Uuden vuoden lupauksia ajatellaan yleensä henkilökohtaisina tavoitteina. Laihdutus tai tupakanpoltto koskettavat enimmäkseen itseä, vaikka terveellisempi ruokavalio tai savuttomuus voivat vaikuttaa muidenkin hyvinvointiin.

Mutta silti saavutus on oma, eikä yhteinen. Uuden vuoden lupauksia voi kuitenkin tehdä vaikka koko perheellä. Ehkä joku näistä voisi tehdä alkaneesta vuodesta teille kaikille kivemman ja saisitte enemmän aikaa yhdessä:

– Luvatkaa viettää enemmän aikaa yhdessä. Hauska idea on esimerkiksi se, että jokainen saa kirjoittaa lapulle yhteistä tekemistä, kuten metsäretki, leipomista tai uimahallireissu. Laput laitetaan purkkiin, ja joka viikko tai parin viikon välein purkista nostetaan lappu. Lappuun kirjoitettu ohjelma toteutetaan yhdessä viikonloppuna. Kaikki saavat vaikuttaa eikä tarvitse erikseen miettiä, että mitä sitä nyt keksisi!

– Liikkukaa yhdessä. Liikunta on kaikille perheenjäsenille hyväksi, eikä aina tarvitse lähteä omien treenien pariin. Monia lajeja voi harrastaa yhdessä koko perheellä jopa ohjatusti, tai sitten voitte vain kävellä, pyöräillä tai pallotella yhdessä. Halutessanne edellisen kohdan purkkiin laitettavat ideat voivat kaikki olla liikunnallisia juttuja.

– Opetelkaa yhdessä uusi taito. Miten olisi koodauskurssi tai lettikurssi? Ehkä opettelette leipomaan tai suunnistamaan? Jos teillä on lomamatka tiedossa, ehkä voisitte opetella yhdessä kohdemaan kieltä.

– Perustakaa kasvimaa. Sisällä voi istutella vaikka hedelmien siemeniä nyt jo ruukkuihin tai kasvattaa yrttejä lampun alla. Kevät koittaa pian, ja silloin voitte perustaa kasvimaan joko pihalle tai parvekkeelle tai kenties hankkia viljelypalstan. Lapsista on ihanaa nähdä kuinka kasvit kasvavat ja itse kasvatettuja vihanneksia syö ehkä reippaammin kuin kaupasta tulleita…

– Sopikaa viikkoon aika, jona vietätte aikaa yhdessä ilman puhelimia tai muita laitteita. Esimerkiksi viikonloppuna voi olla sopiva aika viettää muutama tunti täysin ilman netissä roikkumista tai pelaamista. Sen sijaan voitte askarrella, pelata lautapelejä tai lukea.

– Pitäkää viikossa aikaa, jolloin ei ole mitään pakollista. Ei harrastuksia, ei läksyjä, ei töitä. Aikaa, jolloin ehditte vain olla yhdessä.

Jotta lupaus toimisi, siihen pitää tietysti myös sitoutua. Mutta jos homma alkaa tuntua pakkopullalta, voitte tietysti vaihtaa lupausta tai muuttaa sitä paremmin toimivaksi. Mutta perheen yhteiseen aikaan tosiaan kannattaa panostaa. Ilman mitään suunnitelmia arki menee helposti suorittamiseksi, eikä yhdessäoloon löydy tarpeeksi aikaa. ”Ollaan enemmän yhdessä” on sen arvoinen tavoite, että sen eteen voi vähän vaivaakin nähdä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia