Monet lapset aloittavat korvareikien kinuamisen jo melko pieninä. Alle kouluikäinen korvisten perään kyselevä ei ole mikään harvinaisuus. Muualla maailmassa rei’itetään jo vauvojenkin korvia, mutta Suomessa korvakoruja on useimmin yli kouluikäisillä lapsilla.

Monet kultasepänliikkeet pitävät korvareikien laittamisen alaikärajana seitsemää vuotta. Jotkut lävistysliikkeet edellyttävät että korvareikien ottaja on teini-ikäinen ja että hänellä on vanhempi mukana. Mitään sitovaa säädöstä asiasta ei ole, joten pienellekin lapselle saa korvareiät jos vain onnistuu löytämään tekijän.

Kovin pienille lapsille korvien rei’itystä ei suositella. Lapsen pitäisi itse haluta korvakoruja ja ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Korvien rei’itys on esteettinen operaatio ja siihen liittyy tulehdusriski, joten haittoja kannattaa punnita yhdessä aikuisen kanssa. Korvakoruja ei myöskään kannata laitattaa lapselle joka ei pysty huolehtimaan reikien hygieniasta itse. Vanhemman tulee joka tapauksessa auttaa puhdistuksessa. Ottakaa myös huomioon se, että korvareiästä jää pysyvä arpi.

Äiti kertoo:

”Itse sain korvareiät neljävuotiaana. En muista että olisin joutunut mankumaan, joten varmaan aika helposti. En myöskään muista että rei’itys olisi yhtään sattunut. Silti olen sitä mieltä että se oli liian aikaista. Mihin lapsi muka korvakoruja tarvitsee? Omalle lapselleni en laittaisi noin pienenä reikiä korviin.

Omat lapseni ovat vanhempia mutta he eivät ole saaneet korvareikiä vielä. Vanhempi ei edes halua, mutta nuorempi on pyytänyt niitä jo vuosia. Olen asettanut ikärajaksi 11 vuotta. Sen ikäinen lapsi osaa jo varoa koruja ja huolehtia niistä. Salaa toivon, että lapsi unohtaisi toiveensa siihen mennessä. Varmaan minusta on tullut vanha, mutta ajattelen että eikö ne aikuisena ehdi laittaa jos vielä sitten on pakottava tarve… Lävistyksiä en halua edes ajatella!”


Kuva Pete Bellis, ylin kuva Janko Ferlic.

Tiedä tämä ennen korvien rei’itystä:

Ikä

Ikärajaa ei ole, mutta alle puolen vuoden ikäisten lasten korvia ei pitäisi rei’ittää. Suomessa edellytetään yleensä seitsemän vuoden ikää.

Rei’ityspaikka

Korvat voi rei’ittää kultasepänliikkeessä tai lävistysliikkeessä sekä apteekissa ja kauneuden alan liikkeissä. Tärkeintä on, että paikassa pidetään huolta hygieniasta!

Kipu

Älä huijaa lasta että rei’ittäminen ei satu. Mutta älä myöskään lietso pelkoa.

Allergiat

Valitse korvakoruja varten allergisoimaton metalli. Nikkeli- ja kobolttiallergiat ovat yleisiä.

Puhdistus

Uudet korvareiät pitää puhdistaa desinfiointiaineella kahdesti päivässä ja koruja pitää alkuun myös pyöritellä.

Tulehdusriski

Hyvä hygienia ehkäisee tulehduksia. Jos korvanlehti turpoaa, punoittaa ja märkii, vie lapsi lääkäriin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Äitiii saanksmä korvikset?!”

 • Koo sanoo:

  Itselleni laitettu – 80 luvulla, 7v. En pystynyt käyttämään kuin kultaisia koruja, lopulta en niitäkään. Vielä yli 40v. toisen korvalehden reikään tulee moskaa ja tulehtuu. En suostu oman lapsen 10v. korvia rei’ittämään.

 • Päärynä sanoo:

  Miehen tyttärelle laitettii korvikset 7v lahjaksi lävistämällä ja niitä hoidettiin pelkällä vedellä. Koska lapsi ei pystynyt olemaan räpläämättä koruja (vaikka kuinka kiellettiin) syntyi tulehduskierre johon lopulta auttoi vain se säännöllinen desinfiointiaineen käyttö. Varmaan aikuisille toimiva ohje puhdistaa pelkällä vedellä mutta tämän kokemuksen jälkeen sanoisin että desinfiointiaineen käyttö jossakin määrin on suositeltavaa. Ja ehkä kipuherkille lapsille reikien ottaminen kannattaa siirtää vähän myöhemmäksi.

 • Tyttärelle tullut muutama lisälävistys korviin sanoo:

  Melkeinpä suosittelen menemään lävistäjän puheille. Heillä melkoisesti kokemusta ja heidän työkalut saadaan kunnolla desinfioitua. Toisin kuin koruliikkeiden korun korvanläpi ampuva laite 🤔

 • Hanitoon sanoo:

  Itse sain korvikset 3-vuotiaana, kun täti vei äidiltä salaa ne kultasepänliikkeeseen ottamaan. Muistan jopa hatarasti itse lävistystilanteen. Eipä tuosta mitään traumoja jäänyt, aina pitänyt korviksia mielelläni.

 • Omppu80 sanoo:

  Huom! Reikiä EI SAA puhdistaa desinfiointianeella! Se nimenomaan pitkittää paranemista. Lävistäminen on paras tapa rei`ittää korvat. Paranevat nopeammin.

 • Hanna sanoo:

  Pakko kommentoida noita lopussa olevia ohjeita.
  Korvareikiä EI puhdisteta desinfiointiaineella, se vaan turhaan kuivattaa ihoa. Vesi riittää puhdistukseen.
  Ja korviksia EI pyöritellä, silloin käsistä menee pöpöjä korviksiin!

  Meidän 4-luokkalaiset saivat korvikset nyt juuri ennen koulun alkua. Me otimme reiät lävistämällä, koska tämä on hygieenisempi tapa kuin ”ampumalla” kultasepänliikkeessä, ym. Myöskin lävistämällä reikä tehdään terävällä neulalla, se ”repii” kudoksia huomattavasti vähemmän kuin tylppä korvakoru.

 • Tuoreet korvareiät sanoo:

  Ja lävistyksiä ei saa puhdistaa desinfiointiaineella, suolaliuos on sitä varten.

 • ampumisen takia korvat pilalla sanoo:

  Muuten hyvin faktatietoa, mutta MITÄÄN lävistyksiä tai korviksia ei pidä laittaa ampumalla vaan AINA lävistämällä. Netistä löytyy tästä äärettömän hyvin faktatietoa. Itselleni on lävistäjä selittänyt hyvin, että ampumalla korun laitto on sama kuin hakkaisi ruuvia seinään vasaralla. Ja ampumalla harvemmin saa kunnon korumateeriaali eli hyvää titaanista lävistystä mikä on ainut täysin allergiavapaa materiaali.
  Itselläni korvanlehdet on pilalla ja runnottu lukuisten ampumisten jälkeen, kun tietoa ei ollut oikeasta tavasta toimia. Hygieniaohjeet ovat olleet ämätöörimäisiä niin ihme ettei rumempaa jälkeä korvissa ole.

  Alla hyvä linkki aiheesta

  https://duckstattoo.fi/lavistykset/muuta/