Huono Äiti leipoo jälkikasvun mielestä yleensä leivonnaisia nimeltä ”pannukakku.” Pannukakku ei suinkaan aina ole se virallinen pannukakku, vaan lässähtänyt ja jopa leipurin toimesta pilalle saatettu leivonnainen. Tiedät ehkä tunteen? 

Tahattomia pannukakun leipureita on muitakin. Ainakin Taaperon Äiti kuvaa tilannettaan näin:

”Minusta ei taida tulla koskaan pullantuoksuista äitiä. Syitä tähän on monia. 

En ole koskaan ollut kova leipomaan. Pullanhimokin iski vasta raskauden aikana eikä ole hellittänyt, vaikka vekara on jo toisella vuodellaan. Jos leivon, leivon omia herkkujani: mokkapaloja, sitruunamarenkipiirasta tai kunnon täytekakun. 

Olemme vierailleet ystävien luona viime aikoina hiukan tiheämmin ja olen pyrkinyt aina viemään jotain lämpimäisiä tuliaisiksi. Nyt vähensin sitäkin, pojan kanssa vaaditaan nimittäin niin monimutkaiset hämäystoimenpiteet, jotta monivaiheinen rupeama onnistuu.

IMG_2252

Taapero tepsuttaa keittiöön aivastustakin nopeammin kun kuulee kolinaa, jääkaapin oven tai muuta kokkailuun viittaavaa. Bravuurini, sitruuna-marenkipiiras, on kolmivaiheinen homma, joka vaatii keskittymistä ja hellan vierellä hengailua. Aluksi leivotaan pohja, sitten keitetään kiisseli ja vatkataan marenki. Lopuksi kytätään uunin luukun vieressä silmää räpäyttämättä ettei marenki kärähdä. Olen onnistunut kyseisen herkun kanssa kahdesti, mutta kolmatta kertaa en tässä turhankin toimeliaassa ikävaiheessa uskalla ottaa riskiä.

Poikani yltää jo vääntelemään hellan nuppeja ja lähestulkoon lääppimään levyjä. Hän käy aluksi läpi alakaapit, laatikostot ja roskiksen. Lopun ajasta hän roikkuu tiukasti lahkeessa ja kitisee. Kaikki kokkaus on hasardia ja hermojavievää. Yksin se olisi mahdotonta muulloin kuin päikkäriaikana. ”

Jotta kenenkään (Huono Äiti mukaan luettuna) ei tarvitsisi tehdä tahattomia pannukakkuja, Huono Äiti julistaa täten yhdessä Myllyn Parhaan kanssa Huonon Leipurin pelastuskilpailun!

Paljasta siis paras tosi nopea – siis oikeasti nopea – ei mikään keittokirjojen mukamasnopea  piirakkaohjeesi, jossa käytät hyväksi valmistaikinaa ja sesongin marjoja tai vaikka raparperiä – saa se olla omppokin! Kirjoita se ohje tämän jutun kommenttikenttään.

Huono Äiti valitsee ohjeista parhaat ja julkaisee ne kaikkien iloksi! Eikä tässä vielä kaikki:

Huonojen Leipureiden pelastuskilpailu kestää kolme viikkoa. Valitsemme joka viikko 3 osallistujaa, jotka saavat Myllyn Paras -tuotepaketin, Martinexin Iloleipurin piirakkavuoan, essun sekä patalaput:

IMG_1961

 

Kisan lopussa viisi parasta ohjetta palkitaan erikseen, tästä lisää myöhemmin.

Ei kun ohjeet tulemaan ja moni tulee onnelliseksi!

PS: Tämä on kaupallinen yhteistyö.

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “Paljasta paras piirakkaohjeesi ja voita vaikka mitä!”

  • Mari sanoo:

    Paras piirakkahje: pohja 150g voi, 2dl sokeri, 1muna, 1 1/4 vehnäjauhoja, 11/4dl grahamjauhoja 1tl soodaa. Päälle: 1tlk kermaviili 1muna 1dl sokeria 1tl vaniljasokeria. Ja tietty mustikoita tms

  • Mymmeli sanoo:

    Myllyn paras piirakkataikina, valion valmis vaniljarahka ja 1-2dl pakastemustikoita. Pohja vuoan pohjalle, sekoita jäiset mustikat purkilliseen vaniljarahkaa ja levitä taikinan päälle. Piirakkapohjan ohjeen mukaisesti paisto. Helppoa ja hyvää…

  • Katja sanoo:

    Mustikkapiirakka 225 C/ 20 min

    5 kahvikupillista vehnäjauhoja
    3 kahvikupillista sokeria
    3 kahvikupillista maitoa
    100 g sulaa voita/ margariinia
    1 tl suolaa
    7 (aivan, seitsemän) tl leivinjauhetta

    Laita ainekset kulhoon, sekoita ensin kuivat aineet keskenään, lisää sitten maito ja sula margariini tai voi. Älä vaivaa.

    Kaada taikina leivinparilla vuoratulle uuninpelille
    Ripottele päälle maun mukaan mustikoita ja laita uuniin.

  • Sumi sanoo:

    Murotaikina taputellaan piirakkataikinan pohjalle ja reunoille. Päälle mustikoita. Sekoita kananmuna purkilliseen kermaviiliä ja lisää seokseen sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan. Lisää tämä kermaviiliseos piirakan päälle. Sitten vaan piirakka uuniin.

    Omenoista piirakan voi tehdä ilman vermaviiliä. Latoo vain omesiivuja tai lohkoja piirakan päälle ja ripottelee pinnalle kanelia ja sokeria.

  • Mari V sanoo:

    Helppo ja raikas rapaperipiirakka:

    2 pakettia valmista murotaikinaa

    päälle:

    1 L raparperin paloja
    2 prk sitruuna-lime rahkaa
    1 dl kermaa
    1 dl sokeria
    3 kanamunaa

    Painele taikina 35×40 cm vuokaan. Ripottele päälle raparperin palat. Sekoita muut täyte aineet keskenään ja kaada päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

  • Laiska kokki sanoo:

    Helppo ja nopea sieni-pekonipiirakka

    Ainekset:

    Pyöreä piirakkataikina, suolainen
    N. 5dl sieniä (kantarelli, suppilovahvero tms.)
    1 pkt pekonikuutioita
    1 sipuli
    2dl maitoa
    2 isoa kananmunaa
    2dl juustoraastetta

    Tee näin:

    Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuutioi sipuli ja laita sipulit, pekonikuutiot ja sienet pannulle. Paista kunnes sienten nestettä on haihtunut ja pekoni on ruskistunut. Painele piirakkataikina vuokaan ja laita sieni-pekoni-sipuliseos taikinan päälle. Sekoita maito, juustoraaste ja kananmunat keskenään ja kaada ne vuokaan. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 35-45 min.

  • Laiska kokki sanoo:

    Helppo ja nopea mustikkapiirakka:

    Ainekset:
    Pyöreä kauramurotaikina
    N. 5dl mustikoita
    Sokeria

    Tee näin:
    Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Painele pyöreä kauramurotaikina pyöreään piirakkavuokaan. Laita mustikat taikinan päälle. Ripottele hieman *sokeria mustikoiden päälle. Paista uunin keskitasolla 20-30 min. Tarjoa sellaisenaan tai jäätelön kanssa.

    *Halutessasi voit ennen paistamista laittaa sokerin sijaan voi-kaura-sokeriseoksen mustikoiden päälle.

  • suvi m sanoo:

    Suolainen piirakkataikina. Pilko pari isoa sipulia, sekoita sekaan kermaviili ( ei mitään diettiversioita), pussillinen juustoraastetta, ja pari pikku lusikallista pippuria. Koko ”mössö” piirakka pohjan päälle ja uuniin.

  • Jenni sanoo:

    Tätä helppoa ja (mielestäni) nopeaa piirakkaa kaikki vieraat kehuneet:

    100-150g margariinia, ei niin tarkkaa paljon laittaa
    1,5dl sokeria
    3dl vehnäjauhoja
    1 kananmuna
    0,75dl kevytmaitoa tai mitä sorttia sattuu olemaan
    1tl leivinjauhetta
    1tl vaniljasokeria
    ”Täytteeksi” omenaa/ mustikkaa/ mitä haluat

    Sulatettu margariini sokerin kanssa sekasin. Lisää sekaan muut jauhot, mutta EI leivinjauhetta. Taikinaa kahvikupillinen syrjään (tulee piirakan päälle) ja kulhossa olevaan lisätään maito, munat, vaniljasokeri ja leivinjauhe nopeasti sekasin.
    Kaada valuva taikina voideltuun vuokaan ja sit lisää täytteet (omena tai mitä valitsit). Päälle ripottele jemmakupista taikinaa päälle. Sit uuniin alatasolle 200 asteeseen 30-40min, kunhan ei piirakka pala.
    Ja sitte herkuttelemaan! Tän kans sopii vaniljakastike 😉

  • Kerttu sanoo:

    Osta makea pyöreä piirakka pohja ja asettele se voideltuun uuuni vuokaan.

    Täyte:
    Noin. 300 grammaa mustikkaa
    2 prk kermaviiliä
    1dl sokeria
    4 tl vaniliinisokeria
    2 kananmunaa

    1. Ripottele ensimmäiseksi tuoreet mustikat taikinan päälle.
    2. Sekoita kulhossa loput täytteen aineet keskenään ja kaada uunipellille tasaisesti taikinan ja mustikoiden päälle.
    3. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin. 30 minuuttia.
    Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

  • Krista sanoo:

    Herkuista herkuin mustikkapiirakka.

    Uunipellillinen

    250g voita
    8dl vehnäjauhoja
    3,5dl sokeria
    1tl ruokasoodaa
    1tl leivinjauhetta
    2dl piimää
    1 muna

    500g rahkaa
    1dl sokeria
    2tl vaniljasokeria
    1 muna
    reilusti mustikoita

    Sulata voi ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 taikinasta erilleen ja sekoita lopputaikinaan piimä ja muna.
    Levitä pellille.
    Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Ripottele mustikat ja lopuksi muruseos.
    Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia

  • "Leipuri Puuma" sanoo:

    Kaveripiirissäni Säläpiirakaksi nimetty piirakkapohja vetää päällensä kaikki makeat mitä olenkaan keksinyt koittaa. Pohja on helppo: kaikki sekoitetaan yhteen ja kaadetaan vuokaan, päälle marjat/omena/tms ja uuniin. Itsellä vaikein vaihe on uunin kyttääminen, mutta munakello tai kännykän herätys päälle 5-10min ennen ohjeessa mainittua paistoajan täyttymistä -sitten kytätään loppuaika uunin vieressä 😉

    Tällä ohjeella tulee sopiva satsi matalaan, pyöreään n.24-26cm halkaisijaltaan olevaan vuokraan piirakka. Tuplaa annos, niin saat pellillisen.

    Pohja:
    200g voita/leivontamargariinia
    1,5dl sokeria
    3dl vehnäjauhoja
    1 kananmuna
    0,75dl maitoa
    1tl leivinjauhetta
    1tl vanilliinisokeria/vaniljasokeri

    Päälle n.3dl marjoja, omenoita tms ja tarvittaessa sokeria.

    0. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, muista tarkistaa että uunissa ei ole mitään palavaa tai sulavaa. Ota esiin muovinen kulho ja ruokalusikka.
    1. Sulata voi mikrossa muovikulhossa (tai syvällä lautasella jos epäilet kulhon mikronkestävyyttä), sekoita sulanut voi kulhossa sokerin kanssa ihan ruokalusikkaa heilutellen.
    2. Lisää vehnäjauhot, leivinjauhe, vanilliinisokeri ja kananmuna. Sekoita tatinaksi (=sitkeä köntti).
    3. Lisää maito ja sekoita aluksi varovasti ettei roisku. Sitten vauhti päälle ja kunnolla sekaisin.
    4. Kaada vuokaan, levitä ja kippaa valitsemasi täyte päälle. Jos kovin kirpeää marjaa, niin ripottele reippain ottein sokeria päälle.
    5. Laita just ja just lämmenneeseen uuniin, paistoaika n.30min. Eli munakello soimaan 20min päästä ja loput ajasta kyttäät uunin luukkua silmä kovana ettei pala. Kun väri on sopivan kullanruskea, ota pois ja anna jäähtyä. Extrapisteet tulee tarjoilun yhteydessä vaniljakastikkeesta 😉

  • pikapiirakka sanoo:

    kaks kananmuna, puoldesii rypsiölyy, 3dl vehnäjauhoja, 2tl leivinjauhetta, 1dl sokeria, sekoita kaikki tasaseks.ei vatkata, levitä vuuan reunoille myös. Täyte: puolisenlitraa marjoja taikinan päälle , rkl sokeria, ja tl maissijauhoja tai tärkkelystä, sotketaan keskenään, ripotellaan pinnalle, ja paistetaan 200 asteessa pulisen tuntii. -extreme hyvää jätskin, tai vaniljakastikkeen kans, marjoista ja mausta riippuen. Itteasias ton voi mokata vaan laittamalla jäisiä marjoja päälle, jollon sulaa uunissa ja nesteet piirakka vuuassa, eli jos pakaste marjoja, anna sulaa pehmeiks ja valua nessteet vaikka mehuna juotavaks

  • Anu Palmola sanoo:

    Pyöreä makea pohja,keitä raparpereja hetken että hieman pehmeävät.sekaan sokeria ja kanelia.

    päälle

    rasva+kaurahiutaleita +sokeria

    Paista 200 astetta n.20min

  • Anita sanoo:

    Sitä kaupan pussivaniljakastiketta ja mustikoita valmispohjan päälle, nam! 🙂

  • Mira sanoo:

    Tuo pyöreä murotaikina, sitten mikä tahansa marja, marjayhdistelmä tai omena (tein viimeeksi raparperi-mansikka), 2dl kuohukermaa, valion vaniljarahka, 1 muna ja vaniljasokeria. Uunissa 200c n. 30-40min

  • Mamma-Mia69 sanoo:

    HANNAN TORTTU (uunipellillinen piirasta Helmi-mummon ohjeella, on hyvää)

    100 g voita tai margariinia
    1,5 dl kermamaitoa (tai tavallista sinistä maitoa)

    • Sulata rasva ja lisää siihen maito.

    3 munaa
    3 dl hienoa sokeria

    • Vatkaa munat ja sokeri aivan valkeaksi vaahdoksi.

    4,5 dl vehnäjauhoja
    2,5 tl leivinjauhetta
    2 tl vanilliinisokeria

    • Uuni 225 astetta.
    • Sekoita kuivat ainekset ensin keskenään.
    • Lisää jauhoseos ja rasva-maitoseos vuorotellen muna- sokerivaahtoon hyvin sekoittaen.
    • Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Laita taikinan päälle runsaasti omenanlohkoja ( ja hieman kanelia, jos olet kanelin ystävä) sekä raesokeria.
    • Paista n. 20-25 min. , eli kauniin ruskeaksi.

    Ohjeeseen sopii omenan tilalle hyvin raparperi tai mitkä vaan marjat!
    ———————————–
    Ohjeesta sen verran, että tämä on nopea ja erittäin yleispätevä. Maukasta syntyy, vaikka ei vatkaisikaan munia ja sokereita valkoiseksi vaahdoksi! Suhteellisen vähärasvainenkin on. Ja HELPPO tehdä pientenkin apulaisten kanssa!

  • Eve sanoo:

    Makea piirakkapohja, päälle marjoja(kaikki käy, jos käytät pakastemarjoja sekoita joukkoon hieman perunajauhoja). Kaada marjojen päälle lisäksi seos; kermaviili(1prk)-kananmuna(1kpl)-sokeri(0,5dl) ja halutessasi 1-2tl vaniljasokeria. Sitten eikun uuniin, 200 astetta ja n.puoli tuntia keskitasossa. Helppo ja nopea.

  • Johanna Pihlava sanoo:

    Maailman paras omenapaistos.

    Ainut inha puuha on omenoiden kuutioiminen, mutta trust me, se on sen arvoista.

    Eli, aloitetaan. Voitele piirakka vuoka. Kuutioidut omenat laitetaan pohjalle. Kaada päälle tummaa siirappia ihan oikein kunnolla, niin että lohkot melkein ui. Ripittele myös kanelia hieman.

    Taikinaan

    150 voita
    1.5dl sokeria
    1 muna
    2dl vehnäjauhoja
    1tl vaniliinisokeria
    1/2tl leivinjauhetta.

    Yhdistä sokeri ja rasva, lisää muna. Ja lisää kuivat aineet. Taikina levitetään omppujen päälle. Paista n.200* 30min tai kun kuori on ottanu värin.

    Aivan taivaallista.

  • Veera sanoo:

    Pyöreä piirakkataikina makeaan leivontaan. Päälle raparperiä muutama desi. Niiden päälle ripottelen tilkan kanelia. Sekoitetaan kermaviili, kananmuna ja sokeria maun mukaan ja kaadetaan piirakan päälle. Pintaan vielä kanelia ja uuniin pojjan ohjeen mukaan. Tarjolle vaniljakastikkeeen tai vaniljajäden kanssa.