Huijareita on ollut aina. Netti ja some ovat tehneet huijaamisen aiempaa helpommaksi, ja luoneet ihan uudenlaisia tapoja huijata.

Jokaisessa meissä elävään rakkaudenkaipuuseen vetoaminen on hyvin tavallinen huijaus. Ei ole häpeä joutua sellaisen vedätyksen kohteeksi: on täysin inhimillistä toivoa elämäänsä rakkautta, ja rakkaushuijarit ovat todella hyviä siinä, mitä he tekevät.

Jos sinua on jo huijattu tai epäilet huijausta, ÄLÄ HÄPEÄ. Häpeästä on pelkkää haittaa. Se lamauttaa sinut. Sinä et ole tyhmä ja höynäytettävä. Luottamus ja usko ihmisiin ja rakkauteen ovat hyviä ominaisuuksia, eikä ilman niitä synny mitään ihmissuhdetta. Huijari käyttää tätä hyväksi, mutta se ei ole sinun häpeäsi.

Ensimmäinen sääntö:

JOS JOKU VAIKUTTAA LIIAN HYVÄLTÄ OLLAKSEEN TOTTA, HÄN ON SITÄ.

Lue edeltävää lausetta niin kauan kuin on tarpeen. Se on tärkein ohjenuorasi aina, kun olet tekemisissä uuden ihmisen kanssa.

Kukaan meistä ei ole täydellinen, eikä sinun unelmiesi prinssiä tai prinsessaa ole olemassakaan. Tosi hyviä tyyppejä ja oikein osuvia matcheja on, mutta silloin on kyseessä eri juttu kuin ”liian hyvää ollakseen totta”. Jos kuvailet jotakuta noin, ole varovainen.

Toinen sääntö:

JOS JOKIN VAIKUTTAA OLEVAN PIELESSÄ, JOKIN ON PIELESSÄ.

Älä missään tapauksessa pidä itseäsi hulluna tai vainoharhaisena. Luota vaistoosi. Jos jokin on outoa, epäilyttävää, kylmäävää…sille on AINA syy.

Syy voi olla tietysti ihan tavallinenkin, mutta se selviää kun selvität asian. Usko ja luota itseesi, epäilyksesi on syntynyt aiheesta.

Kolmas sääntö:

ÄLÄ SIVUUTA VALHEITA.

Sillä ei ole väliä mistä toinen valehtelee sinulle. Mikään asia ei ole liian pieni! Älä ikinä sivuuta valhetta, vaan sano toiselle, että et usko tai että viimeksi hän kertoi asian toisin.

Mitä enemmän sivuutat valheita, sitä helpompi toisen on sinulle niitä syytää. Kun puutut valheeseen, toinen huomaa, että sinulle ei voi valehdella.

Neljäs sääntö:

PIDÄ RAKKAUS JA RAHA ERILLÄÄN.

On toki mahdollista, että sinuun rakastuu rikas perijätär tai huipputuloinen businessjohtaja. Mutta rakastu sinä ihmiseen, älä hänen varoihinsa.

Toiseksi, älä maksa kenellekään suuria summia ennen kuin oikeasti tunnet hänet, vaikka rakastaisit miten. Lasillisen tarjoaminen tai vaikka parinkympin lainaaminen on ihan normaalia, mutta yleensä ihmiselle ei tule sellaista tilannetta eteen, että hänen pitäisi lainata ventovieraalta tuhansia euroja.

Jos uusi rakkaasi on ihmeellisessä rahapulassa, ole erityisen varovainen. Kaikkea tietysti voi sattua, mutta tällöin kehota tuttavuuttasi pyytämään rahaa sukulaisiltaan tai hakemaan korvausta vakuutusyhtiöstään tms. Mikäli tästä seuraa outoja selityksiä, pitäisi hälytyskellojesi soida. Vielä kovempaa niiden tulee kilkattaa, jos kieltäytymisesi johtaa siihen, että sinua syyllistetään tai manipuloidaan tyyliin ”jos oikeasti rakastaisit minua…”.

Mieti myös sitä, että JOS rakkaallasi olisikin puhtaat jauhot pussissa, haluaisitko tosiaan vakavan suhteen sellaisen ihmisen kanssa, joka ei kykene (kenties valtavasta omaisuudestaan huolimatta) huolehtimaan raha-asioistaan?


Kuva Yuvraj Singh, ylin kuva Natalya Letunova.

Viides sääntö:

TARKISTA TAUSTAT.

Tämä tarkoittaa sitä, että teet tuttavuudestasi Googlehaun. Jos hänestä ei ole mitään jälkiä missään somessa tai Googlessa ilman selvää syytä (ja syyksi ei kelpaa ”olen salaisissa peitetehtävissä”), selvitä miksi näin.

Tapaa ystävät ja perhe. Jos toinen ei suostu, vaadi selitystä miksi, ja kuuntele vaistoasi kun hän kertoo syyn.

Uskomaton menestys on aina epäilyttävää, vaikka tietysti voit tavata vaikka pelimiljonäärin. Pidä mielessä, että kaikki huijarit eivät esitä rikasta. Moni kertoo olevansa ”ihan tavallinen tyyppi”, myös siis se valtion virkamieheksi esittäytyvä henkilö voi olla vedättäjä.

Kuudes sääntö:

ÄLÄ KUUNTELE MANIPULOINTIA.

Huijarit ovat hyviä manipuloimaan. Manipulointi voi olla positiivista, kuten sitä, että toinen ylistää sinua ja hehkuttaa rakkauttanne ja haluaa sitoutua HETI. Tai se voi olla negatiivista: ”et rakasta minua oikeasti, jos et tee tätä ja tätä”.

Älä kuuntele manipulointia. Vastaa asiallisesti ja kerro rajasi tähän tapaan:

”Minäkin olen rakastunut sinuun, mutta en halua mennä kolmen viikon tuntemisen jälkeen kihloihin. Meillä on koko elämä aikaa, tutustutaan rauhassa.”

”Ymmärrän, että sinusta tuntuu tuolta. Mutta minulla ei ole tapana lainata rahaa ihmisille, jotka olen tuntenut vain hetken. Vaikka olen kovin rakastunut, minun on pidettävä huolta itsestäni.”

Seitsemäs sääntö

TUNNISTA TUNTEESI.

Oletko tosiaan rakastunut, vai oletko koukussa siihen tunnevuoristorataan, mitä koet kun toinen ei vastaa, vastaa, tarvitsee apuasi…

Jos olet ahdistunut ja etsit Googlesta vastauksia siihen, rakastaako hän sinua oikeasti, jotain on vialla. Mikäli toinen on kiinnostunut, aidosti läsnä ja toimii normaalisti, et joudu googlaamaan ”onko normaalia, että…”.

Kahdeksas sääntö

HUOMAA, MITEN PUHUT SUHTEESTA MUILLE.

Joudutko selittelemään suhdettasi muille ihmisille? Joudutko puolustelemaan uutta rakastasi tyyliin ”hän toimii niin, koska hänen on pakko…”? Keksitkö jokaiseen kummallisuuteen positiivisen selityksen, jotta et joutuisi kohtaamaan totuutta?

Jos selittelet, peittelet, vääristelet ja muokkaat totuutta, jotain on vialla. Miksi et voi kertoa läheisillesi asioiden todellista laitaa?

Yhdeksäs sääntö

UNOHDA HÄPEÄ.

Nolottaako, että sinua on ehkä huijattu? Hävettääkö se, että lankesit Auervaaraan?

Moni huijari luottaa siihen, että huijattu häpeää. Se, että uhri syyttää itseään, mahdollistaa sen että huijari jatkaa tekojaan.

Sinä et ole tahdoton uhri eikä sinulla ole mitään hävettävää. Pyydä apua muilta.

Kymmenes sääntö

LUOTA MUIDEN VAISTOON.

Jos et itse osaa epäillä tai jos kaipaat vahvistusta epäilyillesi, pyydä toista mielipidettä. Ulkopuolinen saattaa helpommin nähdä asian kuten se on. Punnitse muiden näkemyksiä avoimesti.

Monet vedätyksen kohteet kertovat, että lemmikkieläimet ja lapset ovat pystyneet vaistoamaan sen, että asiat eivät ole hyvin tai kuten niiden väitetään olevan. Jos lemmikkisi käyttäytyy oudosti uuden tuttavasi lähellä, siihen saattaa olla syy. Käytä toki järkeä: kaikki eivät tule toimeen kaikkien kanssa, oli sitten kyseessä eläin tai ihminen!

BONUSSÄÄNTÖ:

Suutuitko näistä ohjeista? Ajatteletko, että ”tuo kirjoittaja ei tiedä MEIDÄN tilanteestamme yhtään mitään, MEILLÄ asiat ovat toisin, MEILLÄ nuo mukamas-hälytysmerkit eivät päde, vaan niille on HYVÄ syy”?

Tällöin hälytyskellot soivat niin kovaa, että ne kuuluvat tänne asti.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia