Jonkin aikaa sitten levisi video, jossa amerikkalainen voimisteluvalmentaja pakotti teinin spagaattiin vaikka tämä itkien pyysi tätä lopettamaan. Onneksi sellaista ei tapahdu meillä täällä Suomessa. Eihän?

Kyllä tapahtuu, kertoo nimimerkki Voimistelijan äiti:

”Nähtyäni videon muistin, että lapsi on joskus pienempänä sanonut, että valmentaja pakotti heitä spagaattiin ja muihin venyttelyliikkeisiin, ja että se sattui. Muistaakseni lapsen käyttämä termi oli, että valmentaja venyttää väkisin.

Mutta lapseni ei vaikuttanut lainkaan traumatisoituneelta, joten annoin asian olla. Ajattelin, että kyse on varmaankin liikkeen avustamisesta, ja siitä että lapsi ei erota asiaankuuluvaa venytyksen tuottamaa tunnetta asiaankuulumattomasta kivusta. Lapsi meni aina harjoituksiin iloisena ja tuli kotiin hyvillä mielin, enkä kuullut pakkovenytyksistä enää.

Voimisteluseura on hyvin hoidettu ja useita vuosia toiminnassa ollut, ja valmentajat ovat kovan tason ammattilaisia. Haluan uskoa, että he kyllä tietävät mitä tekevät. Uskon myös, että jos harjoituksissa tapahtuisi jotain oikeasti ikävää, en voisi olla huomaamatta sitä.

Kuva Marjorie Bertrand.

Videon jälkeen päätin varmistaa. Ja niin vain lapsi sanoi ihan iloisena ja normaalisti, että valmentaja pakottaa spagaattiin. Vain yksi seuran valmentajista, eikä hän kuulemma tee sitä usein. Mutta tekee.

Lapsi sanoi myös että venyttäminen sattuu, ja se on sattunut venytyksen jälkeenkin vielä. Eikä valmentaja lopeta, jos lapsi sanoo, että häntä sattuu. Harrastuskaveri nyökytti vieressä, ihan tuttua ja tavallista. He kertoivat myös että kerran ohikulkija oli puuttunut venyttämiseen ja sanonut ”ei tarvitse pakottaa”, mutta valmentaja oli vain tuijottanut tätä hämmästyneenä.

Surullisilta tai loukkaantuneilta lapset eivät nytkään vaikuttaneet kun puhuimme asiasta, mutta hehän ovat tottuneet siihen… Toisaalta myös voimistelu vaatii äärimmäistä notkeutta ja venyttelyn täytyy olla sen mukaista. Varmaan äärivenytyksissä onkin tarpeen, että niissä avustetaan? Silti kipu ja väkisin runttaaminen kuulostaa pahalta. En tiedä, pitäiskö asiaan puuttua vai ei?”

Ylin kuva Kyaw Tun.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Väkipakolla spagaattiin”

  • SiruH sanoo:

    Puuttuisin. Ihan yksiselitteisesti. Väkivalta on väkivaltaa, vaikka millä verukkeella.

  • Teepuu sanoo:

    Näissä on seuroilla iso vastuu. Yleensä halutaan käyttää itä-blokin maiden valmentajia, koska sieltä on tullut kautta aikojen menestyneitä voimistelijoita. Heillä tyyli on juurikin se, että jos ei mee, niin menee väkisin. Väitän, että Suomessa jokaikisessä voimisteluseurassa on tällainen valmentaja, ellei useampia. Huolestuneena seurasin naapurin tytön joukkuevoimistelu-uraa, kun tyttöjen piti painaa suunnilleen saman verran (suhteudessa pituuteen onneksi) ja olla saman värinen tukka ja näyttää kuin toistensa klooneilta JA kaikki venytykset vietiin valmentajan toimesta vielä hitusen pidemmälle. Tyttö lopetti, kun harrastus olisi vaatinut 6 iltaa vkossa 2-3 tuntia kerrallaan. Vanhemmat huokaisivat helpotuksesta… ja myös minä. Vanhemmat olivat kyllä alunperinkin puuttuneet tuohon väkisin venyttämisasiaan, mutta ei yksi ryhmän valmentajista kuunnellut eikä seura reagoinut.

  • Hulta sanoo:

    Väkivalta ei ole tarpeen venytyksissä. Ystäväni on melkein kolmikymppinen ja notkea kuin pajunvitsa – hän on treenannut kroppaansa oikein eli lempeästi vaatien, ilman kenenkään ”apua” ja ilman itkua. Jos väkisin pakotetaan spagaattiin, haetaan vain ja ainoastaan nopeita tuloksia lapsen terveyden kustannuksella. Seurajohdon asia on puuttua tällaiseen touhuun; pahimmillaan siitä voi seurata elinikäisiä vammoja.