasvatukseen ja pyykkivuoresta perhelomiin, vaan rakastaa ja olla yhdessä voi muillakin tavoin ja muissa suhdetyypeissä. Ehkä olen vaikeaa eroa läpikäyvänä todella kyyninen, mutta jos yhteiselo ei onnistunut lasten toisen vanhemmankaan kanssa, jonka kanssa vanhemmuuteen kuitenkin tultiin rinnakkain ja yhdessä, ja jossa kummallakin on useimmiten syvä, biologinenkin kiintymyssuhde lapsiin, niin tuntuu oudolta, jos joku ajattelee, että uuden kumppanin kanssa kaikki vaan loksahtaisi paikalleen uusperhepaletissa. Parisuhdetasolla on toki voinut nyt löytää sen oman kultakimpaleen ja siitä on aiemman/aiempien erojen aiheuttaman surun ja kenties vihankin jälkeen toki lupa olla maailman onnellisin. Mutta sitä kyseenalaistan, että pitääkö se aarre uhrata arkiyhteiselon ja uusperheilyn alttarille. Tietysti tähän liittyy myös ikä, jolloin eroaa, ja se, haluaako uuden kumppanin kanssa myös lapsia. Mutta mikäli toive on kahdenkeskisestä parisuhteesta, kuten minulla, niin itse en kyllä pikkukummassa liittäisi siihen yhdessä asumista lasten lapsuusvuosien aikana enkä edes lapsiin tutustuttamista aikoihin. Sillä tiedättekö, on olemassa myös kultakimpaleita, jotka eivät hekään tähtää yhteiseen hautapaikkaan, vaan yhteiseen rakkauteen.

 • Tiina sanoo:

  Aika raju kirjoitus!
  Oon vissiin melko onnekas… uusperheilyä nyt kohta takana 6 vuotta ja kaikki on löytäneet paikkansa…
  Pahoittelut niille jotka eivät avaimia onneen ole uusperheessä löytäneet…

 • Huoh sanoo:

  Miksi ihmeessä pitää muuttaa yhteen? Eikö aikuiset ihmiset osaa seurustella eri kattojen alla eläen?

  • Kotini on vankilani sanoo:

   Esimerkiksi siksi, että 24/7 yksinhuoltajalla ei ole niitä lapsivapaita jolloin hoitaisi seurustelut. Ainoa mahdollisuus parisuhteeseen on sen vuoksi yhdessä asuminen, kun eipä tästä kotoa mihinkään pääse.

   • Kuukkeli sanoo:

    Höpö höpö. Kyllä parisuhdetta voi hoitaa vaikka olisi 24/7 lapset. Tärkeintä että molemmilla/toisella on se oma valtakunta minne hävitä kun uusperheily alkaa tökkiä.

 • Nimetön sanoo:

  Miten olisi uusi suhde, jossa ei yritetä sovittaa kahta (tai neljää) perhettä yhteen? Olen seurustellut mieheni kanssa nyt reilu 5 vuotta. Joo, meidän tilanne on siinä mielessä erilainen, että lapsi (nyt jo teini) näkee isäänsä todella harvoin. Mutta silti. Minulla ei ole missään vaiheessa ollut aikomustakaan muuttaa mieheni kanssa yhteen ennen, kuin lapseni muuttaa pois kotoa. Nyt itseasiassa ollaan siinä tilanteessa, että lapsi saattaa vuoden päästä muuttaa omilleen toiselle paikkakunnalle. Ja kyllä, sitten harkitsen vakavissani muuttavani mieheni kanssa yhteen. Mutta mikä kiire siinä on ennen tätä?

