”Star Wars-legoukkeli-teemalla kuulemma olisi seuraavat synttärit tarkoitus järjestää. Eli ilmapallot, lautaset ja servetit sitä settiä, muuten aika kotikutoisesti mennään. Älkää käsittäkö väärin, synttärit on iloinen ja riemuisa asia, mutta joskus tuntuu että kalenterivuoteen mahtuu niitä yllättävän monia ”joko taas?!”.

Jos mennään vuosituhat taaksepäin, niin voitaisiin alkaa narista että ”kattos sillon kun äiti oli pieni niin meillä oli sokerikakkua ja haalistuneet serpenttiinit keittiön lampussa…” Mutta jos nyt ei lähtis sille linjalle vaan hyväksyy sen että nykypäivänä lasten syntymäpäiviin panostetaan, niillä on usein oltava teema ja joskus niihin liittyy myös kieli poskessa väännetty agenda. Vähän siihen tyyliin, että onhan varmasti erikoisemmat ja ikimuistoisemmat kuin naapurin Pavella.

Meidän lapset ovat päässeet kaverisynttäreille niin kruunajaisiin, joissa jokainen vieras julistettiin kuninkaalliseksi virallisin juhlallisuuksin, kuin sirkuskouluun sekä jäätelöbaariin. Perhelehdistä saa lukea mitä erikoisemmista ja hulppeammista kemuista kun vuokrataan kokonainen laiva tai rakennetaan metsään Rölli-kylä. Vain mielikuvitus on rajana, ja joskus myös vanhempien lompakon paksuus.

Kun olin muinoin Jenkkilässä au pairina, niin perheemme 4-vuotias tyttö järjesti 100 hengelle uima-allaskekkerit Barbi-teemalla, ja silloin luonnollisesti kaverilahjana jokaiselle vieraalle annettiin Barbie & Ken-pariskunta. Oli asiaankuuluvasti myös pomppulinna sekä poniratsastus Barbi-henkeen. Silloin katselin touhua silmät suurina, mutta aika normisettiähän tuo taitaa suuressa maailmassa nykypäivänä olla.

Nykyään kun hoplopit ja snadistadit on loppuun jyystetty ja sitä peruskauraa niin tuntuu että retrot kotisynttärit nostavat päätään. On suorastaan erikoisen jännittävää jos joku uskaltaa kutsua vieraat ihan kotiin ja tarjoilla hieman keikahtanutta mansikkakakkua ja järjestää ohjelmanumeroksi ongintaa. Ihan niin kuin silloin ennen vanhaan. Jokunen aika sitten vietimme juuri edellä mainittuja kotoilujuhlia ”maukka perusjätkä”-tyyliin ja voi että kaikilla oli lystiä. Tarjoilut oli kaupan keksihyllyltä ja katosta ei löytynyt foliopalloja. Pulloa pyöritettiin ja musiikin tahdissa jammailtiin pienessä sokeripöhnässä. Kukaan ei katsonut kieroon vaikka teema loisti poissaolollaan ja läksiäislahjaksi sai vain lämpimän halauksen iloisen virneen kera.

Juhlatarvikeliikkeessä kuulin kerran kun kaksi äitiä keskustelivat siitä miten kalliiksi lasten syntymäpäivien järjestäminen tulee. Toinen oli sitä mieltä että kyllä satasella pitäisi pärjätä mutta toisen mielestä ”yhdeksänvuotias jo tarvitsee jotain ihan kunnollista ja näyttävää”. Sitä en tiedä miten kyseinen yhdeksänvuotias itse määrittelisi sen. Onko kunnollista ja näyttävää päräyttää taivaalle tonnin ilotulitteet ja vuokrata savukone vai onko jo kynttilöiden puhallus ja kavereiden onnittelulaulu tarpeeksi juhlallista kun kuitenkin saavutetaan taas yksi suurista merkkipaaluista lapsen elämässä?”

Terveisin Kolmen Pojan Äiti

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Lasten synttärit ovat karanneet käsistä”

 • Stiina sanoo:

  Me ollaan ilmeisesti oltu jo trendien edelläkävijöitä kun ollaan järjestetty kotisynttäreitä pullonpyörityksineen ja ongintoineen. 😅 Joku teema on saattanut olla tai sitten ei, lapsen toiveet on otettu siinä huomioon. Kotiin saa kutsua niin monta kuin ruokapöydän ääreen mahtuu. Pari kertaa ollaan järjestetty yhdessä tosi edullisessa liikuntapaikassa, jonne viedään omat tarjoilut. Sinne on sitten voinut kutsua kaikki luokan tytöt. Tosi simppelillä kaavalla menty ja kovasti on lapset tykänneet. Viime juhlien ”disco” puhutti kavereita vielä monta kertaa juhlien jälkeenkin. Ei sitä mitään ihmeellistä tarvitse, mutta kyllä jokainen saa lapselleen järjestää sellaiset synttärit kuin haluaa. Kivahan se lasten on HopLopiin päästä ja omat lapset ovat tykänneet käydä niin koti- kuin HopLop-synttäreillä. Eihän se multa ole pois jos joku järjestää lapsille jotain superhyperekstraa (tai järkkää HopLop-synttärit) vaikka meidän perheessä siihen ei olekaan varaa. 😊

 • Maria sanoo:

  Me pidetään aina ”retrosynttärit” eli hommasin koristeet ensimmäisiin juhliin kun poika täytti 4v ja niillä samoilla ollaan menty monet juhlat ja synttärit 🙂 Kakkukin tehdään valmispohjaan, jos jaksetaan muuten keksejä ja dippivihanneksia. Teemahan on siis aina värikäs eli kaikki sopii yhteen, eikä mikään voi olla väärin eli ei tarvitse ostaa mitään lisäksi. Mietin, mikä pyörii ihmisten päässä kun Hoplopista tehdään normi..luulis,että hauskuus häviää kun koko poppoo pitää siellä vuorotellen. Jaksaminen ollut kortilla, siksi mennään sillä, mitä on ja sanotaan paljon ei ei ei.

 • Sirpa sanoo:

  Meillä tehtiin sopimus lapsen vanhempainillassa (yhden rohkean äidin aloitteesta),että synttärilahjan suuruus on max 5 € ja että juhlat saa ja voi järjestää ihan rennolla otteella, ilman mitään sen suurempaa teemaa tai vouhottamista. Kivat juhlat tottakai, mutta rajansa kaikella. Kaikki olivat tyytyväisiä, yhtään soraääntä tästä ei tullut. Taitaapa muuten olla ainoa vanhempainillan äänestys, jossa tulos on ollut yksimielinen; )

 • Yeni sanoo:

  En ole ikinä ajatellut ulkoistamista hifistelynä. Itse tykkään järkätä synttärit muualla koska kerrostaloasunnossa jaksan just ja just lasten kavereiden kyläilyt kun niitä on kaks tai kolme ja nevoi komentaa pihalle välillä. Kymmenen lasta pieneen asuntoon; ei kiitos.

  Toisekseen tytölle tärkeintä on ollut se että on voinut tarhan tai koulun kavereita kutsua ja niiden blokkaaminen pariin on mahdotonta.

  Miksei sitten ulkoistaisi synttäreitä jolloin ei tian puute ole ongelma, mun ei tarvitse kaitsia vieraita lapsia ja tyttö on onnellinen kun saa enemmän kavereita juhlimaan päiväänsä.

  Tarjottavat on simppeleitä koska ne ei ole pääosassa vaan se yhdessä tekeminen.

  Yhtälailla tyttö on innoissaan menossa kaverriden synttäreille, on ne hoplopissa, puistossa, kotona tai mummulassa. Kivointa on nimenomaan ne kaverit, ei paikka tai edes se mitä tehdään kunhan kavereiden kanssa saa olla.

  • Laiska mutsi sanoo:

   Meillä on kaksi lasta ja jako on melko selvä. Pojan synttärit on ulkoistettu varsin nopeasti, viimeistään sen jälkeen kun eräille synttäreille mennessä oli ensimmäinen paini käynnissä jo eteisessä. Menoa riittää tällä kaveriporukalla sen verran paljon että maksan ilomielin satasen siitä hyvästä ettei TARVITSE ottaa koko laumaa kotiin. 😉 Kyse ei siis ole hifistelystä, vaan puhtaasta itsesuojeluvaistosta! Ulkosynttärit olisivat kivat omastakin mielestä, mutta poika on keskitalven lapsi joten täällä etelärannikolla ei viitsi sentään heittää porukkaa pimeään räntäsateeseen. Eikä muutkaan vanhemmat muuten ole kutsuneet kotiinsa sen jalkeen kun pojat täyttivät viisi 😉

   Tytön kaveripiiri on taas kertaluokkaa rauhallisempaa -vaikka siihenkin kuuluu poikia. Harkitsen vakavasti josko ottaisin heidät kotiin. Lisäksi tässä porukassa melkein kaikilla on ollutkin nimenomaan perinteiset kotisynttärit ilman mitään ihmeellisyyksiä.

   Tarjoilut ovat joka tapauksessa linjalla popparit, sipsit karkkia ja ehkä jätksipuikot.

 • Keskivertoäiti sanoo:

  Jos omaat lapsen, jolla tahtoo toiveet ja suunnitelmat mennä överiksi, annan vinkin, millä sain omani rauhoittumaan. Keksin muutama vuosi sitten ns. ikävuosisäännön. Oman lapsen kohdalla ikävuosi määrää vieraiden lukumäärän. Ja kun mennään muualle synttäreille, annan ohjeeksi, että niin monta euroa lahja saa maksaa, kuin kaveri täyttää. Tällä olen saanut hiukan toppuuteltua intoa.

  Pari kertaa olen hyödyntänyt tuota myös niin, että esim. 8-vuotissynttäreillä vein 8 lasta elokuviin. Vieraat kustansivat itse leffalipun (8e) eikä mitään lahjaa heidän tarvinnut hankkia. Näin olen koettanut pariin kertaan poistaa kutsuttujen vanhemmilta sitä lahjan keksimisen tuskaa.

 • Tuikku sanoo:

  Meillä oli myös paineita kaikenmaailman x-man-lego-turtles-mikälieman-synttäreille kun poika täytti 10…tylsä äiti päätti pistää pojat metsään etsimään piilotetut herkut ja polttamaan keppejä isolla nuotiolla.
  Poika oli etukäteen huolissaan että jos ei kaverit tykkää kun ei ole yllätyspusseja yms mutta pojat juoksivat 2 tuntia metsässä ja hakijatkin jäivät nuotiolle lämmittelemään kun poikia ei saanut kotiin(tais olla syyskuun loppua)…kuulemma niistä juhlista puhuttiin vielä seuraavanakin syksynä.
  Muutama vuosi sitten samoissa merkeissä kutsuttiin pojat mökille…8 kaveria nukkui mökin pihalla teltoissa, pelasivat airsoftaseilla ja polttivat kokkoa puolilleöin…
  Nämä olivat poikkeuksellisen ”extremeä”…muuten on menty ihan perus-setillä…sipsiä popcornia, jäätelöä ja kaupan keksejä (kun kukaan ei kuitenkaan syö mitään)…vettä kengässä, ilmapallo lentistä ja mustalaisen päiväkirjaa
  …eikä kukaan ole jälkikäteen valittanut koulussa että ei tulis toista kertaa !
  Loppujen lopuksi taitaa ne paineet olla enemmän aikuisilla kuin lapsilla…omat lapset on käyneet kavereiden Hop-lop-, mäkkäri, leffa yms synttäreillä eivätkä onneksi ole itse halunneet sellaisia järjestää, monen lapsen äitinä ei ole mitään mahiksia järjestää jokaiselle monen sadan euron juhlia!