”Arkea Koronan varjossa ”Ihanaa viettää aikaa lasten kanssa leipomalla ja askartelemalla.” ”Kävin kaikki kaapit läpi ja hävitin turhat tavarat.” ”Kyllä koti nyt kiiltää, kun ei ole muutakaan tekemistä.” Juu ei. Ei todellakaan.

Aamulla kännykkä herättää töihin. Sinä ja puolisosi hoidatte aamutoimet hiljaisuuden vallitessa, jotta lapset eivät heräisi. Mitä pitempään nukkuvat, sitä lyhyempi päivä päineen kotona. Sen sijaan, että tarttuisit pyörän sarviin ja polkisit jään alta vihdoinkin paljastunutta asfalttia pitkin tukka hulmuten työpaikalle, starttaat vanhan dieselisi ja vähän välität hiilijalanjäljestäsi. Tämä sen takia, että voit taas ruokatauolla huristaa talla pohjassa kotiin tekemään jälkikasvulle ruokaa ja huolehtimaan, että päivän koulutyöt ovat lähteneet käyntiin. Tähän ei tietenkään puoli tuntia riitä, vaan iltapäivällä jatkat työpäivääsi, että saat työtunnit täyteen.

Töissä stressikäyrä on koko ajan punaisella. Korona aiheuttaa kaikenlaisia ylimääräisiä järjestelyjä, puhelin kilisee wilma-viestien merkiksi, lapset soittelee ja kyselee miten tämä tehtävä tehdään, ja kaiken lisäksi tänään aloitti uusi työntekijä, jonka perehdytys on sinun vastuullasi. Työpäivän jälkeen koti on hyrskyn myrskyn ja ruoanlaittorumba on edessä taas. Tokihan alakoululaisia voi jo osallistaa kotitöihin; tyhjentämään astianpesukonetta, viemään roskapussia ja huolehtimaan tavarat paikoilleen, mutta kyllä kuumien patojen ääressä häärääminen ja vessan desifiointi on aikuisten huolehdittava.

Kuva Shutterstock. Ylin kuva Kelly Sikkema.

Ruokailun jälkeen sohva huokailee kutsuvasti, mutta sen kiusausta on nyt vastustettava, sillä on sinun ja puolisosi tähtihetket kotiopettajina. Kuulustelet kertotauluja ja enkun sanoja, autat lapsiasi kylvämään siemeniä ja nikkaroimaan linnunpönttöä sekä mietit kuumeisesti mitä se yhteyttäminen nyt taas tarkoittikaan. Kun viimeinenkin tehtävä on saatu valmiiksi ja kuitattua wilmaan, on edessä tiski- ja pyykkivuorien valloittaminen.

Seuraavaksi kauppaan, jonne matkaat pitkä ostoslista takataskussasi tarkoituksena tehdä useamman päivän ostokset kerralla. Mutta toisin käy: hyllyt ammottavat tyhjyyttään ja uusi kauppareissu on edessä taas huomenna. Viimeinkin on sinun hetkesi ja voi vastata sohvan kutsuhuutoon. Avaat television, mutta sieltä tulee vain koronaa, koronaa, koronaa… Aamulla heräät sohvalta ja poskellesi on kuolan lisäksi valuneet edellispäivän ripsivärit. Ei muuta kuin suihkuun ja koko homma alusta. Loppujen lopuksi olet kuitenkin onnellinen, että koko perheesi on terve ja sinulla ja puolisollasi on vielä töitä.”

Nimim. Hattara

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Tätä on lapsiperheen korona-arki”

  • Suripahde sanoo:

    Hmm.. Hiukan mietin, että eikö tuota kaikkea saisi edes vähän helpotettua? Esim. lapsille valmisruokaa päivällä, mitä voivat itse lämmittää mikrossa? Ja päivällä esim. soitto sille jälkikasvulle sen sijaan, että pitää säntäillä ees taas? Muutenkin tällaisissa erityisoloissa on hyvä koettaa priorisoida. Eli karsia pois sitä vähemmän tärkeää tekemistä. Ja todella, kyllä lapsia kannattaa velvoittaa osallistumaan niihin kotitöihin. Mutta, tsemppiä joka tapauksessa tuon kaiken pyörittämiseen.

  • KipeePoika sanoo:

    Nimenomaan näin. Stressikäyrä on kokoajan punaisella ja joka päivä saat kerrata lapsille miksi nyt ei saa nähdä kavereita tai lähteä ostarille hengaamaan. Tapellaan vähän lasten kanssa koulutöistä ja liiasta pelaamisesta ja kun viimein olisi ”aikuisten omaa-aikaa”,tapellaan puolison kanssa rajojen asettamisesta ja yhteisestä olemattomasta parisuhde-elämästä. Kiitos Korona kun sotkit jo tarpeeksi tiukilla olevan arkielämän täysin.