  Meillä nykyinen mieheni on ehkä jopa läheisempi lapseni kanssa, kun lapsen oma isä. Mutta siitä huolimatta, mies on aina meillä vieraana. Mies on siis meillä ollessaan joutunut opettelemaan meidän kodin säännöt (toki tasavertaisuuden nimissä minä olen myös opetellut miehen luona vieraillessani hänen kotinsa säännöt. Ja lapsi ei juuri ikinä ole miehen luona, eli he tapaavat lähes poikkeuksetta meillä.) Meillä puhutaan aina kauniisti myös toisesta vanhemmasta, vaikka hän ei varsinaisesti olekaan läsnä. Tosin tämä asia oli miehelleni arvokysymys jo myös kauan ennen meidän suhdetta, hän kun on itsekin eroperheestä. Me mieheni kanssa pyrimme aina järjestämään mutkattomat tapaamiset lapsen oman isän kanssa, silloin harvoin, kun niitä on tiedossa. Ja joo, oma mieheni on välillä tavallaan ”mustasukkainen” lapsen omasta isästä, mutta ei todellakaan minun puolestani 😀 Hän vaan mieluiten olisi se tärkein isähahmo minun lapselleni. Hän ei oikeasti ole vakavissaan tämän asian kanssa, eikä todellakaan anna näiden tunteiden näkyä lapselle. Vaan hänkin aina juttelee kivoja asioita lapsen bioisästä. Tämä kaikki luo ennemminkin entistä läheisempää suhdetta heidän välilleen, eikä päinvastoin. Lapsella on lupa kaivata bioisäänsä, kun tapaamisväli venyy. Ja näiden tunteiden näyttäminen nykyiselle miehelleni vain lähentää heitä.

  Kyllä, myönnän, että minulle on sattunut harvinaisen toisia ajatteleva mies (tai ihminen, sukupuolella ei ole väliä). Hän on itse kokenut omassa lapsuudessaan nämä kaikki asiat, ja osaa samaistua todella hyvin. Sen lisäksi miehelläni ei ole omia lapsia, eikä hän sellaisia haluakaan, joka varmaan osaltaan edesauttaa tilannetta. Haluan kuitenkin sanoa, että kyllä nämä asiat voi myös onnistua. Tosin omalta osaltani olen sitä mieltä, että suuri syy onnistumiseen on ollut juuri se, että en ole edes yrittänyt väkisin yhdistää lasta, ja uutta puolisoa.

 • Vissiin hoitanu asiansa erilailla sanoo:

  Onneksi kaikkien elämä ei oo noin ankeaa, edes uusperheessä.

 • Sanni sanoo:

  Todella hyvä kirjoitus, pitää paikkaansa ihan pilkulleen. Itse onneksi olen ollut niin fiksu, etten langennut tuohon loukkuun, enkä myöskään muita houkutellut omaan loukkuuni. Sivusta seuranneena olen todennut, että ei mulle ikinä koskaan tota, huh. Jotain pientä seurustelu yritelmää on ollut, mutta onneks olen ymmärtänyt poistua ajoissa takavasemmalle.

 • Yks huono bonustäti sanoo:

  Pidin tästä kirjoituksesta! ja samastuin siihen. Itsellänikin huonoja kokemuksia uusperhe-kuviosta. Parrein olisi, kun saisi olla miehen kanssa kahden asumassa.

 • Uusperheellinen sanoo:

  Siis niin mahtava kirjoitus!!!
  Todellakaan ei olisi ikinä kuuna päivänä pitänyt lähteä uusperseilyyn. En missään painajaisissani aavistanut mitä kaikkea se toi elämääni. Silloin kun tapailtiin vähän jo ihmettelin, mutta kun muutimme yhteen niin apua.. Miten aikuiset ihmiset voi oikeasti käyttäytyä????
  Tai no ehkä sen hyvän olen saanut, että olen käsittämättömällä ymmärryksellä ladattu jos joku haluaa vertaistukea. Siis oikeastaan mikään ei yllätä, vaan pystyn olemaan ihan zen, että kappas vaan, näinkö

  En tiedä mitä miehen eksän pään sisällä liikkuu kaiken katkeruuden ja vihanpidon lomassa. Vuodesta toiseen, tyylilajille uskollisena.
  Voi kumpa oiski valkosipulit auttaneet meidänkin perhettä.