Joka ikisen teinin vanhempi tietää, että rakkaiden nuorten kanssa keskustelu voi olla erittäin yksipuolista. Huomaat pikemminkin puhuvasi yksin heille kuin heidän kanssaan. Jos kuitenkin yrität ylläpitää jonkinlaista keskustelua murkkusi kanssa, vältä sanomasta näitä seuraavia kommentteja:

”Miten meni päivä?”

Vaikka kommentin tarkoitus on hyvä, asetat sillä itsesi ansaan, sillä tähän on teinilläsi helppo ’hyvin’ tai ’iha ok’ -vastaus. Joskus saatat jopa saada pelkän äännähdyksen tai muminan, kun hän kävelee sinun ohitse omaan huoneeseensa. Ole siis tarkkana ja kysy mielummin avoimia kysymyksiä, jotka pakottavat teinisi juttelemaan ainakin muutaman sanan. Kysy esimerkiksi jalkapallopelin kohokohtia tai mitä uusimpia sovelluksia hän käyttää.

”Jos et nyt tottele, niin olet arestissa koko lopun elämääsi!”

Jokaiselle vanhemmalle tilanteet, joissa teinisi ei vain tottele, ovat liiankin tuttuja. Haluat vain lapsesi parasta, minkä vuoksi sinua ärsyttää, kun teinisi ei vain kerta kaikkiaan kuuntele sinua. Vältä kuitenkin liiallista uhkailua asioilla, joilla ei ole yhteyttä tekoihin. Ole myös tarkka käskyjesi seurauksista, sillä ”muutaman päivä kotiaresti” tai ”kotiintulo noin puolenyön aikoihin”, jäävät nokkelan teinisi tulkintaan.

Kuva Steinar Engeland.

”Hyvä sinä!”

Lapsia tottuu kehumaan joka ikisen pienenkin saavutuksen jälkeen. Haluat tuoda heilla paljon onnea ja kohottaa itsetuntoaan. Lastesi kasvaessa vältä kuitenkin liiallista kehumista, sillä pian ne laimentuvat muiden kehujen joukkoon. On aivan hyväksyttävää todeta, että ’matematiikan kokeeseen olisi voinut lukea enemmän’.

”Voisit olla niin paljon fiksumpi/kauniimpi/urheilullisempi jos vain…”

Teinisi elää jo epävarmaa ja itsekriittistä aikaa, joten pidä tämänlaiset kommentit itselläsi. Keskity mielummin vahvistamaan itsetuntoaan kuin kritisoimaan häntä.

”Onkos kaverisi taas hankkinut uuden tatuoinnin?”

Vanhempana et tule aina pitämään lapsesi ystävistä, ja voit joskus jopa hämmentyä, miten he ovat päätyneet sellaisiin kaveripiireihin. Vaikket aina hyväksyisikään teinisi ystäviä, vältä kommentoimasta tai kritisoimasta heitä. Se takaa vain sen, että teinisi ei varmasti sinulle enää puhu, sillä he tulevat vaistomaisesti puolustavat kavereitaan.

Kuva Sammie Vasquez.

”Et koskaan arvaa minkäläinen päivä MINULLA oli!”

Aikuisen arki on usein raskasta. Mutta niin on myös teinien. Älä siis yritä olla se, jolle aina jaellaan myötätuntoa. Vaikka kuinka, rankka päiväsi on ollut, yritä olla läsnä teinillesi ja kuunnella häntäkin.

”Odota ihan hetki!”

On kiire. Olet myöhässä. Sinulla on vielä kymmenen asiaa hoidetttavana seuraavan minuutin ajan. Teinisi pyytää sinun mielipidettäsi, mutta et millään ehdi nyt juuri auttamaan. Se, mikä sinusta tuntuu vaatimattomalta pyynnöltä, voi olla teinillesi suuri asia. Hän kerrankin pyytää sinulta apua, joten on tärkeää, että yrität myös auttaa häntä. Kerro vaikka, että hoidat ensiksi yhden asian, mutta lupaat auttaa häntä heti sen jälkeen. Varmista, että oikeasti menetkin auttamaan häntä, kun olet saanut tehtävän hoidettua.

”Oliko kuivausrumpu liian kuuma?”

On oikeita ja vääriä tapoja käsitellä painonnousua. Tämä on ehdottomasti väärä. Murrosiässä on luonnollista, että teinisi ulkonäkö muuttuu, ja hän on varmasti tietoinen tästä. Vaikka tarkoituksesi on vain kertoa, että välität hänestä, vältä kommentoimasta ulkonäköään negatiivisesti. Jos sinua aidosti huolestuttaa lapsesi hyvinvointi, pyydä ammattilaiselta neuvoa miten asian kannattaa ottaa puheeksi.

Burnout olikin mahdollisuus

Lähde.

Artikkelikuva Karina Tess.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Älä koskaan sano näitä teinillesi!!”

 • Jeks sanoo:

  Olipa kummallisia lausahduksia. Miten päivä meni, lienee ainut mitä tullut kysyttyä.
  Eipä nuorelle tarvitse olla ilkeä, moiset kuivausrummut on just sitä.

 • Mummu sanoo:

  Tutun oloista,meillä oli neljä teiniä yhtaikaa,1poika ja 3 tyttöä.Tytöt oli paljon hankalampia kuin poika.
  Mitään ei saanut kysyä,kaapissa ei ollut mitän syötävää,missä mun kaikki vaatteet on,vittu,vittu,vittu oli ainoat sanat mitä he osasivat sanoa.Mitään ei tehty oikein.Päätettiin kokeilla miehen kanssa käyttäytyä niin kuin he olisivat meille ilmaa,emme sano mitään emmekä huomioi heitä millään lailla,kävelimme ohi ja teimme ruokaa ja söimme itse,emme tarjonneet heille mitään vaihtoehtoja.Muutama viikko meni alkoi ääni muuttua kellossa,ruoka alkoi kelvata ja pyykkinsäkin alkoivat pestä kun emme niitä pesseet.Ikähaarukka heillä oli 13,14,15 ja 16.Poika 15 jonka kanssa ei suurempia ongelmia ollut,ei paljoakaan edes kaljotellut kun mopot kiinnosti enemmän ja niitä koppuloitiin tallissa kavereiden kanssa.Tytöt kyllä muutaman kerran vetivät kunnon lärvit ja haimme muutaman kerran kotiin kun kaverit soitti ja pyysivät(👍
  ).Emme noteeranneet siihenkään vaikka mieli joskus teki antaa selkäsauna.Yhden kesän ajan tätä kesti tyttöjen kohdalla ja heistä tuli ihan kunnon ihmisiä ja ovat kaikki perheenäitejä ja työssäkäyviä eivätkä läträä alkon kanssa enää.