Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Olympiakomitea ja Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry.

Heippa sinä vanhempi siellä ruudun toisella puolella. Tiesitkin varmaan, että kuntavaalit ovat tulossa, ja vain äänestämällä voi vaikuttaa ja se tuttu juttu.  Mutta tiesitkö kuinka paljon äänen antamisella oikeasti voi olla merkitystä? Vaikka omien lasten hyvinvointiin?

Äänestämällä me päätämme kuntapäättäjien kautta myös siitä, mitä liikuntamahdollisuuksia lapsille ja nuorille tarjotaan! Ja toki myös kaikille ikäryhmille samalla tavalla. Kuntapolitiikassa siis päätetään se, kenelle niitä jäävuoroja tai jaliskenttävuoroja jaetaan. Tai onko kunnalla ylipäänsä hyväksyttyjä vuorojen jakoperusteita*?

Nyt päätetään myös löytyykö talvella latuja missä hiihtää (tai kävellä/lenkittää koiraa/laturaivota). Tässä vaiheessa vuotta ei välttämättä kyllä voi vähempää joku ladun kunto kiinnostaa, mutta siinä vaiheessa kun helmikuun paukkupakkasilla kiskoo yliaktiiviselle jälkikasvulle monot jalkaan ja siirtyy liian isolla perheautolla ruuhkassa suihkien sinne pururadan reunalle (koska kuulemma lapset nukkuvat paremmin, syövät kitisemättä, ja ovat kaiken kaikkiaan pieniä enkeleitä, jos kuluttavat energiansa ulkoilmassa), niin voi hippasen tympiä jos latua ei löydy. Tai jos löytyy, mutta se on siinä kunnossa kuin meidän keittiö arkena, eli jotain on tehty, mutta ei siellä kyllä hiihtää voi.

Kyse ei tietenkään ole latukoneen ajajan viitsimisestä tai työmoraalin puutteesta vaan liikuntapaikkojen kunnossapitoon myönnetyistä euroista.

Jos latujen kunnossapito tuntuu yhä vieraalta, niin ajatus pallokentille ja liikuntasaleihin. Tällä hetkellä lasten ja nuorten maksuttomia harrastusvuoroja tarjotaan vain 65 prosentissa kuntien liikuntasaleista. Pallokentillä tilanne on vähän parempi, maksuttomuus lasten ja nuorten vuoroilla toteutuu 83 prosentissa kuntien pallokenttiä, mutta vielä löytyy tilaa parantaa. Ja nämä esimerkit ovat vielä parhaasta päästä –  jäähalleissa ja uimahalleissa maksuttomuudesta voi vain haaveilla. Olisiko sinusta tärkeää, että liikkumisen ilo ei olisi lapsilla rahasta kiinni?

Pitää tarjota nuorille juuri nuorisoa kiinnostavia liikuntapaikkoja ja mahdollisuuksia, sekä panostaa näiden liikuntapaikkojen ja mahdollisuuksien ylläpitoon ja kunnostamiseen riittävällä työntekijämäärällä ja varoilla, eikös vain? Ei riitä, että osoitetaan siihen pururadalle ja sanotaan että ”olkaa hyvät, siellä saa juosta”. Vaan rakennetaan vaikka se toivottu skeittiparkki, ja VÄHINTÄÄN huomioidaan päiväkoti- ja koulurakennuksiin liittyvät liikuntatarpeet kunnan tilahankkeissa.

Tietääkö ehdokkaasi teidän perheenne toiveet ja mihin tietoon hänen päätöksensä perustuvat? Vaikka urheilu on tunteita täynnä, päätöksenteon pitäisi nojata tiedolla johtamiseen ja tavoitteena tulisi olla kuntalaisten liikuntaharrastamisen mahdollistaminen.

On siis hyvin tärkeää, että kunnan asioista päättävät sellaiset ihmiset, joille lasten ja nuorten liikkuminen on sydämen asia. Kunnan tuki eri muodoissaan mahdollistaa monipuoliset liikuntaharrastukset. Kuntavaaliehdokkaan kantaa liikunnan tukemiseen kannattaa ehdottomasti tiedustella, ja äänestyspäätös tehdä sen perusteella. Olympiakomitea on haastanut kuntavaaliehdokkaat näkymään #liikuntaehdokas -somekampanjassa, joten kannattaa myös kurkata Instagram, Twitter ja Facebook, ja selvittää sitä kautta kokeeko sinun ehdokkaasi liikunnan ja urheilun tärkeiksi teemoiksi vaaleissa. Pidetään huolta, että liikkumisen tukeminen on tärkeysjärjestyksessä sen ansaitsemalla paikalla tulevalla valtuustokaudella, koko Suomessa.

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry toteuttaa yhdessä aluejärjestöjen ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa vaalipaneelikiertueen keväällä 2021. Tästä linkistä pääset seuraamaan kiertuetta eli sen livelähetyksiä ja tallenteita.

P.S. Budjettineuvotteluissa liikunnasta karsiminen ei muuten oikeasti karsi niitä kuluja, vaan liian vähäisen liikunnan kustannukset rasittavat kunnan taloutta huomattavasti liikuntaan panostamista enemmän. Näin kertoo Suomen Olympiakomitean pdf-muodossa löytyvä esitys siitä, mitä kuntapäättäjien tulisi tietää liikunnasta. Tiesitkö sinä, että liikkumattomuuden kustannukset ovat yli viisinkertaiset verrattuna siihen, kuinka paljon kunnissa käytetään liikuntaan? Ja jos sinä et tiennyt, tietääkö ehdokkaasi?

* Vain 69 %:lla kunnista on virallisesti hyväksytyt liikuntapaikkojen käyttövuorojen jakoperusteet, jotka koskevat kaikkia kunnan hallinnoimia liikuntapaikkojen vakiokäyttövuoroja. Lähde Käyttövuorojen jakoperusteet, Liikunta kunnissa, Olympiakomitea, PDF.

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia