Huono Äiti sai avautumisen:

”Olen vapaaehtoisesti lapseton nainen. Sisareni puolestaan on vapaaehtoisesti perheellinen nainen. Häntä ei ole pakotettu hankkimaan lapsia eikä hän ole osa uskonnollista yhteisöä.

Sisareni on jatkuvasti tuuppaamassa lapsiaan minulle hoitoon ja yökylään. Minä taas en halua lapsia hoitoon enkä yökylään, koska lapset eivät ole minun juttuni. Kun sisareni pääsee kynnykseni yli, hän aloittaa lapsiinsa vetoamisen sanomalla ”täti sitä, täti tätä täti ja lapset yhdessä” ja niin edelleen. Hän ikään kuin luo lapsille sellainen paineen, että täti on maailman tärkein ihminen. Meillä ei ole juuri muita sukulaisia, mutta onhan sisarellani ystäviä. Hänen omat ruuhkavuodet, ei minun.

Mutta joo, onko ihmisen pakko olla täti, jos ei halua olla täti?”

Nimim. Oma elämä

 

 

 

 

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 41 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

41 vastausta artikkeliin “En halua hiekkalaatikolle vahtimaan siskoni lapsia enkä olla täti”

 • Enpaistapullaa sanoo:

  Ei varmaan tarvitse hoitaa lapsia, jos ei halua. Tämä vaatii toki asiallista keskustelua sisaren kanssa, jotta hän ei turhaan odota sellaista. Hänellä ehkä on turhan romanttinen kuva täteydestä ja ehkä jopa suhtautumisestasi lapsiin. Lapsillani oli yksi täti, joka innolla olisi hoitanut vaikka miten paljon, yksi ei halunnut olla missään tekemisissä ja kolmas oli semi-täti. Ja kaikki hyvin, näiden tätien kanssa. Mummitkin ovat erilaisia, meillä toinen halusi hoitaa, mutta rasittui siitä ja toinen ilmoitti, että auttaa, mutta oma osuus on tehty. Ja näin hyvä. Itse haluan olla ämmi, mutta olen jo keskustellut, että työssäkäyvänä, en voi kokoajan olla hoitamassa lapsenlapsia. Rajoista on hyvä puhua, se ei meitä huonommiksi tee.

 • Rohkeesti vaan. sanoo:

  No siis tätihän sinä olet haluamattasi, koska kyseessä siskon lapset. Yhteyksissä sinun ei kuitenkaan tarvitse olla. Sanot suoraan, et kaikki lapset aiheuttavat sinulle ahdistusta ja et halua viettää heidän kanssa aikaa, vaikka ovat perhettä ja siskon kautta omalla tavallaan rakkaita, mutta et halua hoitaa tädin osaa muuta kuin sukulaissuhde-nimellisesti.

 • Ainut lapsi sanoo:

  Olisin itse iloinen, jos mulla olisi Sisar ylipäätään. Voithan aina sanoa asioista sisarellesi.

  • Riima sanoo:

   Sisaret eivät aina ole samanlaisia, sisaretkin voivat käyttää toista hyväkseen.

 • TyönjohtajaKouhia sanoo:

  Mitä ihimettä uskonnollinen yhteisö tähän asiaan liittyy??
  Mikä on sisaren puoluetausta? Mistä kirjallisuudesta tykkää jos jostain tykkää? Tupakoiko? Jos lapset ovatkin vahinkolapsia…??? Eli monia muitakin epäolennaisia asioita olisit voinut mainita, kun kerran aloitit.

  • Uskonnon merkitys sanoo:

   Joissakin uskonnollisissa yhteisöissä ehkäisy on kielletty ja naisia/pariskuntia painostetaan lisääntymään rajatta. Varmasti tämän tiedätkin venkoilusi alla.

 • Tupu sanoo:

  No eihän tarvitse hoitaa siskonsa lapsia jos ei halua ja eikö sen voisi kertoa siskolle. Mä olen itse lapseton nainen ja siskollani on 2 lasta ja kyllä mä olen tykännyt olla täti, vaikka en varsinaisesti ole heitä hoitanut. Lapsina he olivat vetämässä tätiä leikkimään, pelaamaan jne. Nyt he ovat aikuisia ja vanhemmalla on 2 pientä lasta eli olen isotäti ja kyllä hekin ovat tärkeitä vaikka harvoin nähdäänkin.

 • Taina sanoo:

  Ei tarvitse. Opettele sanomaan ei

 • No sanoo:

  Mummolla sama tilanne ei vaan jaksaisi enää .

 • Nimetön sanoo:

  Mummolla sama tilanne ei vaan jaksaisi enää .

 • Sisko on paras sanoo:

  Itse olen lapseni tehnyt oletuksella, että ovat minun murheeni, eikä kellään ole mitään velvollisuutta heitä kohtaan. Toki otan kaiken avun ilolla vastaan myös.

  Siskoni (vapaaehtoisesti lapseton) on tehnyt alusta lähtien selväksi, että haluaa olla osa lasten elämää. Asumme eri paikoissa ja hän on hoitanut lapsia ehkä enimmillään kerran vuodessa. Hän kuitenkin on aina pitänyt yhteyttä, jutellut, viettänyt aikaa ja tehnyt pieniä kivoja juttuja näille tai näiden kanssa.

  Me toisaalta puhuimme näistä jo hyvissä ajoin ennen esikoisen syntymää, että mitä hän haluaa ja minä kunnioitan hänen kertomaansa ja arvostan paljon kaikkea, mitä hän antaa. Näin sen kuuluisi olla.

  En tiedä aloittajan tilannetta tarkemmin, mutta minulle särähtää hieman korvaan myös hänen viestinsä sävy ja siitä välittyvä tunne siitä, ettei lapsiin tarvitse pitää mitään suhdetta kun ei kerran ole itse niitä valinnut ja että ovat kovin rasittavia mokomat. Ei tarvitsekaan yhteyttä pitää jos ei tietty halua, mutta kyllä minulla se vaikuttaisi myös väleihini sisareni kanssa. Kuten hän itse sanoi, kyllä tärkeissä ihmissuhteissa täytyy olla vähintään kohteliaan kiinnostunut asioista, jotka ovat toiselle tosi tärkeitä, vaikka itseä ei kiinnostaisi yhtään. Se on juuri sitä toisen arvostamista. Hän palvoo kissojaan, joten puhumme säännöllisesti niistä, ostan kissoille joululahjat ja olen ystävällisen lempeä niille kun käyn kylässä. Eivät minua kissat ihmeemmin kiinnosta, mutta sisareni kiinnostaa. Niinpä minua kiinnostaa myös hänelle tärkeät asiat, ne ovat minullekin tärkeitä koska ne ovat hänelle tärkeitä. Kyllä me olisimme paljon etäisemmät jos hän koko ajan valittaisi lapsistani tai minä hänen kissoistaan. Nyt olemme lähimmät ystävät.

 • Kainuu sanoo:

  Ei ole pakko olla sano siskolles suoraan että et halua sen penikoita hoitaa vieköön tarhaan jos omaa aikaa haluaa

 • Minkä taakseen jättää sen edestään löytää sanoo:

  Olen ainoa lapsi, nyt jo yli 50 v.Minulla on äidin puolelta yksi lapseton tätl. Hän on minulle kuin sisko, äitiäni tärkeämpi ihminen. Tuntuu oudolta että ei halua olla pienessä suvussa siskonsa ja hänen lastensa elämässä tärkeä ihminen.
  Mutta juu, kuten täällä on todettu, ei ole pakko jos ei tahdo.

 • Laatuaika sanoo:

  Onhan nuo vaikeita tilanteita, jos sisko tulee ilmoittamatta. Kyllä se olisi aina hyvä sopia etukäteen, sillä ei ole reilua pitää itsestäänselvyytenä. Toisaalta kannattaa miettiä, mikä tilanteessa harmittaa, onko se lapset vai siskosi käytös, tädittely, se että tuntuu, että sisko ei kunnioita. Lasten kanssa vietetty aika voisi tuntua paremmalta, kun yhteisistä säännöistä on sovittu. Muistan itsekin joskus miettineeni, että minua pidetään tavallaan itsestään selvyytenä eikä osata ajatella, että minulla voisi olla jotain omaa. Aika kuluu kuitenkin nopeasti ja kun lapset kasvavat, heille tulee tärkeäksi juosta harrastuksissa ja nähdä kavereita. Silloin kaipaa yhteisiä hetkiä. Kannattaa muistaa, että tilanteet eivät ole lasten vika. Jos olet itse vielä nuori, tilanteet ehkä tuntuvat vierailta. Lapsetkin voivat huomata, jos olet kireä. Hyvä lapsuus on kuitenkin tärkeää ja sen tähden olisi hyvä sopia nuo tilanteet etukäteen. On hieman outoa, jos siskosi tuo jatkuvasti lapsensa sinulle tai jos et yhtään halua olla heidän kanssaan. Tädittely ja sedättely kuulostaa kyllä jo vanhanaikaisena.