Synkkä talvi edessä, mutta raskaana oleville se voi olla hyvä juttu. Uuden tutkimuksen mukaan talvi- ja kevätvauvojen äideillä on pienempi riski synnytyksen jälkeiseen masennukseen kuin muuhun vuodenaikaan synnyttävillä.

Tulos vaikuttaa järjenvastaiselta: eikö nimemomaan kylmässä ja pimeässä säässä masennu, kun ulos lähteminenkin on vaikeaa?

Tutkijat uskovat, että syynä on se, että kesäisin ihmisillä on paljon juhlia ja menoja, johon tuore äiti ei pääse, ja tämä tuntee itsensä silloin hylätyksi. Talvisin taas ihmisillä on aikaa olla uuden äidin ja vauvan tukena.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä lisäsi myös raskauden lyhyt kesto, synnyttäjän korkea BMI ja se, että synnytyksessä ei käytetty epiduraalipuudutusta.

Vähintään 10% synnyttäneistä kärsii jonkinasteisesta masennuksesta tai ahdistuksesta synnytyksen jälkeen. Oireisiin kuuluu surullisuus, keskittymisvaikeudet ja levottomuus. Se johtuu hormonaalisista ja sosiaalisista tekijöistä, sekä väsymyksestä. Jos kärsit näistä oireista, hae apua neuvolasta tai lääkäristä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Talvivauvojen äideillä on vähemmän masennusta”

  • No niinpä niin sanoo:

    Ahaa. Entäs me, joilla ei ole koskaan ketään, joka hoitaisi lapsia tai tulisi kotiin edes seuraksi auttelemaan? Ehkä kerran kahteen vuoteen on käyty miehen kanssa leffassa ja sitten nopeasti kotiin.