Lapset on pakko opettaa marjastamaan, sanoo vanha kansa. Selvä. Opetetaan sitten. Lapsen kanssa ei kannata marjastaa ilman peruskurssia.

 

  • Lapsella on yleensä suuri halu lähteä metsään. Kun lapsi pääsee metsään, hän todennäköisesti haluaa sieltä pois maksimissaan kolmen minuutin päästä. Koska hyttyset, koska kuuma, koska kylmä, koska hankala maasto, koska ei sittenkään.
  • Lapsella on suuri halu syödä marjastuksen antimia, mutta pieni halu kerätä antimia. Yleensä lapsi kysyy jo kolmen mustikan jälkeen, joko riittää. Kymmenen mustikan jälkeen lapsen mielestä tää oli tässä ja mennään pois.
  • Marjastuksesta tulee helposti kasvatussuorite. Vanhempi päättää, että marjoja on pakko saada kerättyä ja samaan aikaan lapsi päättää, ettei marjoja ihan oikeasti ole tarkoitus kerätä ainakaan kovin paljoa. Vanhempi saa joko antaa periksi tai vetää perässään pitkin mättäitä huutavaa lasta. Tästä on eittämättä se hyvä puoli, että karhut eivät tule lähelle eivätkä tule sudetkaan.
  • Marjastuksessa realismi saattaa unohtua ja aika kullata muistot. Jos itse keräsit lapsena marjaa ihan sutena, se ei tarkoita, että pelisukupolven lapsi kerää marjoja ihan sutena. Pari muutakin asiaa on muuttunut tällä välillä.
  • Paitsi eväiden merkitys, se ei ole muuttunut. Eväät on syytä olla ja eväisiin on syytä suhtautua niin, että ne syödään ensimmäisessä kannon nokassa.
  • Huumori on lapsen kanssa marjastajan paras ase. Jos lähdet ihan tosissasi metsään hermoilemaan, eihän siitä mitään tule. Keskity näyttämään lapselle jäkäliä ja hirven jätöksiä ja huolehdi itse varsinaisesta sadonkorjuusta.

Paras hetki koittaa syömisvaiheessa. Koska lapsen kanssa marjastaja menettää suuren osan saaliistaan lapsen suuhun jo paluumatkalla, kätevällä henkilöllä on tietenkin pakastimessa sekä pakastemarjat että pakastetaikinat.

IMG_2324

Jotta kenenkään (Huono Äiti mukaan luettuna) ei tarvitsisi mokata lopputulosta, Huonolla Äidillä on käynnissä  yhdessä Myllyn Parhaan kanssa Huonon Leipurin pelastuskilpailu!

Paljasta siis paras tosi nopea – siis oikeasti nopea – ei mikään keittokirjojen mukamasnopea  piirakkaohjeesi, jossa käytät hyväksi valmistaikinaa ja sesongin marjoja tai vaikka raparperiä – saa se olla omppokin! Kirjoita se ohje tämän jutun kommenttikenttään.

Huono Äiti valitsee ohjeista parhaat ja julkaisee ne kaikkien iloksi! Eikä tässä vielä kaikki:

Huonojen Leipureiden pelastuskilpailu kestää kolme viikkoa. Valitsemme joka viikko 3 osallistujaa, jotka saavat Myllyn Paras -tuotepaketin, Martinexin Iloleipurin piirakkavuoan, essun sekä patalaput:

IMG_1961

Kisan lopussa viisi parasta ohjetta palkitaan erikseen, tästä lisää myöhemmin.

Ei kun ohjeet tulemaan ja moni tulee onnelliseksi!

PS: Tämä on kaupallinen yhteistyö.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 30 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

30 vastausta artikkeliin “Lasten kanssa marjassa – lyhyt oppimäärä”

  • Teija Linnovaara sanoo:

    Eihän marjapiirakkaan marjojen lisäksi tarvita kuin kaksi ainesta; taikina ja vaniljasoijajugurtti.
    Taikina vuokaan, marjat (itselle maistuu vattu, kaikki käy..) ja jugurtti päälle. Uuniin paketin kertomaan lämpötilaan. Oikeesti helppo ja kaupassakin muistaa ainekset vaikka ipanat riekkuis helmoissa.. 😀
    Jäähtymistä odotellessa lenkille pokemetsästäjien kanssa 🙂

  • Teija sanoo:

    1. Pyöreä taikinapohja pyöreään piirakkavuokaan.
    2. Päälle mustikat/vadelmat/mansikat/raparperipalat/omppupalat tai vaikka sekaisin.
    3. 250g kermaviiliä/maitorahkaa/valmiiksi maustettua rahkaa, 2 munaa, sokeria ja vaniljasokeria sekoitetaan.
    4. Seos kaadetaan marjojen päälle.
    5. Paistetaan 200 asteessa noin puoli tuntia.
    6. Nautitaan jäähtyneenä.

  • Susan sanoo:

    Valmis murotaikina + pakaste marjat
    Uuniin 200 asteeseen puol tuntii. Se on siinä 😉 päälle valmis vanilja kastiketta.

  • Mustikkamaija sanoo:

    Murotaikina, mustikat päälle, kermaviili-rahkasotku päälle. Sotku: maitorahka 250g, kermaviili, kanamuna, 2tl vaniljasokeria, 1dl sokeria. Uuniin 175astetta ja 40min. Avot!

  • amalia sanoo:

    Kyllä sitä lapsena hieman pakotettiin marjametsään,äiti aikoo leipoa ja lapset mustikoita poimimaan,ei se niin kivaakaan ollut,mutta kyllä sitten piirakkakin maistui.nyt menisi mielellään,mutta kun ei ole autoa.

  • Heidi sanoo:

    Keitä kahvi ja kaada se mukiin. Kerro teinille, että:”Olis yks pikku juttu.”. Lahjo teini leipomaan piirakka. Sitten toimit kahvin kanssa työnjohtajana. Valmis taikina vuokaan. Viimeiset edellisen sadon mustikat pakastimesta päälle. Vähän sokeria ja vielä hieman perunajauhoa (kosteutta sitomaan). Piirakka uuniin ja syödään jäätelön kanssa. Lisäpisteitä saa jos pyytää anopin kahville.

  • Piitu sanoo:

    Siinä ajassa kun pakastetaikina sulaa, ehtii tekemään itse piirakkataikinan vaikka olisikin kaltaiseni Kädetön leipuri.

  • Sanna Mölsä sanoo:

    Muista ostaa kaupasta valmistaikina (jollei, toivo että löytyy maitoa, jauhoja, munia, voita ja sokeria kaapista. Ja se edesmenneen isoäidin superhelppo taikinaresepti). Vältä kitinä käärmeenpesistä, amppareista, paarmoista, hyttysistä, nokkosista, jne ja osta suosiolla ne pakastemarjat kaupasta tai käy yksin mettällä. Taikina vuokaan, marjat päälle, pinnalle kermaviili+rahka+muna+vaniljasokeri -seos. 175 astetta ja 20 min, tai kunnes näyttää hyvältä. Uunikuuma piiras polttaa suun, joten ensiapuna toimii vaniljajäde, koska se piirashan pitää syödä Heti kun tulee uunista. Toivo, että jotain jää kahvinkin kanssa, jonka tajusit keittää vasta kun otit kuuman piirakan uunista.
    Toimii muuten superhyvin mustikoiden lisäksi mustaherukoilla, tai miksei punaisillakin. Tai ihan millä tahansa marjalla, mitä oot onnistunu haalimaan.

  • Minna sanoo:

    Pakasteesta murotaikina, se taputellaan piirakkavuokaan. Päälle marjoja pakkasesta ja jos löytyy kaapista maitorahkaa sekä kananmuna, niistä vielä rahkatäyte sokerilla ja vaniljasokerilla maustettuna. Sitten vain uuniin puoliskotuntia 175 asteessa. Nam!

  • Laura N. sanoo:

    -Valmis suolainen piirakkapohja, esim ruis..

    -200 g kylmäsavulohisiivuja
    -1 dl tilliä
    -½ dl rucolaa
    -2 dl ruokakermaa
    -1 dl juustoraastetta
    -150 g raejuustoa
    -2 munaa

    Levitä valmispohja painellen voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

    Paloittele kylmäsavulohi. Hienonna tilli ja rucola. Sekoita kaikki täyteainekset keskenään ja kaada vuokaan.

    Kypsennä 200 asteessa 35 minuuttia.

    Nam 🙂

  • Sari Mäntyharju sanoo:

    Jäinen Myllyn Paras kauramurotaikina lämpenevään uuniin muutamaksi minuutiksi paistovuoassa (ilman suojamuovia). Aika määritellään etusormituntumalla, kun taikina on pehmennyt hyvin liiskautuvaksi, ota pois uunista ja käpälöi taikina tarttumattoman torttuvuoan pohjalle. Joko jäisiä tai metsätuoreita tai sulatettuja mustikoita 3-5dl sekoitettuna 1- 1,5dl sokeriin ja noin 3tl vaniljasokeriin. Heitä mustikkasokeriseos piirakkapohjan päälle. Vuoka uuniin, paisto 175c kypsäksi (taikinareunat saaneet vähän rusketusta).

    Siinä se. Tarjoillaan hieman sulaneen vaniljajätskin kanssa.

    Jopa Anoppi on kysynyt ohjetta. HuonoMiniä paljasti salsisuutensa, MyllynParas mustikat ja sokeri.

    • Sari Mäntyharju sanoo:

      *Myllyn Paras kauramurotaikina + mustikat + sokeri + vaniljasokeri + vaniljajätski = Täydellisyys 😉

  • AL sanoo:

    – Valmis muropohja vuokaan.
    – Päälle: sekoitetaan prk mascarponea, 1 muna ja pari rkl sokeria sekä maun mukaan vaniljasokeria.
    (Jos haluaa hifistellä, voi sekoittaa normi sokerin joukkoon 1 vaniljatangon sisällön)
    – Täyte pohjan päälle
    – Uuniin n 25-30 min
    – Tarjoiltaessa kipataan päälle mustikat ja vadelmat ja jos haluaa voi ripottaa päälle vielä tomusokeria.

    Tosi herkkua ja saa syödä marjat tuoreina, nyt kun niitä tarjolla on 🙂

  • Annikki sanoo:

    -valmispiirakkataikina
    -mustikoita (ja vadelmia, mustaherukkaa tai muita marjoja)
    -vaniljarahka
    -kardemumma
    -hiukan sokeria
    Taikinan päälle rahka-munaseos, tämän päälle marjat jotka on maustettu kardemummalla, päälle hiukan sokeria ja uuniin

  • Irina sanoo:

    Paras tulee kun vie (esim miehen poimimat) mustikat ja valmistaikinan mukanaan äidille kylään mennessään ja yrittää näyttää siltä kuin aikoisi tehdä piirakan. Siinä helposti päätyykin olohuoneen keinutuoliin ja tsadam, reilun puolentunnin päästä pääseekin jo kahville tuoretta piirakkaa maistelemaan. Äidinroolin voi näytellä vaihtoehtoisesti myös ystävä, anoppi tai muu toimelias tuttu henkilö.

  • Susanna sanoo:

    1,5 pkt valmista murotaikinaa piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, lisätään reilusti mustikoita ja loppu puolikas taikinasta murustellaan päälle. Paistetaan 200°c puolisen tuntia. Helppoa ja hyvää!

  • Kokki onneton tunari sanoo:

    Pakkasesta otettu ihanjustkohta tarpeeksi sulanut piirakkataikina tuupitaan vuokaan, samasta pakkasesta kaapatut marjat kipataan perään (vähäkin riittää) ja niiden päälle kaadetaan sekametelisoppa, jossa muna+kermaviili ja säilyketölkkiherkku tiivistetty maito.
    Paistoajan voi luntata piirakkataikinan kääreestä, sitä vartenhan se siellä on.

  • Leena sanoo:

    Painele pakaste taikina vuokaan ja kippaa päälle marjat uuniin 175-200 astetta 30-60min. Tarjoile valmiin vaniljakastikkeen kanssa.

  • Katja Fali sanoo:

    1 valmis murotaikinapohja
    3 dl mustikkaa ja vadelmaa
    1 prk kermaviili
    Sokeria maun mukaan

    Pohja painellaan piirakkavuokaan, täytteet marjojen kanssa sekaisin ja taikinan päälle. 175 astetta ja n.35 min.

  • Persikka sanoo:

    Kolme raaka-ainetta: Valmis piirakkataikina, jonka päälle mustikoita ja kuningatarrahkaa (Valio). Sitten vaan uuniin ja tadaa, valmista! On muuten hyvää!

  • Sini Vornanen sanoo:

    Painele valmispohja piirakkavuoan pohjalle, kaada päälle muutama desi mustikoita ja tee kermaviilitäyte:
    2 dl kermaviiliä
    ½ dl sokeria
    1 kananmuna
    2 tl vaniljasokeria
    -> Sekoita ainekset keskenään ja kaada seos marjojen päälle.

    Paista 175 asteisen uunin keskitasolla n. 35 min.

    Parasta!