“Aiemmin pääosin hyvin toiminut yhteistilikäytäntö lasten menojen hoitamiseen (lasten vakuutukset puhelinlaskut, päivähoito- ja harrastusmaksut). Nyt on ilmennyt, että toinen nostaa tililtä rahaa kertomatta, sopimatta ja tositteita esittämättä, myös suorastaan kavaltaen, koska osaa väitetyistä menoista ei todellisuudessa ole ollut lainkaan.

Tilille ohjautuu lapsilisien lisäksi molempien vanhempien siirtämänä x- summa rahaa/kk. Aiemmin pidin käytäntöä toimivana, koska tällä tavoin rahat ovat menneet varmemmin vain lasten tarpeisiin kummankaan vanhemman kustantamatta toisen henk.koht.kuluja, mutta nyt herää luottamuspulaa siitä, mihin rahaa todellisuudessa kuluu.

Löytyykö kokemuksia, mitä vaihtoehtoja tilanteessa on? Toinen kiistää epärehellisen toiminnan, mutta ei pysty selittämään nostoja esim. tositteilla. Jos tili lopetetaan, kuinka varmistaa, että kulut jakautuvat tasan – jos laskut (esim.päivähoitomaksu) ovat vain toisen vanhemman nimissä ja toinen jättää osallistumasta. Kokemusta tästäkin ennen yhteistiliä, kun rahasiirtoja on joutunut odottamaan turhaan.”

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Yhteistili eron jälkeen lasten kulujen hoitamiseen – kokemuksia?”

 • Tiina sanoo:

  Meillä on käytössä yhteistili ja toimii. Ei ole sovittu elatistukea, vaan maksamme kulut puoliksi. Lapset on alle kouluikäisiä, ja kulut varmasti muuttuu vielä moneen kertaan ennen kuin ovat täysi-ikäisiä. Miten elatustuessa huomioidaan tämä? Lasketaanko tuki uudestaan?

 • Ässä sanoo:

  Mulle tulee lapsilisät ja Kelan elatustuki, maksan lasten kaikki hankinnat.
  Yksinkertaista niin.

 • Hyvissä väleissä sanoo:

  Meillä toimii tuo yhteistili todella hyvin. Isompien ostosten tarpeellisuudesta neuvotellaan (kännykkä) ja monesti laitan kuvan tuotteesta tai kuitista, jotta luottamus säilyy. Jos vastapuoleen ei ole luottaminen niin sitten lastenvalvojalle sopimaan elareista!
  Yhteistili ei myöskään toimi, jos jompikumpi on toimeentulotuen asiakas, sillä ainakin meillä sinne kertyy välillä rahaa, jotta taas kauden alussa voi maksaa kaikki harrastusmaksut.

 • m sanoo:

  Meillä toimii hyvin yhteistili eroperheessä. Korotettu lapsilisä menee sinne ja sieltä voi ottaa rahaa lasten hankintoihin. Luottamuksen pitää kyllä toimia tälläsen tilin kanssa. Yhdessä on sovittu pääpiirteet mihin rahaa tililtä käytetään; pääsääntönä että kotia lapsen mukana vaihtaviin tavaroihin, vaatteisiin, harrastuksiin, lasten laskuihin. Erikseen sovitaan jos jotain isompaa. Esim. Nyt lapsi hukannut koti-avaimen toiseen kotiinsa, niin sarjoitus maksetaan tililtä.

 • Sipuliina sanoo:

  Elatusmaksut vaikka lapset eläisi viikko-viikko. Se kenelle lapsilisät ja elatustuki maksetaan, hoitaa myös kaikki lasten kulut.

 • Yh-äiti sanoo:

  Yhdessä ollessa maksoin kaiken. Kuitteja esitin ja kerroin miksi kasvavalle lapselle pitää ostaa vaatetta. Varsinkin,kun toinen halusi lapsen harrastavan ja kulut oli varusteista lähtien muka mun vastuulla. Ihan vaan sen tähden, kun minulle tuli lapsilisä.
  Eron jälkeen elatussopimus ja Kelan kautta maksun suostuu maksamaan. Muuten voisin vahingossa itseeni käyttää lapselle tarkoitetun elatusmaksun.
  Ja yhä ostan ja maksan kaiken lapselle. Enkä saa toiselta apua.
  Yritän joka päivä kertoa lapselle, kuinka tärkeä hän on minulle ja pienestä pitäen opettanut pärjäämään vähällä.

 • Elli sanoo:

  Saan elatusmaksut ja lapsilisät ja maksan kaiken. Helpoin näin, kun ex ei asioista osaa huolehtia.

 • Katkeruuden välikappale -81 sanoo:

  Itse yhä ydinperheessä elävänä kahden lapsen äitinä, mutta oman lapsuuden aikaa muistaen kommentoin: eron yhteydessä käräjissä asti joka kohdassa. Isäni ei läheskään aina elatusmaksuja suosiolla maksanut, tavallisen usein äitini joutui soittelemaan ulosottomiehelle. Tämä oli 1992-1999. Ei ollut nettipankkeja, sentään kun tuli pankkiautomaatti, sieltä käytiin liki päivittäin katsomassa, onko tullut rahaa. Minä olin mukana, lähinnä äidin apuna että osasi käyttää automaattia, joten totta on. En tiedä miten tekisin, jos nyt tulisikin ero. Omat kokemukset varjostaa luottamusta erotilanteen yhteydessä. Näyttää kuitenkin siltä, että teidän käytäntö ei toimi, vaikka kuulostaa ideaalilta tavalta.

 • Eronnut äiti sanoo:

  Elatusmaksu, vaikka pienikin on parempi kuin jatkuvasti olla tilivelvollinen entiselle kumppanille siitä mihin rahat on käytetty.

  Jos et avioliiton aikana kysynyt jokaiseen ostokseen lupaa, miksi eron jälkeen kaikki pitää maksaa tasan puoliksi?

 • Möhis sanoo:

  Hei! Tutustu sellaiseen sovellukseen kuin WeShare! Se on tarkoitettu maksujen reiluun jakamiseen. Sovellukseen syötetään yksitellen kuluja ja sovellus laskee puolestanne mikä on velkatilanne. Sovellukseen voi myös tallentaa kuitit myöhempää tarkastelua varten.