Tiedätkö sen tunteen, kun lapselle kelpaa vain toinen vanhempi? Se on satuttavaa, ärsyttävää ja saa tuntemaan huonommuutta – vaikka kuinka yrittäisi olla järkevä aikuinen.

Nimimerkki Kyllästynyt lähetti meille keskustelunavauksen siitä, miltä tuntuu kuin taaperolle kelpaa vain isä:

”Rakas 1v 8kk tyttäreni on jo pari kuukautta suosinut isäänsä lähes tulkoon kaikessa. Oli se sitten iltasadun lukeminen, vaipan vaihto tai leikkikeittiössä leikkiminen, ISÄ, ISÄ, ISÄ. Minua voidaan töniä pois, minulle voidaan kiukutella ja minua ei oteta mukaan leikkiin. Mitä mä oon tehnyt väärin?!

Tekis mieli heittäytyä lapselliseksi ja kiukutella takaisin, mutta eihän se nyt olis soveliasta! Tuntuu maailman paskimmalta, kun se pikku-ihminen mitä tässä maailmassa eniten rakastaa ei huoli sinua vaan sen toisen.

Toki tässä on hieman liioiteltu tarina, välillähän se suosio kääntyy äidin puoleen mutta usein ei, liian usein. Onko minulla kohtalontovereita?”

Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä? Kyllähän äiti tietää, että isän kuuluukin olla tärkeä, mutta sivuuttaminen tuntuu pahalta vaikka itse on jo aikuinen ja kypsä.


Kuva Chris Benson, ylin kuva Edward Cisneros.

Toimi näin jos lapsi suosii toista vanhempaa:

– Vauvat ja pienet taaperot eivät erota itseään äidistään (tai pääasiallisesta huoltajastaan). Kun lapsi noin kahden vuoden iässä alkaa tajuta, että hän on oma persoonansa kuin pääasiallinen huoltaja, avautuu uusi maailma. Lapsi on jo tottunut äitiinsä (tai pääasialliseen huoltajaan) ja isä (tai se vanhempi, johon lapsi on leimaantunut vähemmän) on uusi ja kiehtova tyyppi.

– Yritä hyväksyä se, että taaperolla on vaihe, jossa hän on kiinnostuneempi toisesta vanhemmastaan. Se ei ole mitään henkilökohtaista, eikä kerro siitä, että olisit huono vanhempi. Eikä tosiaankaan siitä, että taaperosi ei pitäisi sinusta!

– Hyväksy myös se, että torjunta tuntuu pahalta. Sinun ei tarvitse hävetä tai kieltää tunteitasi. Sinulle tärkeä ja rakas ihminen torjuu sinut, totta kai se sattuu! Yritä lohduttautua sillä, että kyseessä on väliaikainen tilanne.

– Pienet lapset eivät pysty keskittymään moneen ihmissuhteeseen yhtä aikaa, koska heidän aivonsa eivät ole vielä kehittyneet riittävästi. Se, että toinen vanhempi on kotona ja toinen töissä, tai toinen hakee lapsen hoidosta ja toinen ilmestyy töiden jälkeen kotiin, voi olla lapselle hämmentävää, eikä hän pysty ilmaisemaan kiintymystä molempiin vanhempiin yhtä aikaa.

– Anna lapsen viettää aikaa toisen vanhemman kanssa ja olla leimautunut tähän. Mutta pidä huoli siitä, että lapsi huomaa, että myös sinä päätät asioista. Ei siis pidä suostua siihen, että vain toinen vanhempi kelpaa tekemään ihan kaiken.

– Vetäkää vanhempina yhtä köyttä. Toinen aikuinen ei voi liittoutua lapsen kanssa toista vanhempaa vastaan. Puhukaa toisistanne positiivisesti lapselle.

– Torjutuksi itsensä tuntevan vanhemman kannattaa pyrkiä leikkimään lapsen kanssa fyysisiä leikkejä, kuten kutitusleikkejä, sillä ne vahvistavat luontaista kiintymystä.

Lähde.

Onko sinulla neuvoja tällaiseen tilanteeseen? Miten suosiminen teillä ratkesi? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “”Taaperolle kelpaa vain isä. Tuntuu tosi pahalta.””

 • Nauri sanoo:

  Kannattaa varmaan lukea lasten kehitysvaiheista. Etsimällä tietoa yleensä olen saanut vaikeat asiat selkeämään.
  Muistan kun lapsillani oli tuo vaihe niin kun isä ei yleensä ehtinyt leikkimään juuri sillä hetkellä niin tilanne oli vaikea. Jos lapsi olisi halunnut isänsä kanssa olla ja tänään oli myös sen tehnyt olisin ottanut omaa aikaa.

 • Viiden äiti sanoo:

  Se on vain vaihe, joka menee ohi ja tulee joku uusi vaihe. Sitä se on, vaiheesta toiseen. Ymmärrän että tuntuu ikävältä kun tällainen vaihe tulee, erityisesti kun sen kestosta ei ole tietoa. Mutta kuten sanottu, se ei kerro huonosta vanhemmuudesta vaan tärkeästä kehitysvaiheesta.

 • Tahtoa saa sanoo:

  Usein lapset kiinnittyvät enemmän äitiin ja isä kärsii. Kun vanhemmat sopivat selkeät hoitorutiinit, lapset tottuvat niihin. Joka toinen ilta iltatoimet hoitaa isä, joka toinen äiti. Jos lapsi kitisee tästä, voi todeta että tänään xx hoitaa. Ei anneta lapselle liikaa valtaa päättää asioista, mitkä on aikuisten päätettäviä juttuja.

 • Susanna sanoo:

  Minulla poika 4-v. On ollut useita vaiheita, jolloin on ikävöity aina isää ja isän kanssa on mukavampaa. Mutta jos jotain on sattunut, niin ainoastaan äiti on kelvannut lohduttamaan. Minua tämä ei ole haitannut muutoin kuin, että minä äitinä sain ainoastaan kaikki kiukut, erimielisyydet, riidat ym. Niitä olisin suonut muillekin, mutta ne kertoo siitä, että olen ollut pojalleni se kaikkein tärkein aikuinen, jonka kanssa uskaltaa olla oma itsensä kiukkuineen ja kaikkineen. Se, että isän kanssa on ollut mukavampi touhuta, on taas antanut minulle aikaa tehdä omia juttuja ja se ei ole haitaksi ollenkaan. Nyt pojasta on tullut jälleen äidin poika ja vaikka ei olisi, niin ei sekään olisi haitannut.

  Jos siis vaan pystyt, niin koeta ajatella mitä kaikkea hyvää sinulle ja lapsellesi siitä on, kun hän tykkää viettää enemmän aikaa isänsä kanssa.

 • Riitta sanoo:

  Hih. Mun äidillä olisi tästä aiheesta paljon kerrottavaa. Minä nyt vain olin isän tyttö. Jotain hyvitystä äitini sai siinä kohtaa, kun meidän neitosesta tuli myös isän tyttö. Minut tyttö kelpuutti vain imettämään.

  Mun mielestä tästä ei kannata rakentaa mitään kilpailua. Jokainen ihmissuhde on omanlaisensa. Parisuhde menee kuitenkin kaiken edelle ja se on hyvä lapsellekin näyttää.

 • 6.lapsen äiti...sekä 1 lapsen mummi.. sanoo:

  Ei ole huonoja äitejä eikä isiä on vaan erillaisia kasvatusmalleja..