Perheeseen toisena syntyneet lapset, varsinkin pojat, ovat alttiimpia käytöshäiriöille vielä aikuisenakin, väittää tutkimus.

Yleensä se menee niin, että toisena syntynyt lapsi saa vähemmän vanhempiensa huomiota kuin esikoinen. Ihan käytännön syistä tietenkin: kaksi lasta vaatii enemmän huomiota kuin yksi, ja esikoiseen on mahdollisuus keskittyä eri tavalla kuin sisaruspariin tai -joukkoon.

Tanskassa ja Floridassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin tuhansia perheitä. Tämän tutkimuksen mukaan toisena syntynyt lapsi on todennäköisimmin perheessä se, joka aiheuttaa ongelmia tai joutuu niihin. Toisena syntyneet lapset haastavat vanhempiaan enemmän ja joutuvat todennäköisimmin ongelmiin koulussa ja jopa lain kanssa. Tämä koskee erityisesti poikia.

Tutkijoiden mukaan tälle ilmiölle on kaksi syytä.


Kuva Jelleke Vanooteghem, ylin kuva Isaac del Toro.

Ensinnäkin se, että toisena syntynyt lapsi ei saa yhtä paljon huomiota kuin esikoinen. Toiseksi se, että toisena syntynyt pitää esikoista esikuvanaan. Esikoisen esikuva on vanhemmat: aikuiset, vastuuntuntoiset ihmiset. Esikoinen voi olla vain vuotta, paria vanhempi eikä ollenkaan yhtä hyvä esikuva, mutta häntä toisena syntynyt lapsi jäljittelee.

No tarvitseeko tästä tutkimustuloksesta nyt hätääntyä? Onko väistämätöntä, että pikkukakkosesta tulee raggari ja kenties rikollinenkin?!

Ei ja ei.

Hätääntymisen sijaan tämän tutkimustuloksen voi pitää mielessä ja mahdollisuuksien mukaan keskittyä siihen, että myös muut lapset kuin esikoinen saavat vanhemman aikaa ja huomiota mahdollisimman paljon. Samaan määrään huomiota kuin esikoinen on saanut ei tietenkään voi päästä, kun vanhemmilla on hoidettavanaan useampi lapsi. Mutta tietoisesti keskittymällä tähän voi tilannetta parantaa mikäli huomaa, että se on tarpeen.

Lisäksi toista lasta voi pitää silmällä mahdollisten ongelmien varalta hiukan tarkemmin. Näin ollen asioihin on mahdollista puuttua jo varhaisessa vaiheessa. Lisäksi kannattaa muistaa, että tilasto ei ole kohtalo. Se, että toiset lapset ovat useammin ongelmissa kuin muut, ei tarkoita sitä, että perheen toinen lapsi on aina käytöshäiriöinen tai muuten hankala.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Tutkimus: toinen lapsi on hankalin”

 • Kyllä me mutta ei muut sanoo:

  Meillä on kolme lasta ja viimeinen on se haastavin luonteensa puolesta. Uskon kuitenkin että hänestä tulee oikein hyvä ihminen, temperamenttia vain löytyy 🙂
  Meillä jokainen lapsi saa huomiota, mutta nuorin eniten, koska tuo luonne.. On vain todella sääli, että muut(sukulaiset ym) ihmiset huomioivat meidän ekaa ja viimeistä ei ajattele kukaan:(!

 • Keskimmäinen, todella. sanoo:

  Meidän perheessä tämä piti paikkansa. Esikoinen kiljui ja raivosi, kuopus oli taas sylipusulapsi. Keskimmäinen oppi ratkaisemaan itse ongelmansa, eikä todellakaan vanhempien toivomalla tavalla. Kaveripiiri tuli tärkeämmäksi kuin muilla sisaruksilla, siellä sitten parveiltiin keskenämme lain molemmin puolin.
  Koska tiedostan tämän, todellakin osoitan huomiota meidän nuorempaan, hän tosin jää kuopukseksi eikä pääse keskimmäiseksi.

 • Nimetön sanoo:

  No ei kyllä pidä paikkaansa. Meillä esikoinen on ollut aina heittämällä hankalampi joka suuntaan kuin nuorempi sisaruksensa.

  • Keskimmäinen, todella. sanoo:

   Esikoinen voi olla tilaavievämpi, mutta keskimmäisestä tuleekin huomaamaton. Ne oppii jo pienenä kuinka selvitä esikoisen varjossa..

 • Lissu sanoo:

  no, meillä tää on just näin, esikoinen superrauhallinen vauvasta asti( nyt 19) ja 2 v nuorempi siskonsa vilkas ollut myös vauvasta asti… tosin tyttöni on aina ollut kiltti ja villi…

 • Huolestunut äiti sanoo:

  No joo tähän asti toisena syntynyt poikamme on sisarusparven ehkä helpoimmasta päästä.
  Hän on 4 lapsesta kaikkein avuliain ja reippain.
  Kai tästäkin pitäisi huolestua.Ehkä se on merkki jostain alkavasta ongelmasta.:)

 • Vera sanoo:

  Tässä kaksosten äitinä tulee vain mietittyä että tämän mukaanhan poikani ovat jo sitten valmiiksi tuomittuja! Ja voi niitä joilla on kolmoset tai neloset 😱 Sillä muksut eivät todellakaan saa pienenä niin paljon huomiota kuin yksösenä syntyneet. Toisaalta, nämä kyllä osaavat pitää puolensa ja huolen siitä että saavat osansa.
  Mutta voi, ovat molemmat esikoisia ja esikuvana ovat vanhemmat! Oh dear, peli taitaa olla menetetty…. 😆