Taaperot ja uhmikset ovat parhaimmillaan aivan ihania. Pahimmillaan he ovat kuin riivattuja.

Lapsen oikkujen ja kiukkujen jaksaminen on vaikeaa, vaikka kuinka yrittäisi olla tyyni ja aikuinen. Mutta odotammeko me taaperoikäisiltä liikoja?

Amerikkalaisessa selvityksessä kävi ilmi, että vanhemmat odottavat taaperoilta liikoja, ja saattavat rangaista sellaisesta käytöksestä, jota ei voi odottaa taaperon pystyvän kontrolloimaan.

Selvityksessä kävi ilmi myös, että:

• 56 prosenttia vanhemmista uskoo, että lapset pystyvät kontrolloimaan impulssejaan ja vastustamaan haluaan rikkoa sääntöjä ennen kolmen vuoden ikää.

• 36 prosenttia uskoo, että lapset pystyvät samaan jo alle kaksvuotiaina.

• 43 prosenttia vanhemmista ajattelee, että lapset pystyvät odottamaan omaa vuoroaan ja jakamaan asioita ennen kahden vuoden ikää.

• 24 prosenttia uskoo, että lapset pystyvät hallitsemaan tunteitaan ja esimerkiksi valitsemaan sen, alkavatko he kiukutella vai eivät, jo alle vuoden iässä.

• 42 prosenttia uskoo, että tämä onnistuu kahden vuoden iässä.


Kuva Jodie Stallard, ylin kuva Todd Cravens.

Vaikka totuus on tämä:

• Kyky itsekontrolliin kehittyy 3,5-4 vuoden iässä, ja vaatii harjoittelua myös siitä eteenpäin.

• Kyky jakaa asioita kehittyy 3-4 vuoden ikäisenä

• Kyky säädellä tunnetiloja kehittyy samoin 3-4-vuotiaana.

Kyselyä ei ole tehty Suomessa, ja on mahdollista että esimerkiksi hyvän neuvolajärjestelmän ansiosta suomalaisvanhemmat ovat melko hyvin perillä lasten kehitysvaiheista ja -kehitystasosta. Silti on hyvä muistuttaa itseään, että taapero ja uhmaikäinen ovat vielä hyvin pieniä lapsia, jotka eivät osaa kontrolloida käyttäytymistään ja tunteitaan.

Ehkä se ajatus pikkuisen auttaa, kun pikkuinen vetää taas raivarit jostain…

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia