Lämmin sää ja ihana auringonpaiste houkuttelevat meidät kaikki ulos ja mökeille. Valitettavasti mukana tulevat myös joka kesän piina – punkit! Ihmetellään miten voi niin pienestä ötökästä koitua niin paljon harmia? Miten punkeilta voi suojautua ja miten ihmeessä sen saa poistettua? Jotta voit välttyä punkin poiston hysterialta, lue helpot punkin poisto-ohjeet:

Näin vältät punkin pureman

Punkit tarttuvat herkemmin tietyissä paikoissa. Hyvät ja säännölliset tavat ulkoilun jälkeen voi estää punkin pureman:

  • Vältä paikkoja, joissa on paljon punkkeja

Punkit elelevät usein pitkissä heinikoissa tai metsissä. Jos kesäsuunnitelmiisi kuuluu retkeilyä ja mökkeilyä, suosi kävelyä poluilla pitkän ruohikon sijaan. Vaikka luonnossa tulisikin harvemmin käveltyä, tiedostathan, että punkkeja voi esiintyä jopa omalla takapihalla. Tarkista siis itsesi ja lapsesi, jos ulkona on tullut leikittyä tai piknikillä käytyä.

Kuva Alex Blajan.

  • Tee punkkitsekkaus

On hyvä tapa tehdä punkkitarkistus, kun tulet ulkoa. Pyydä toiselta apua tai tarkasta peilin avulla kehosi kauttaaltaa. Punkit hakeutuvat tyypillisesti kosteisiin paikkoihin, kuten hiuksiin, korvien taakse, kainaloon, jalkojen väliin tai polvien taakse. Suihku voi olla hyvä tapa viilentyä auringonpaahteelta ja huuhtoa mahdolliset iralliset punkit. Huomioithan, että punkit voivat myös kantautua sisälle vaatteiden kautta. Ulkovaatteet voi esimerkiksi laittaa 10 minuutiksi kuivausrumpuun korkealle lämmölle, minkä pitäisi tappaa ötökät.

  • Käytä punkkikarkotetta

Jos niitä heinätöitä on pakko tehdä, hae itsellesi apteekista punkkikarkotetta. Laitathan myös suojaavat vaatteet, kuten pitkät housut ja hanskat. Lahkeet kannattaa laittaa trendikkäästi sukkien sisälle ja paita housuihin.

  • Tarkista eläimet

Perheeseesi karvainen kaveri voi tuoda sisälle tullessaan punkkeja, etenkin jos se juoksentelee vapaasti pihalla. Tarkistathan siis turkin kauttaaltaan. Voit myös halutessasi ostaa esimerkiksi punkkipannan tai muun suoja-aineen, jos punkin puremia löytyy jatkuvasti.

Kuva Jamie Street.

Punkin poisto

Vaikka kuinka yrität välttää punkkeja, ne saattavat kuitenkin tarttua. Jos punkin löytää itseltään, lapselta tai lemmikiltä, se on hyvä irrottaa niin pian kuin mahdollista. Jottet hermostu kun yrität irottaa pientä pisteen kokoista elukkaa lapseltasi, ota tästä talteen hyvät punkin poisto-ohjeet:

  1. Käytä punkkipihtejä. Näitä on monenlaisia, joten valitse sellaiset, jotka ovat itsellesi helppokäyttöiset.
  2. Aseta pihdit niin lähelle punkin juurta kuin mahdollista, jottei punkki repeä. Tämä voi olla hankalaa, etenkin jos punkki on hyvin pieni.
  3. Irrota punkki ylöspäin tasaisella voimalla. Älä väännä tai nykäise punkkia pois, sillä osa punkista voi jäädä ihoon kiinni. Jos näin käy, irrota ihoonjääneet punkinosat pinseteillä.
  4. Puhdista purema-alue huolellisesti saippualla tai desinfiointiaineella.
  5. Hävitä punkki laittamalla se desinfiointiaineen sekaan, suljettuun pussiin, vetämällä se vessanpöntöstä alas tai polttamalla. Älä koskaan litistä punkkia sormilla!
  6. Tarkkaile puremakohtaa muutaman viikon ajan. Käy lääkärin vastaanotolla, jos huomaat ihottumaa tai jos kuume nousee. Mainitsethan punkin pureman ja mahdollisen alueen, josta punkki on voinut tulla.

Lähde.

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia