Tuntuuko sinustakin joskus siltä että lasten synttäreissä keskitytään vähän liikaa siihen mitä saadaan lahjaksi ja liian vähän siihen itse juhlimiseen ystävien seurassa? Tämä synttäritrendi voi pelastaa!

Synttärit ovat useille pienille vuoden tärkein juhla, ja kaverien kutsuminen mukaan juhlimaan on tietysti iso osa asiaa, varsinkin päiväkoti- ja kouluikäisillä. Teineillä sitten saattaa riittää pyjamabileet parhaiden ystävien kanssa tai leffailta muutaman tarkkaan valitun kaverin kanssa. Jotkut haluavat toki järjestää isoja bileitä vielä pitkälle aikuisuuteenkin asti, eikä siinäkään ole mitään väärää, mutta keskitytään tällä kertaa niihin pienempien ihmisten juhliin.

Ensinnäkin pitää sanoa että vanhemmat, jotka jaksavat kutsua vaikka kaikki päiväkotiryhmän lapset, tai edes kaikki luokat tytöt tai pojat, synttärisankaria juhlimaan ansaitsevat hatunnoston. Tämähän yleensä tarkoittaa juurikin sitä että paikalla voi olla jopa kaksikymmentä sokerilla kyllästettyä juhlijaa hyppimässä, ainakin kuvainnollisesti, seinille tai käpälöimässä saunan lauteiden alle paennutta kissaa tahmatassuillaan. Eikä varmasti ole halvinta huvia kestittää suuri lauma lapsia, vaikka mukana ei olisi edes mitään “ylimääräistä” kuten kaverilahjoja, aarteenetsintää tai muuta vastaavaa.

Tällainen kaikkien kutsuminen on toki myös hyvä tapa varmistaa että kukaan ei tunne oloaan syrjityksi tai ulkopuoliseksi, ja se on positiivinen asia. Yksi miinuspuoli tässä kuitenkin on – se lahjomiseen käytettävä raha. Useamman lapsen perheessä parit kymmenet kaverisynttärit vuodessa kun loppujen lopuksi kustantavat jo sievoisen summan, siis ihan lahjoina.

Synttäritarjoilut

Kuva Lidya Nada.

Ei haluta edes avata sitä puolta että lahjan pitää usein olla myös “katu-uskottava”, ja varsinkin esiteinit kyllä tietävät jo mitä mikäkin maksaa. Joillakin on kaverisynttäreiden lahjan arvo rajattu siihen kymmeneen euroon, mutta jotkut haluavat panostaa näissäkin ja pöytään tuodaan kymmenien eurojen arvosta tavaraa joka loppupeleissä jää yleensä aika vähälle käytölle.

Nyt on onneksi tähänkin “keksitty ratkaisu”. Ulkomailla varsin hyvän vastaanoton on saanut ns. vitossynttäreiden trendi. Lahjan tilalta synttärikortin kylkeen lätkäistään vitosen seteli, (huom. seteli, vaikka summan antaminen viisisenttisinä tuntuisikin hauskalta idealta, ei se käytännön tasolla ole niiden muutaman minuutin naurujen arvoista). Ei tulee panikoitua edellisenä iltana kauppareissulla että mikäköhän nyt on IN missäkin ikäluokassa, eikä tarvitse penkoa koko huushollia läpi etsien viime joululta jäänyttä lahjapaperia tai sitä teippirullaa joka ihan varmasti oli tässä laatikossa vielä viime viikolla…

Dinosaurukset juhlimassa syntymäpäiviä

Kuva Joyce Adams.

Vitossynttärit tietysti esitellään jo kutsuvaiheessa, ilmoittamalla kohteliaasti että tällä kertaa meidän kultamussukka toivoisi materiakasan sijasta viiden euron seteliä, jonka voi käyttää joko yhteen isompaan itse valittuun lahjaan, laittaa säästöön tulevia hankintoja varten tai vaikka jopa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen (kyllä, eräskin lapsi oli päättänyt lahjoittaa vitossynttäreillä kerätyt rahat tiikerien pelastamiseen 😻).

Vitosen käyttäminen lahjaan on paitsi kevyempää lompakolle, säästää lahjapaperia ja muoviroskaa, ja vähentää kilpailua siitä kuka toi parhaimman paketin. Lisäksi se antaa juhlijoille mahdollisuuden keskittyä kavereiden kanssa juhlimiseen ilman huomion varastavia härpäkkeitä.

Trendiä voisi kokeilla myös ihan pikkuisille lapsille, ensimmäisistä synttäreistä lähtien, koska harvemmin yksivuotiaat oikeasti välittävät mitä sieltä paketista paljastuu, ja rahat voi laittaa vaikka lapsen tilille kasvamaan korkoa tulevaisuutta varten. Eikä tässä varmaan tarvitse edes mainita että myös teinit tykkäävät saada lahjansa käteisenä.

Mitäs mieltä olette, meneekö vitosen synttäreiden taktiikka kokeiluun teillä, vai onko rahan pyytäminen nyt vaan yksinkertaisesti karkeaa? Tai jos tätä on jo kokeiltu, miten meni? Keskustellaan asiasta kommenteissa alla!

Lähde.

Artikkelikuva Michael Schwarzenberger.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

14 vastausta artikkeliin “Vitosen synttärit – trendi pelastamaan tarpeettomalta tavaralta?”

 • Ammattijärjestäjän_lapsi_juhlii sanoo:

  Olen tehnyt jo useamman vuoden niin, että pyydämme lapsen synttärilahjaksi ”kolikon tai kaksi” ja niillä hankimme jo etukäteen yhden suuremman lahjan sankarille. Jos kolikkoja jää yli, ne menevät lapsen kukkaroon, jos ali, niin äiti maksaa loput. Näin vähävarainenkin lapsi voi tulla 5-senttisen kanssa ja rikas kahden kaksieuroiden kanssa. Kolikkokippo on läpinäkymätön, jotta ei kukaan ei näe mitä sinne kourastaan pudottaa. Käytännössä saadaan vitosia pyynnöstä huolimatta. Vähävaraisten paikalle pääsemisen lisäksi ei tule sitä vitosen muovikrääsäkasaa taloon lainkaan.

 • Nannanen sanoo:

  Tää on hyvä idea. Ja mun mielestä vanhempien pitäisi yhdessä tehdä periaatepäätös vaikka koulun ym vanhempainillassa, että synttärivieraille ei tarvitse ostaa lahjoja. Milloin mitäkin ongintaa, narunvetoa ym. Synttärit kun vähävaraiselle voi olla muutenkin kallis juttu, niin eikö olisi tärkeintä muistaa sitä päivänsankaria? Ja muutenkin kun synttäreiltä odotetaan hillitöntä spektaakkelia nykyään, kyllä minun lapsuudessa ihan normi kaverisynttärit kotona oli riittävät 🤔

 • Koo sanoo:

  Tämä on aivan mahtava idea!! Ei miettimisentuskaa eikä turhakkeita eikä tarvitse pohtia, että kulut karkaavat käsistä. Tuon kehtaisi pyytääkin ja antaa, kun on oikein kutsussa mainittu.

 • Lahjakas sanoo:

  Itselle tuntuu tosi vieraalta antaa ohjeita mitä saa tuoda lahjaksi. Etenkään lasten kaverisynttäreillä. Mutta setelit ja lahjakortit ovat toki olleet suosittuja ja pidettyjä lahjoja. Itselle luontevampaa olisi pitää ennemmin lahjattomat synttärit kuin määritellä mitä saa tuoda. Isommissa juhlissa ymmärrän lahjalistat tms. kun vieraat kuitenkin panostavat enemmän lahjaan ja olisi kiva että lahja olisi mieluisa ja hyödyllinen saajalleen. Omissa häissä ilmoitimme kutsussa, että lahjoja emme tarvitse, mutta otamme mielellämme vastaan apua juhlien järjestämiseksi. Saimme ”lahjaksi” kankaan hääpukuun, voileipäkakut, täytekakut, ohjelmaa juhlaan jne. Osa toi silti ajatuksella valitun lahjan, mikä kyllä ilahdutti kovasti.

 • Ei ongelmaa sanoo:

  Antaisin kympin.
  Sopivia lahjoja voi ostaa alesta jo valmiiksi. Ne ovat hyviä myös koulujen myyjäisiin arpajaispalkinnoiksi. Kun on varautunut, ei haittaa myöhäinenkään ilmoitus huomisista synttäreistä.

 • Neljän äiti sanoo:

  Ei toivetasolla ole ollut käytössä, mutta usein lapset ovat saaneet kaverisynttäreillä kavereilta lahjaksi 3-5e rahana ja itsekin on usein annettu 5e seteli koulukavereille synttärilahjaksi, jos ei muuta lahjaa ole ollut valmiina ja lapsi muistanut kertoa synttäreistä vasta edellisenä iltana. Ainakin omat lapset on aina tykänneet, vaikka summat ei oo mitään suuria. Ei oo siks käynyt edes mielessä, että ois jotenkin noloa antaa 5e rahana.

 • Niina sanoo:

  Omat 8 ja 9v tytöt tuskailevat tavarapaljouden kanssa. Totesivat, etteivät todellakaan halua yhtään mitään tavaraa lahjaksi. Me vanhemmat annoimme lahjakortit joilla pääsee päiväksi sisäleikkipuistoon. Kavereita kutsutaan synttäreille reilu kymmenen ja heiltä pyytävät itsetehdyt kortit. Kaverit ovat suurimmaksi osaksi yhteiset, muutama vain eri.

 • Mama sanoo:

  Muutamissa päiväkodeissa on käytössä ”lahjan sijaan itse askareltu kortti’- käytäntö. Tämä on ihan mahtava: vähentää turhaa roinaa, ei maksa melkein mitään ja lapset oikeesti tykkäävät. Sen ikäiset kun saavat muutenkin kummeilta, isovanhemmilta etc tarpeeksi lahjoja

 • Lahjapaperit hukassa sanoo:

  Ihan mahtava idea. Tätä aion alkaa käyttämään jo heti seuraavilla lapsen omilla synttäreillä 👍

 • Yliajattelija sanoo:

  Tää olis niin huojentavaa. Mutta, en ilkeäisi vitosen seteliä lahjaksi antaa, ellei ole pyydetty nimenomaan näin.. jos olisikin suuri pettymys.
  Ja myöskään en itse ilkeäisi kaverisynttärikutsussa vitosta lähteä rahana pyytämään. T. Yliajattelija

 • Ämmi sanoo:

  Todella hyvä idea 👌

 • Tanjuli sanoo:

  Meillä on jo muutaman vuoden ajan annettu lahjakortti lahjaksi kavereille, mutta ei itse olla pyydetty lahjaksi rahaa. Voisi ottaa kyllä käyttöön tuonkin tavan.

 • Heidi sanoo:

  Loistava idea. Tulee varmasti käyttöön

 • Mama sanoo:

  Kyllä on tervetullut tapa ja varmaan tämä toteutetaankin lasten tulevilla syntymäpäivillä 🙂