”Joka kerta hammaslääkärikäynnin jälkeen saa kuulla olevan se huono äiti. Niin, hampaita pestään ja puunataan. On sähköharjat. Ei napostella. Meille ei osteta edes mehua. Kotona saan kuulla olevani paska äiti, kun muillakin perheissä juodaan mehuja. Viikonloppuna (ei edes jokaisena), jos limpparia ostetaan, se on sokeritonta. Viikonloppuherkkuja kohtuudella, joskus ei ollenkaan.

Tunnen syyllisyyttä siitä, kun lapset sanovat että muutkin lapset saa herkutella. Hammaslääkärissä puolestaan saan lääkäriltä vihaista palautetta, kun lapsen hampaat ovat huonossa kunnossa. Viime käynnillä lääkäri sanoi, nämä hampaat on kyllä hyvin pesty, mutta ruokavalion täytyy olla rempallaan. Joka kerta yhtä turhauttava selittää, että kun meillä ei syödä, ei juoda herkkuja! Kaikki on ihan minimissä jo muutenkin kuin hampaiden takia, koska sokeri ole terveellistä muutenkaan.

Kuva S.B. Vonlanthen.

Kavereita kun tulee yökylään, on niillä hirveet herkkuvarastot mukana, kuten sokerilimpparia. Ei ole kiva, kun omat lapset sitten katsovat kieli pitkällä kun toiset syövät. Tunnen taas olevani huono äiti. Kysyn näiltä lasten kavereilta, onko teillä reikiä hampaissa: ei ole. Teen huomion siitä, että he eivät pese edes hampaita, ei ole edes harjaa mukana. En tiedä pesevätkö kotona. Niin joo, hammaslääkäri sanoi nyt täytyy jättää KAIKKI sokeri pois. No kyllä kyllä, selitäpä tämä lapselle, kun kaveri mättää kaksin käsin karkkia suuhun ja hänellä ei reiän reikää. Terveisin äiti, joka lähti taas itku kurkussa hammaslääkäriltä.”

Kerro rajoitatko sinä herkkujen syöntiä?

Nimim. Ihmettelevä

Artikkelikuva Patrick Fore.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 30 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

30 vastausta artikkeliin “Apua olenko huono äiti jos kiellän sokerin?”

 • Juokaa maitoa sanoo:

  Makeutusaine se vasta myrkkyä on. Sokeria kohtuudella ettei tarvitse ihan kaikkea kieltää. Joillakin nyt valitettavasti on huonompi hammaslaatu ihan luonnostaan. Ehkä rautahampaat on sitten paremmat.

 • Nimetön sanoo:

  Vaihda hammaslääkäriä. Toiseksi, makeutusaineellisia herkkuja en antaisi lapselle ikinä, kun niiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei ole oikeastaan mitään tietoa. Ennemmin maltilla sokeria. Itse en ymmärrä sokerin demonisointia, eihän sitä pienet lapset tarvitse, eikä meilläkään alle 2-vuotiaina lapsille sokeria annettu. Toki se on turhaa energiaa, enkä itsekään sitä suosittelisi jokapäiväiseksi energianlähteeksi, mutta jos se lapsi sitä sokeria saa synttärijuhlissa, niin ei se siitä pilalle mene. Heti kun lapsi on sen ikäinen, että on muutama euro taskussa, niin karkkiahan sillä ostetaan, jos herkut on totaalisesti kielletty kotona.

  Itse en päässyt selville mikä niissä lapsen hampaissa on ongelma. Meillä lapsella todettiin nelisen vuotta sitten ennen oikomishoidon aloitusta kiillevaurio, jonka aiheuttaja on ilmeisesti ollut pikkulapsena syödyt ab-kuurit. Tämä on kohtalaisen yleinen vaiva. Lapsen hampaat pinnoitettiin, eikä hammaslääkäri kyllä syyllistänyt meitä vanhempia yhtään, pikemminkin rauhoitteli, että ei syytä huoleen, tämä saadaan korjattua, eikä se johdu mitenkään mistään mitä oltaisiin tehty tai jätetty tekemättä. Lapsen hampaat pinnoitettiin, eikä saatu syömiseen liittyen mitään ohjeita, harjaamiseen kyllä.

 • hampaaton sanoo:

  toivottovasti äiti vaatii myös labra testit lasten hampaista , lapsilla saattaa olla periytyvä hammastayti tai muuta! uusi hammaslääkäri tekstit ja kunnonvinkit miten saada suu hygenia kuntoon

 • Äiti vaan sanoo:

  Itse olen huomannut, että hammashoitolassa on kovin vaikeaa huomioida lapsen kokonaistilannetta. Meillä nepsy-lapsi (adhd+autisminkirjon vaivaa) on kovin aistimushakuinen. Sähköharjasta olen saanut kovasti paasaamista, mutta siinä on meidän kohdalla yksi pikku ongelma; lapsi aistimushakuisuudessaan tunkee kielensä sähköharjan ja hampaan väliin, enkä näe itse hampaiden pesun olevan kovin tehokasta tällöin. Eikä lasta voi kielestä kiinnikkään pitää. Yritetään, harjoitellaan ja testataan aina välillä kyllä asiaa. Olen asiasta maininnut paasauksen alettua joka halavatun kerta samoille ihmisille, mutta lopputulos on sama kuin ”hakkaisin päätäni seinään”. Lapsella ollut yksi reikä, itselläni ei yhtään koko elämäni aikana. Eli siis, itse näen hampaiden pesun olevan tehokkaampaa, kun manuaaliharja on kontaktissa hampaaseen eikä sähköharja kieleen, mutta voin tietenkin olla väärässäkin..

 • Jenniina sanoo:

  Minun perheessä ei joutu limppaa sinänsä mutta karkkia meni senkin edestä.
  Itseni kohdalla minulle ei tullut reikiä (kuin se yksi kerta, mutta se tapahtui silloin kun en huolehtinut hampaitten pesusta pitemmän aikaa.)
  Muuten ollen anna lastesi syödä niitä herkkuja ees kerran viikossa, koska se tulee muuten kostautumaan jossain vaiheessa esim. salaa syömisellä.

 • Samat saarnat kuullut sanoo:

  Sokeri ei aiheuta reikiä, vaan bakteerit. Teillä varmaan vaan on sen suhteen huonoin tilanne. Anna lastesi syödä normaalisti. Hampaiden vuoksi voit ottaa selvää bakteerien vähentämiseen tarkoitetuista tuotteista. Xylitoli korjaa myös hampaita. Ja aika nopeasti lapset kasvaa siihen ikään, ettei sun tarvi olla tarkastuksissa enää mukana. Lääkärit eivät samalla tavalla saarnaa ja moiti lapsia, joten tilanne korjaantuu näin.

 • Äiti 74 sanoo:

  Ja lapset eivät koskaan tietysti syö karkkia salaa…
  Mitä jos pidätte ihan normaalit herkkupäivät ja pedette hampaat sen jälkeen. Tuollainen totaali kieltäminen ei saa mitään muuta aikaan, kun niitä herkkuja vedetään sitten kaksin käsin SALAA. Kun herkuista tehdään noin vaikeasti saatavilla oleva asia, niin silloin niitä ahdetaan kaksin käsin , kun saadaan.
  Meillä herkut ei ole mikään tabu, meidän lapset oli ainoita jotka eivät synttäreillä istuneet pöydässä ahmimassa itseään sokeri överiin. Eikä ole ollut reikiä, vaikka toisella oli raudat.

  • Sokeri sanoo:

   Juuri näin. Kun karkista tehdään liian suuri numero, ja se kielletään, niin vaikutukset näkyvät pahimmillaan aikuisuuteen saakka syömishäiriönä.

 • Ihmeissään sanoo:

  Älkää antako sokerittomia tuotteita lapsille! Niissä on sokeria korvaavia makeutusaineita jotka ovat vaarallisempia kuin sokeri.

  • Kohtuutta! sanoo:

   Tämä! Ja hampaita syö happamuud, jota on myös sokerittomissa juomissa.

 • Lihakalakananmuna sanoo:

  Noudattaako lapsesi vegaaniruokavaliota? Se on tutkitusti hampaiden surma.

  • Suuhygge sanoo:

   Tietosi on vanhentunutta eikä perustu edes faktoihin. Hampaiden kuntoon vaikuttaa perimän ja bakteerikannan lisäksi ruoka- ja toimintatottumukset, erilaiset lääkitykset jne. Veganismilla huonoa hampaiden kuntoa ei voi selittää.

  • Sokeri sanoo:

   Missäs ne tutkimustulokset on? Luen mielellään, jos linkkaat?

   • mummeli sanoo:

    Missäs ne sinun tutkimustuloksesi on, en ole vegaani mutta haluan mielelläni lukea tutkimuksen joka tukee SINUN väitettäsi.

 • Weetu sanoo:

  Refluksitauti?

 • Hammaslääkäri sanoo:

  Tästä tulee nyt pitkä kommentti… Ensimmäisenä haluan näin hammaslääkärinä sanoa että ikävä jos koet tulleesi huonosti kohdelluksi ja syyllistetyksi, mikä ei ole varmasti se rakentavin lähestymistapa kun tärkeintä olisi kuitenkin tehdä tiimityötä vanhempien kanssa lasten hyvän suunterveyden eteen. Mutta tosiasia on että lasten hampaiden reikiintymisen estämisessä ja reikiintymisestä vastuussa ovat yksin vanhemmat/huoltajat. Hammashoitolan väki on aika voimaton, emme pysty tulemaan kotiin huolehtimaan päivittäisestä hoidosta vaikka tarvetta monella olisi tällekin palvelulle. Silti se päivittäinen huolenpito on se tärkein tekijä hyvässä suu terveydessä. Ikävä tosiasia on että 99% ihmisistä jotka hammaslääkärissä käyvät, ovat itse aiheuttaneet omansa/lastensa reikiintymisongelman, usein ymmärtämättömyyttään ja asenteella että meillä nyt on heikko hammasluu suvussa. Tämä heikko hammasluu sinänsä on suurimmaksi osaksi myytti, tosiasiassa koskee hyvin pientä osaa väestöstä. Suurimmalla osalla on ihan vaan parannettavaa näissä päivittäisissä asioissa. Kyllä me näemme sen onko hampaita puhdistettu vain kerran juuri ennen käyntiä vai säännöllisesti ennen käyntiä, sekä sen onko onnistuttu puhdistamaan kaikki hampaiden pinnat kunnolla. Tällaiset ongelmakohdat tulisi myös aina näyttää potilaille jotta heillä olisi mahdollisuus korjata ongelmakohtien hoitoa. Reikiä ei yksinkertaisesti tule hampaan sellaiselle pinnalle joka on edes kerran joka päivä puhdistettu kunnolla. Poislukien kiilteen kehityksen häiriöt ym. harvinaisemmat syyt, jotka kuitenkin ovat TODELLA harvoin syynä reikiintymiselle ihmisellä jonka suuhygienia on kunnossa. Toisin sanoen vaikka ihmisellä olisi jokin kiilteen kehityksen häiriö, hampaat eivät reikiinny jos ne puhdistetaan kunnolla tietysti jos ne silloin ylipäätään pystytään puhdistamaan kunnolla kotikonstein. Toki tämä ei estä lohkeamia ym. joita kiilteen/hammasluun ongelmat voivat suurella todennäköisyydellä aiheuttaa. Tämä kunnolla puhdistaminen on nimenomaan se avainsana, ei auta että harjataan vaikka jopa viidesti päivässä jos tietyt alueet aina jäävät harjauksesta huolimatta likaisiksi, sillä tällöin ne reikiintyvät kun plakin bakteerit saavat tehdä tuhojaan häiriöttä. Puhdistus on kaikista tärkein, nimenomaan jokaikisen hampaan, jokaikisen pinnan, kolon ja välin kunnollinen puhdistaminen. Sähköhammasharja on tehokkain, mutta jokatapauksessa tekniikka on osattava tai puhdasta jälkeä ei tule millään välineellä. Tämä tulisi joka potilaalle ja vanhemmalle näyttää kädestä pitäen, samoin kaikki ongelmakohdat, 90% ihmisistä ei tätä hallitse. Toki osa hammaslääkäreistä ei varmasti myöskään hallitse sosiaalisia taitoja ja heidän tulisi vastaavasti korjata omaa toimintaansa myös jotta yhteistyö olisi mahdollinen potilaan ja vanhempien kanssa. Pelkkä harjaan ei riitä, välit tulee puhdistaa väliharjoilla tai langalla/lankaimella ja jälleen kerran tekniikka on tärkein tai ei tule puhdasta jälkeä millään välineellä. Tässäkin 90%:lla ihmisistä on korjattavaa. Myös aiemmissa kommenteissa mainittu ateriarytmi on erittäin tärkeä. 5 ateriaa päivässä, selvät ateriavälit, ei minkään ruuan napostelua, sillä kaikki ruuat aiheuttavat happohyökkäyksen. Paitsi tietysti vesi, jota voi huoletta juoda milloin vain. Huom! Vedessä ei saisi olla mitään ekstraa, kuten sitruunamehua ym. tai se ei ole enää pelkkää vettä ja tulisi näin ollen nauttia vain aterioiden yhteydessä. Myös olisi tärkeä välttää lasten kohdalla tartuttamasta lapselle jo pienenä kariesbakteereja omasta suustaan, eli ei samaa lusikkaa ym. Mutta tämä bakteeri ei automaattisesti tarkoita reikiintyviä hampaita, vaikka se sattuisikin tarttumaan. Yllämainitulla huolellisella puhdistamisella ja ateriarytmillä voi edelleen estää reikiintymisen ihan yhtälailla, mutta jos päivittäinen omahoito ei ole täydellisen kunnossa, on reikiintyminen todennäköisempää niillä jotka ovat jo pienenä saaneet epäsuotuisan suun bakteerikannan. Aikuisten oma suuterveys korostuu myös tässä asiassa, sillä bakteerikanta usein on saman perheen jäsenillä hyvin samankaltainen eli ns. tarttuu perheenjäseneltä toiselle, myös puolisoiden välillä aikuisiällä! Kannattaa valita siis tervesuinen puoliso myös. Eli jos vanhempien bakteerikanta on epäsuotuisa, yleensä myös lasten on. Olisi siis hyvä huolehtia omasta suunterveydestä jo ennen raskautta, hyvä suuhygienia ja hammasterveys suosii parempilaatuisia suun bakteereja. Lisäksi on tärkeä vielä käyttää päivittäin riittävää määrää (joka on PALJON, voit lukea suosituksen ainakin suomalaisten xylitolituotteiden pakkauksista) xylitolituotteita sillä myös ne parantavat bakteerikannan laatua estäen epäsuotuisten bakteerien toimintaa sekä sitä kautta happohyökkäystä. Lisäksi ne lisäävät syljeneritystä ja sitä kautta hampaiden terveyttä. Syljeneritys on myös erittäin tärkeä tekijä hampaiden terveydessä. Jos syljeneritys on alentunut, suosii se haitallisia bakteereja tehden plakista hampaille haitallisempaa ja lisäksi heikentää hampaiden reminerlisaatiota sekä paikkojen kestävyyttä. Esimerkiksi monet lastenkin käyttämät astmalääkkeet kuivattavat suuta, inhaloitavat astmalääkkeet myös lisäksi aiheuttavat happohyökkäyksen kuten ruoka. Fluorituotteiden käyttö on myös tärkeää, sillä fluori paikallisesti käytettynä (hammastahnassa kahdesti päivässä) on tehokas hampaiden vahvistaja ja alkavien reikien korjaaja, mutta fluorikaan ei kykene vaikuttamaan plakin läpi. Joten vaikuttaakseen kunnolla tulee hampaan pinta saada mekaanisesti puhdistettua että hammastahnan fluori vaikuttaisi siihen. Vielä viimeisenä sanoisin, että suun terveydessä tehokkainta hoitoa on ennaltaehkäisy. Se että ei annettaisi edes sen ensimmäisen reiän tulla. Valitettavasti määrärahojen ollessa tiukalla on meillä julkisessa hammashoidossa keskitytty lähinnä korjaavaan hoitoon. Ennaltaehkäisy on jäänyt enenevissä määrin hyvin vähäiseksi kuntien säästösyiden vuoksi, minkä takia suun terveys on lapsilla jälleen alkanut heikentyä. Valitettavasti kerran paikattu hammas ei enää ikinä ole entisen veroinen vaan paikkojen saumat ovat huomattavan herkkiä reikiintymään uudelleen. Tällöin paikatussa hampaassa, mikäli omahoito ei kohene, usein alkaa syöksykierre, jossa hammasta paikataan jatkuvasti uudelleen sen reikiintyessä aina vaan helpommin ja helpommin paikan iso tuessa joka paikkauskerralla. Pahimmassa tapauksessa pikkuhiljaa myös naapurihampaat reikiintyvät, sillä jos reikiintynyt pinta on toista hammasta vasten se houkuttelee alueelle runsaan määrän bakteereja ja on haastava puhdistaa ja näin altistaa naapurihampaankin reikiintymiselle. Tässä listassa nyt ei edes ole mainittu nyt näitä karkkeja, joiden säännöllinenkään käyttö sinänsä ei siis romuta suun terveyttä jos yllä mainitut asiat olisivat vain priimakunnossa. Joten tietämättä tilannettasi tarkemmin, epäilen kuitenkin että ehkä olet keskittynyt liiaksi tähän karkki-/herkkuasiaan ja joku näistä erittäin tärkeistä muista asioista nyt ei vaan ole kunnossa. Lisäksi toivoisin sinulle sosiaaliset taidot osaavaa hammaslääkäriä jonka kanssa löytäisitte yhdessä syyn reikiintymiselle ja tavan siihen vaikuttaa. En näe mitään syytä kieltää kaikkia herkkuja ikuisiksi ajoiksi lapsiltasi, se ei ole se tärkein asia yleensä mihin tulee kiinnittää suun terveydessä huomiota. Kyllä omatkin lapseni herkuttelevat, reikiä heillä kaikilla on silti nolla. Tämä siitäkin huolimatta että meillä suvussa tätä todellista kiilteen kehityksen häiriötäkin on, toivottavasti tietysti ei lapsillani sitä todeta mutta tiedän että siinäkin tapauksessa tilanne olisi todennäköisesti sama eli heillä reikiä nolla. Sillä silloinkin reikiintyminen olisi yllä olevilla ohjeilla usein vältettävissä. Toivon sinulle jaksamista ja toivottavasti tämä herätti ajatuksia lapsiesi suun terveydestä joita voisit pohtia asiantuntijan kanssa ja saada ratkaisu ongelmaanne ennenkuin tilanne on edennyt syöksykierteen lailla heikoksi. Teini-ikä on monesti haastava vaihe suun terveydelle ja olisi tärkeä saada reikiintyminen hallintaan nyt jollakin toimivammalla konstilla kuin herkkujen totaalikiellolla.

  • melkein hampaattoman äiti sanoo:

   Kiilteen puuttuminen jo maitohampaista vaikeuttaa lapsen elämää, ei ollut reikiä mutta hampaat kuluivat pois, tyngät poistettiin leikkauksella. Ja sama kiilteen puuttuminen ”rauta”hampaista aiheuttaa hampaan kulumista. Meillä syödään normiruokaa, herkkuja silloin tällöin, omaa mehua jne mutta niin vaan hampaat on huonossa kunnossa ja hammaslääkäri haukkuu pystyyn äitin joka kerta(ja nuori pelkää hammaslääkäriin menoa ihan täysillä, on myös diagnoosit jotka vaikuttaa tuohon pelkoon). Jännä juttu et 2 lapsella hampaat hyvät ja 1 aivan p***at. Ja kaikki syö samaa ruokaa…

  • Reiätön sanoo:

   Jos valtaosa ihmisistä ei osaa oikeita puhdistustekniikoita, lienee iso ongelma hammaslääkäripuolella, koska silloin niitä ei selkeästi opeteta asiakkaille.

   Itse sain tietää oikean tekniikan hammaslangan käyttöön vasta kolmissakymmenissä yksityisen hammaslääkärin vastaanotolla. Julkisella ei ole koskaan neuvottu tekniikoiden kanssa, todettu vain että joku takahampaan takapinta on kyllä hankala paikka mutta ”pitäisi yrittää” saada sekin harjattua. Jos hammaslääkärit näyttäisivät kädestä pitäen peilin kanssa miten ne vaikeatkin pinnat saa kotona puhdistettua, ei julkisella puolella välttämättä tarvitsisi odottaa puolta vuotta tarkastusaikaa.

 • Vesialan ihminen sanoo:

  Jos teillä on oma kaivo, kannattaa mittauttaa fluoridin määrä vedestä. Liiallinen fluoridi syö kiilteen hampaista.

 • Keliakian yllättävät haitat sanoo:

  Voisiko lapsilla olla esim jokin allergia tai imeytymishäiriö tms? Hammaslääkäri syytti erästä perheenjäsentäni liiasta karkin syönnistä ja limpparien kittaamisesta vuosia eikä uskonut ettei hän niitä juo/syö. Nyt on paljastunut että hänellä on keliakia ja kiilteen vauriot johtuvat siitä että tämä on hänellä ollut vuosia huomaamatta ja sen synnyttämistä imeytymisvaikeuksista.

 • Hammaslääkärin viestinnässä vikaa sanoo:

  No, minä hiukan ihmettelen lähinnä sitä hammaslekurien käytöstä!! Eikö heille opeteta siellä hammaslääkiksessä yhtään mitään ihmissuhdetaidoista, potilaiden hyvästä kohtelusta yms? Äiditkin ovat ihmisiä ja heillä on ihan tarpeeksi taakkaa. Erityisesti, jos he tavalliseen tapaan jäävät yksin hoitamaan lasten kaikki terveys-, hammas- (ja muut) asiat. Hammaslekurit kurssitukseen tämän asian tiimoilta! Nimim. samaa kokenut ja suurin traumoin, tuloksena inho hammaslekureita ja kaikkia lekureita kohtaan. Lasten hammasterveyttä voisi tukea muullakin tavalla kuin syyllistämällä lyttyyn äidit jotka kuitenkin yleensä aina tekevät parhaansa.

  • Mursu sanoo:

   Liiallinen hinkkaaminen fluorilla (huom. teollisuudesta jäänyttä jätettä) tuhoaa hampaan pinnan/kiilteen. Olkaa pienten hampaille armollisempia. Älkää jyskyttäkö millään sähköharjalla ja jos itse harjaatte niin hellävaroen, ei tuuskaamalla. Lapsi-parat! Ja hammas-parat! Pehmeä eli se Soft-päinen harja paras. Hammastikku käyttöön. Fluoria vain vähän (ja öapselle joka ei sitä niele) ja sekin huuhdellaan suusta moneen kertaan pois. Karkit/muut herkut heti ruokailun jälkeen (samoilla happohyökkäyksillä). Meillä ei reikiä tms. mutta viime hammashoitolakäynnistä itsellä syksyllä 19 v. En mene vapaaehtoisesti. Traumat. Vaikka lääkärit vaihtunut. Lasten kanssa muutaman vuoden välein tarkastus. Joka vuosi yrittävät sinne, sanon jotta tulemme sitten, kun on jotakin ongelmaa tai kipua. Turha siellä on istua kuuntelemassa paasaamista, vaikkei ole yhtään reikääkään tms. Uhkailevat lastensuojelulla, jos ei joka vuosi lapsia käytä ”näytillä”. Ja joka kerta pitkin hampain myöntävät, että kaikki hyvin, mutta tuputtavat sähköharjaa yms. kun tietävät ettei käytetä. En pidä siitä hyökkäys-valmiudesta. Hyökkäävätkö siis niin huonosti hoidettujen tai reikiintyneiden kuin hyvin hoidettujen ja reijättömuen kimppuun? Kuten yhdestä hml:n kommentostakin käy ilmi, niin paasaa vaan. Kaikki vanhemmat on syyllisiä, oli reikiä tai ei.

   • Toinen ammattilainen sanoo:

    Säännöt täytyvät olla samat kaikille, ja lastensuojelullisista syistä lapset kutsutaan tarkistuksiin. Ei voi siis sanoa että okei, teidän ei tarvitse tulla kun ette halua, muttanoiden muiden pitää tulla. Suun terveys on ikävän usein lastensuojelullinen asia ja sehän on vain hyvä että pienistä pitää yhteiskunta huolta, eikö vain?
    Lisäksi sanoisin että on huono asia jos suuhun kerkeää tulla kipua. Silloin on pieni harmi kerennyt jo isommaksi joka todennäköisesti vaatii järeämpiä hoitotoimenpiteitä.
    On hieno asia että pääsee käymään vuosittain hoitolassa. Lapsetkin tottuvat eikä hammashoitopelko pääse villiintymään. Erittäin tärkeää on myös huoltajien asenne lasten asenteen muotoutumisessa, pelko yms periytyy herkästi.

 • Neljän äiti sanoo:

  Onko lapsella ollut paljon antibioottikuureja pienenä? Omillani on ollut korvakierteiden vuoksi, ja hammaslääkärit on sanonut että antibiootit ovat tuhonneet kiilteet myös pysyvistä hampaista. Vaikka ne eivät ole olleet edes puhjenneet vielä korvatulehdusten aikaan. Huono kiille altistaa reikiintymiselle, ja valitettavasti omillakin lapsilla on reikiä hyvästä hoidosta riippumatta. Meillä ei hammaslääkärit onneksi syyllistä. Tsemppiä!

 • Muumimamma sanoo:

  Ei syy ole todellakaan aina syömisissä, hampaiden ”huonossa hoidossa” ja karkin syönnissä. Itselläni kuin myös tyttärelläni on kariesbakteeri. Tämä tulee siinä vaiheessa kun lapsen hampaat alkaa vasta puhkeamaan, eli vauva-aikana. Typerää syyllistämistä ammattilaiselta. Itse sain juuri viime hml käynnillä tästä vahvistuksen omalta hammaslääkäriltä. Lapsi on itse syytön kyseiselle harmille ja vaikka meilläkin on käytössä sähköhammasharjat, lankaimet, ksylitoli, säännöllinen ateriarytmi ja karkkipäivä, reikiintymisen aiheuttaja on silti jo olemassa. Ihmettelevälle tsemppiä ja halauksia seuraavalle hammaslääkärikäynnille♥️

  • Toinen ammattilainen sanoo:

   Kariesbakteerit vaativat siltikin niille suotuisat olosuhteet (plakki) jotta reikiä tulee. Joskus (aika usein) tuntuu että ihmiset kuulevat ja ymmärtävät asiat niin kuin heille on edullista. Kuten hml aiemmin sanoi, puhdas hampaanpinta ei reikiinny.

  • T sanoo:

   Kariesbakteeria ei automaattisesti lapsen suuhun vain tule vaan sen saa tartunnan kautta. Eli jos vauvan/lapsen ruokailuun tai maistattamiseen käyttää samaa lusikkaa kuin jolla itse on syönyt, suoraan suulle suukottelu jne. Eikä tässäkään vielä yksi vahinko ole ”turmioksi” mutta toistuvat tartunnat vahvistavat myös bakteeria.
   Ja kuten aiemmin mainittu, puhdas hammas ei reikiinny, vaikka kariestartunnan olisikin saanut.

 • Refluksi? sanoo:

  Onko lapsilla taipumusta refluksiin? Oksentelu ja mahahapot syövyttävät hampaita. Ja joillakin on kuulemma ihan luonnostaan heikommat hampaat kuin muilla. Ilmeisesti harvinaista, mutta jos useammalla lapsella samassa perheessä on reikiintymistaipumusta vaikka sokeria ei syödä ja hampaista huolehditaan, niin kyse voi olla siitä.

 • Helsinkiläinen sanoo:

  Hampaiden reikiintyminen ei ole kiinni siitä, mitä syö, vaan siitä, kuinka usein syö. Jos suussa on jatkuvasti ruokaa, hampaat menevät huonoon kuntoon, olipa ruoka kuinka terveellistä tahansa.

  Jos syö tasan sen viisi kertaa päivässä, antaa joka ruoan jälkeen xylitol-pastillin, ja aterioiden välillä ei juoda mitään muuta kuin vettä ja hampaat pestään aamuin illoin, eivät hampaat reikiinny. Eivät, vaikka aterioilla söisi jälkiruoaksi sokeria kilon päivässä. Mutta aterioiden välillä ei juoda mehua eikä maitoa.

  Yksi mahdollinen syy reikiintymiseen on se, että lapset syövät karkkia sinulta salaa, koska kiellät herkuttelun. Monesti lapsilla on kavereilta saatuja karkkeja kätköissä, tai kavereillaan syövät herkkuja kaksin käsin aina, kun sinne pääsevät, etkä ole vieressä kyttäämässä. Tämänkin korjaa se, että lapset saavat herkutella kotona, aterioiden yhteydessä.

  • Hippu sanoo:

   Niinpä! Minusta ihan liian vähän puhutaan siitä, että hampaat kestävät vain 5-6 happohyökkäystä päivässä, eli riippumatta siitä mitä syö, on tosi tärkeää pitää säännölliset ruoka-ajat ja niiden välillä kunnon tauot, jolloin hampaiden kiilteellä on aikaa toipua happohyökkäyksestä.(Bakteerien tuottamat hapothan aterian jälkeen pehmentävät hampaan kiillettä, mutta parissa tunnissa syljen mineraalit korjaa vauriot ja kiille kovettuu uudelleen, mutta jos happohyökkäyksiä on liian usein, ei korjautumista ehdi tapahtua, ja alkaa tulla reikiä.) Eli syy voi olla myös siinä.