Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Motiva

Asutko taloyhtiössä? Mene ihmeessä mukaan taloyhtiösi kokoukseen ja hallitukseen ja pidä yllä energia-asioita.
Ai miksi? Energiankulutus vaikuttaa suoraan asumiskustannuksiin ja energiankäyttöä voi tehostaa pienillä ja isoilla toimenpiteillä.  Energiankäytön tehostaminen on parasta ilmastotyötä ja myös taloyhtiössä on mahdollisuus tehdä kestäviä valintoja ilmastonäkökulmasta

Asuinkerrostalojen hoitokustannuksista lähes puolet koostuvat lämmön, kiinteistösähkön ja veden kustannuksista. Jopa kolmasosa tästä voi olla huonossa tapauksessa hukkakulutusta. Ai mistä rahat tähän kerätään? Tiedät sen, potti kerätään hoitovastikkeissa asukkaan omasta  taskusta.  Tähän pystyy kuitenkin vaikuttamaan energiatehokkaalla asumisella ja ylläpidolla.

Viimeistään nyt on lopetettava se ajatus, että tämä ei kosketa minua. Yhtiökokous on oiva paikka saada oikeaa tietoa, kysyä ja tulla kuulluksi. Yhtiökokouksilla vaikutetaan, kuinka paljon kaikki maksaa. Mikäli et halua, että naapurillasi on päätösvalta mitä kukkarollasi tehdään, mene yhtiökokouksiin!

 

Astetta Alemmas kertoo kuinka korjaushankkeissa energiatehokkuutta voidaan parantaa:

  • kun korjataan ja uusitaan rakenteita, esim. ikkunoita tai ulkoseiniä
  • lisäämällä automaatiota taloteknisiin järjestelmiin niiden uusimisen yhteydessä
  • hanojen, suihkujen ja wc-istuinten vaihdolla vähän vettä kuluttaviin
  • sähkölaitteiden korjausten ja uudistusten yhteydessä, esimerkiksi ulkovalaistuksen uudistus led-valaistukseen

Osakas voi myös kannustaa taloyhtiötä tekemään energiatehokkuusselvityksen, jossa asiantuntijalta saa ohjeita taloyhtiön energiatehokkuuden parantamiseen. Alkuun pääsee myös kevyemmällä energiatarkastuksella, jossa asiantuntija tarkastaa lämmitys-, vesi- ja ilmanvaihtolaitteiden toiminnan ja taloyhtiö saa toimenpide-ehdotuksia energian säästöön.

Voiko siivoamalla säästää energiakuluissa?

Kyllä! Tiesitkö että kodinkoneiden säännöllinen siivous on tärkeää energiatehokkuuden kannalta. Laitteiden puhdistaminen lisää käyttöikää, poistettu lika vähentää myös laitteen kuormitusta mikä näkyy energiankulutuksessa.  Omakotitalojen yhä yleistyvä hankinta  Ilmanlämpöpumppu oikein käytettynä ja säännöllisesti huollettuna säästää jopa 30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta sähkölömmitteisessätalossa. Tiesitkö muuten, että  kaukolämmitteisissä taloissa (pienissä eikä suurissa) ilmalämpöpumppua ei oikeastaan kannata käyttää lämmitykseen.

Astetta Alemmas kertoo energiatehokkaamman ilmalämpöpumpun käyttöön.

Toimi näin:

  • Varmista, että ilmalämpöpumppu on käytössä ennen muita lämmitysjärjestelmiä.
  • Jos varsinainen lämmitysjärjestelmä on päällä samanaikaisesti, aseta päälämmityksen sisälämpötilan asetusarvo 2–4 °C ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle. Esimerkiksi patteritermostaatit 17–19 °C ja lämpöpumppu 21 °C.
  • Alenna lämpötila-asetuksia poissaolon ajaksi (myös päälämmityksen). Kotiuduttua hyödynnä ilmalämpöpumpun suurta puhallintehoa lämpötilan nostamiseksi nopeasti.
  • Käytätkö takkaa tai uunia lisälämmityksessä? Tarkista, että ilmalämpöpumpun automaattinen viilennystoiminto on kytketty pois päältä.
  • Puhdista sisäyksikön suodattimet säännöllisesti, mieluiten kerran kuukaudessa. Suodattimet on helppo irrottaa laitteen kannen takaa ja imuroida kevyesti puhtaaksi.
  • Tarkkaile ulkoyksikköä talvella ja puhdista varovasti siihen kertyvä lumi ja jää.

Ilmalämpöpumpulla saavutettava säästö riippuu talon koosta ja sähkönkulutuksesta. Suhteellisesti suurimmat säästöt saadaan ominaiskulutukseltaan ja pinta-alaltaan suurissa taloissa. Koska talossa tarvitaan paljon lämmitystehoa neliötä kohden, säästöpotentiaali on suurempi kuin keskikokoisissa tai pienissä taloissa.

 

Pääkuva: Tapio Haaja

Lue lisää Motivan sivuilta https://www.astettaalemmas.fi/energiaremontit

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia