Sori että olen myöhässä, kaveri sanoo. Lapsi ei halunnut pukea kenkiä, niin tässä vähän kesti. ”Vähän” eli tunti… Työkaveri ei ehdi palaveriin, koska lapsi ei suostunut syömään aamupalaa. Lapsi oli sitten lopulta syönyt jogurtin käsin, ei lusikalla…vaatteet menivät vaihtoon ja siivouksessakin kesti.

Vaunulenkistä tulee mahdottomuus, kun kaverin lapsi mankuu pois rattaista ja takaisin rattaisiin puolen minuutin välein, ja äitihän nostaa lasta eestaas. Puolessa tunnissa päästään eteenpäin ehkä puoli kilometriä. Yhtään kuulumisia ei ole vaihdettu, koska lapsella oli asiaa äidille IHAN KOKO AJAN.

Joka paikassa näkee vanhempia, jotka passaavat lapsiaan ja suostuvat näiden jokaikiseen oikkuun. Vanhemmat selittävät tyyliin että meidän lapsi pitää tuoda kesälläkin pulkalla päiväkotiin koska muuten se suuttuu!! Lapsen annetaan pelata koko päivä, koska muuten se mököttää. Lapset saavat päättää kaiken, lapset saavat huutaa ja häiriköidä, lapset saavat keskeyttää kaiken.

Lisäksi nämä herrantertut päättävät koko perheen ruokavalion, kun ruoassa ei saa olla sipulia eikä porkkanaa eikä pitkiä makaroneja eikä mitään mikä on yli sentti kertaa sentin paloina. Lapsi kelpuuttaa kananugetit ja kalapuikot ja niitä sitten syö koko perhe, joka päivä, koska muuten lapsi suuttuu ja ei syö. Ravintolassa perhe ei käy, koska lapsi ei viihdy ja lapsi ei halua.

Kamalinta on vielä se, että vanhemmat kutsuvat näitä lapsityranneja lempinimillä ”pomo” ja ”johtaja”. Niinhän se tuntuu olevan, että lapsi on teidän perheen pomo, mutta ihan totta: sen ei kuulu olla niin! Ei määräysvallassa oleva lapsi ole onnellinen lapsi, vaan hätääntynyt ja hämmentynyt.

Jokainen antaa joskus periksi lapselle siksi, että pääsee itse helpommalla. Ja saahan säännöistä välillä joustaa. Mutta se ei ole mitään muuta kuin laiskaa vanhemmuutta, että annetaan lapsen pompottaa ja pyörittää koko perhettä ja koko elämää.

Pienen vauvan kanssa tulee kakkakatastrofeja ja niistä johtuvia aikatauluhaasteita. Sille ei mitään mahda, ja sellainen myöhästyminen on ymmärrettävää. Mutta jos isompi lapsi heittäytyy hankalaksi eikä suostu pukemaan, vanhempi nappaa lapsen vaikka nakuna kainaloon ja vaatteet toiseen ja sitten mennään! Eikä suinkaan mangu lastenhuoneen ovella että kulta kiltti voisitko pukea kun äiti on jo tunnin myöhässä töistä.

Eivätkö vanhemmat enää nykyään tosiaan kestä lapsen pettymystä, pahaa mieltä ja kiukuttelua? Mistään ei uskalleta sanoa eikä mitään rajoja asettaa, että lapselle ei vain tule paha mieli. Varsinkaan kiukkua ei kestetä ollenkaan, vaan heti annetaan periksi.

Nyt vähän ryhtiä siihen vanhemmuuteen! Eihän tällaisessa ole mitään järkeä. Älä ole nössö vaan ole aikuinen!

Nimim. Aikuinen päättää

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

28 vastausta artikkeliin “Vanhempi lopeta se nössöily nyt!!”

 • Todella huono ja kärttyinen äiti sanoo:

  Minulta kysyttiin kun vein lasta hoitoon, että saako sinun lastasi komentaa. Sanoin heti, että ei saa – vaan pitää. Jos tuon kanssa olisi alkanut neuvotella, niin olisi jäänyt toiseksi.

  Ja olen tuttujani ihmetellyt monesti. Lapset pyörii ja hyörii keittiössä ja otetaan piparia ja otetaan pullaa ja käydään jääkaapista hakemassa nakkia. Ja tämä jatkuu koko ajan. Sitten kun tulee ruoka-aika niin valitetaan, että kun meidän lapset on niin huonoja syömään. Samat lapset kun tulee meille ja ei ole jatkuvaa pipari-tarjoilua, niin menee ruuat alas todella suurella ruokahalulla. Enkä todellakaan ole niin paljon parempi kokki kuin oma äiti on.

  Ja komentaminen. Jos komennat, niin ole sitten tosissasi. Ei mikään ole ärsyttävämpää kuin kuunnella tuntitolkulla jatkuvaa natinaa lasten käytöksestä ” älä tee tuota ja älä tee tätä” tai vielä pahempia uhkailuja ” jos teet niin nii sitten” ja kuitenkaan kukaan ei estä lasta tekemästä niitä idiotismeja ja jos jotain tekee niin kohautetaan vain olkapäitä. Mitään seurausta ei ole – aina saa tehdä ihan juuri mitä haluaa. Sitten kun meillä tehdään järjettömyyksiä ja me komensimme lapsia ja sanoimme, että meillä ei tehdä tuollaisia, niin vanhemmat loukkaantuvat. Kun ei meidän lapsia saa komentaa. Ihan sama. Meillä ei eläimiä kiusata tai paikkoja rikota. Oli omia tai muiden lapsia. Minä komennan kotonani ketä haluan.

 • Äiti myös itse sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Täyttä todellisuutta joka päivä työpaikallani päiväkodissa kun vanhemmat tuo ja hakee lapsiaan. Samaa näen myös vapaa-ajallani kaupoissa, juhlissa, tuttavien perheissä.
  Kuten täällä on kirjoitettu: lapselle annetaan liian suuri vastuu kun hänen annetaan päättää kaikesta. Se pistää lapsen pään pyörälle ja liika vastuu ahdistaa lasta.

 • Kiira sanoo:

  Vanhemmuus ja vastuu vanhemmille!!

  T. Varhaiskasvattaja

 • TarjaHannele sanoo:

  Muistan aikoinaan päiväkodin vanhempainillassa puheenvuoron, joka tulee mieleen aina näitä lapsi päättää -juttuja lukiessa. Kun vanhempi kysyy lapselta, mitä syötäisi/tehtäsi/haluaisit, hän antaa päätöksenteon suuren vastuun lapselle. Kun lapsella sitten on haasteita, hän ei tiedä kuka auttaisi, kun vanhemmathan antavat aina hänen päättää ja kysyvät häneltä neuvoa.
  Lapsen kiukuttelu on ihan normaalia ja kasvamiseen liittyvää. Ei sitä pidä pelätä. Vanhemman on oltava oikeasti vanhempi, eikä mikään sirkuspelle, joka heittää volttia aina, kun lapsi sitä ymmärtää vaatia.

 • Jalla sanoo:

  Hei! Olin vaikea lapsi enkä suostunut syömää ku samoja ruokia. Minulla oli pienestä asti migreeni ja kaikki pakottaminen tuntu hirveeltä koska oli laatat herkemmin kurkussa eikä syöminen aina tuntunut kuin pahentavan oloa. Keskustelkaa ja perustelkaa asiat lapselle, aikuisena olet typerä lapsenkin silmissä jos vaan sanot EI koska sanon niin. Tietty perseilyä ei tarvi kattoo aikuisiltakaan niin ei lapsilta myöskään. Joskus lapsilla on jotai muita syitä ku kiukuttelu ja ku ne kerralla korjaa niin tulevaisuudessa säästyy monelta vaivalta.

  • Trayate sanoo:

   Miten voi olla mahdollista? Söin lapsena kaikkea ja syön yhä. Ei meillä annettu vaihtoehtoja ja eihän mitään laattoja voi olla kurkussa ellei ruoka ole pilaantunutta tai ihminen sairas. Tuo on kyllä käsittämätöntä. Minä en kysyisi yhtään mitään yhdeltäkään lapselta, enkä perustelisi. Laadukas ruoka on syötäväksi tarkoitettu, ei tarvitse edes tietää mitä syö, kunhan on kauniisti ja kauniiksi laitettua laadukasta alusta loppuun asti itse tehtyä ruokaa.

   • Trayate sanoo:

    Ja anteeksi virheet. Nopeasti puhelimella näpyttelen, tulee kiihdyksissä virheitä ja toistoa. Mutta pointti varmaan ymmärretty. Pidän ninenomaan perseilynä tuollaista nirsonirsoennakkoluulo – asennetta aikuisilla ja lapsilla.

   • Nirso mutta terve lapsi sanoo:

    Olin pienenä nirso syömään. Söin kuitenkin kotiruokia. Minun äitini pakotti maistamaan kaikkea mutta jos en siitä pitänyt niin ei minun sitä tarvinnut syödä aina välillä maistatettiin uudestaan josko olisi maku muuttunut ja välillä olikin. Minusta se että ei pakota lasta syömään aivan kaikkea mitä tarjotaan ei ole huonoa vanhemmuutta. Kunhan pitää huolen siitä että racintoympyrän kaikkia osia tulee syötyä oikeita määriä. Itse söin koti ruokia ja kun ei minun tarvinnut syödä kaikkea niin edelleen en jotain syö. Kyllä äiti tilasi joskus meille pitsaa ja kyllä vei ehkä pariin kertaan heseen synttäreillä. Ei pakottanut minua syömään kun en hampparista enkä pitsasta tykännyt. Sama juomien kanssa, synttäreillä tarjosi limsaa en tykännyt sain mehua . Juu en pidä edelleenkään limsasta hampparista enkä pitsasta. En syö niitä lainkaan. Ja kyllä tiedän monta lasta joilla oli tarkka kuri siitä että kaikkea pitää syödä ja he pitävät hamppareista, limsasta ja muusta törkyruoastakin ja sekö on hyvä? Ei ainakan minusta kun lisää vain kansantauteja jo nuorisoiällä. Itse en myöskään syö valmisruokia lainkaan koska en pidä niistä eikä äiti niitä harvoin kotona tehtäessä pakottanut syömään vaan teki jotain vaihtoehtoista kotiruokaa minulle.

 • Seija sanoo:

  Asiaa! Oon aikanaan lapsenvahtina kohdannu 4v tytön joka suostu vain syömään valkoisia ruokia ja vanhemmat tähän suostuivat. Eli siis jaatelöä ja vaniljavanukasta.. Kävimme yhdessä aamulla lähikaupassa ja ostin äidin ruokalistan mukaan lounasruokaan ainekset + kukkakaalin. Keitin tytölle kokonaisen kukkakaalin ja laitoin lautaselle. Eihän se sitä syönyt mutta muusi, porkkanat ja jauhelihakastike teki neljä aikaan kauppansa kun vanhemmat tuli kotiin 😀

 • Uhmaikäisen äiti sanoo:

  Voi kyllä! Tiedän esimerkiksi lapsia jotka eivät syö mitään muuta kuin herkkuja. Siis kysymys kuuluu, miksi ihmeessä lapselle annetaan sitten niitä herkkuja? Kyseisessä tapauksessa siis lapsi saanut aina mitä haluaa lopulta ja tuossa se mielestäni nähdään. Eivät vanhemmat ole mielestäni ”huonoja” vanhempia kuten moni täällä kommenteissa on tulkinnut, mutta rajojen asettaminen tuntuu olevan monelle haastavaa. Ei kestetä yhtään sitä ”negatiivista” palautetta minkä lapsi antaa tai huutoa vaan halutaan vaan että se oma kulta olisi koko ajan tyytyväinen. Olisihan se tietysti ihanaa jos näin olisi, mutta kyllä valitettavasti se huuto, itku ja raivokin kuuluu elämään ja sitäkin olisi kestettävä vanhempana. Onko kyse enemmän siitä, etteivät vanhemmat oikein osaa käsitellä lasten negatiivisia tunteita?

 • Jonna sanoo:

  Justiin näin! Tulevaisuudessa on vielä toivoa kun löytyy edes kourallinen fiksuja ihmisiä ketkä kasvattaa jälkikasvunsa ihmisiksi 🙂

 • Täpöö sanoo:

  Jari Sinkkonen epäili eräällä luennollaan, että useat huonolla itsetunnolla varustetut vanhemmat peilaavat minäkuvaansa lapsensa kautta. Lapsen kiintymys, rakkaus, kehut ja rakkaudenosoitukset kannattelevat esim. äitiä jolla on rankka tausta ja/tai hoitamattomia mielenterveysongelmia. Sitten lapsen miellyttämisestä tulee se oman ihmisyyden mittari. Lapsi määrää, kuka on huono tai hyvä äiti(=ihminen). Mielenkiintoinen ajatus…

 • Sanja sanoo:

  Onko blogin lukijamäärät laskussa vai mistä moinen klikkih**ra otsikko 🙊 Outoa että tuttavapiirissä/kerhoissa/päiväkodissa/leikkipaikoilla/perhekerhoissa ei ole näkynyt kuvailtuja vanhempia vaikka kirjoittajan silmissä näitä vilisee..

  • Trayate sanoo:

   Kyllä näkyy ja kuuluu joka puolella.

   • Kiira sanoo:

    Valitettavasti näkyy työssäni päivittäin… Vanhempien pitää uskaltaa olla lapsiaan vahvempia, ja ottaa vastuu. Lapselle se ei kuulu, syömisen tai minkään muunkaan suhteen.
    T. Varhaiskasvattaja

 • Tyhmä äiti sanoo:

  Erittäin hieno kirjoitus ja täyttä totta! Joskus koen huonommuutta, kun lapseni joutuvat pettymään niin usein, mutta joskus se on edessä jokaisella ”pomolla”. Vanhempien tehtävä on valmistaa lapsensa epätäydelliseen ja rosoiseen maailmaan. Liian usein ensimmäinen joka laittaa kunnon rajat on poliisi…

 • Äitiliini sanoo:

  Erittäin hyvä kirjoitus ja tämä varmasti pätee useimpiin lapsiin. Sitten on niitä erityislapsia joilla on esim. neuropsykologista erityisyyttä, heihin ei tavalliset ohjeet päde vaan he vaativat enemmän ja toisenlaista huomioimista. Mutta jos kyseessä on tavallisesti kehittynyt lapsi joka pompottaa vanhempia ja terrorisoi ja tyrannisoi muuta perhettä, niin silloin on kyseessä vanhempien laiskuus, kykenemättömyys, epävarmuus, saamattomuus, väsymys tai esim. mielenterveys- , päihde- , parisuhde- tai väkivaltaisuus-ongelma jolloin voimia ei ole lapsista huolehtimiseen. Tai joskus voi olla että lapsi oirehtii jotain edellä mainituista.

 • Kyllästynyt äiti sanoo:

  Tämä on totta, mut nykymaailmassa kun viet lapsen ilman vaatteita päiväkotiin seuraa siitä lastensuojeluilmoitus koska eihän niin nyt sovi tehdä koska lapsi voi siitä traumatisoitua ja vaikka mitä.
  Nykykasvatus osassa päiväkoteja on sitä, ettei lasta saa edes poistaa leikeistä vaikka toimisi kuinka väärin, perusteena että milloin se lapsi sitten oppii jos aina poistetaan. No oppiihan se, sen ettei sovi kiusata. Mutta ei nykymaailman hienojen kasvatusmetodien mukaan…
  Maailma menee hullummaksi, ja suuri syy siihen on ettei lapsille enää muka saisi vetää rajoja. 🙁

  • Päiväkodin täti sanoo:

   Ei kyllä tehdä ilmoitusta tuollaisesta. Ymmärtävästi katsotaan korkeintaan. Päiväkodissa lasta ei rangaista eristämällä häntä yksinäisyyteen ja konflikteissa pyritään ensin siihen, että lapsi voi ohjattuna muuttaa käytöstään parempaan suuntaan. Jos se ei onnistu, niin leikistä voidaan poistaa,ohjata tekemään jotain muuta. Rajat pitää olla, pettymykset kuuluvat elämään ja ryhmässä ne tulevatkin luonnostaan.. Aina kun ei voi olla just se sun vuoro päättää tai sanella ehdot.

 • Äiti myös sanoo:

  Tuo kirjoitus olisi voinut olla minun kirjoittamani, tunnistan tuon ajattelutavan. Meillä oli näin ajatellessani kaksi normaalisti kehittynyttä ja rauhallista tyttöä. Sitten meille syntyi kolmas lapsi, poika jolla adhd. Kannattaa miettiä että kaikki ei välttämätöntä mene aina kuin strömsössä, kun kohtaatte niitä perheitä jotka eivät voi mennä esim sinne ravintolaan koska lapsi.

 • Hempula sanoo:

  Kunpa jokainen keskittyisi omaan vanhemmuuten ja sanoisi ennemmin toisista vanhemmista kilttejä asioita. Jokainen kuitenkin yrittää parhaansa niillä eväillä joita on annettu. Lasten laiminlyöntiin tulee tietenki puuttua, se on asia erikseen.
  Harmillista, jos kaupassa annat kiukuttelevalle lapselle joskus rankan viikon jälkeen periksi ja joku onnistuu kirjoittamaan kyseisestä hetkestä blogitekstin. Sitten kaikki arvioi vanhemmuuttasi, kun et kykene olemaan lapsillesi pomo.
  Bambin Kukka-haisunäätää lainatakseni ”jos et kykene sanomaan mitään hyvää, älä sano mitään”.

  • Trayate sanoo:

   Höpöhöpö. Asioista täytyy puhua asioiden nimillä. Niin kauhealta näyttää nössövanhempien touhut, että päätin olla lapsia hankkimatta ettei tarvitse missään kohdata typeriä kakaroita ja heidän vielä typerämpiä vanhempiaan. Jos vielä oman kestäisi niin en kyllä kestäisi mitään toisten sössöttäjiä.

 • Ammattikasvattaja sanoo:

  Kiitos kirjoituksesta! Se oli loistavan osuva. Osalta vanhemmista unohtuu, että lapsi opetetaan ympäröivän yhteiskunnan sääntöihin- ei toisinpäin.

  • IsoJohanna sanoo:

   Ja sinulle ”ammattikasvattaja” haluaisin sanoa että tekin voisitte joskus miettiä yhteiskunnan sääntöjä ja normeja eikä vaan toteuttaa sokkona muiden joskus laatimia ”sääntöjä”.
   Esim viedessäni lastani päiväkotiin olen monesti joutunut sanoamaan hoitajille etteivät sanoisi meidän olevan myöhässä kun tuon lapsen esim 9.30. He ovat pyytäneet minua tuomaan lapsen klo 9 kun silloin päivän ohjelma alkaa. Minä taas menen töihin n klo 10 joten en todellakaan ala tuomaan lasta aikaisemmin. Monet hoitajat unohtavat että he tuottavat palvelua josta minä maksan.

 • Vanhemmat puristuksissa 2018 sanoo:

  Yksi syy tähän tilanteeseen on mielestäni se, että vanhempia katsotaan koko ajan suurennuslasilla. Älä tee näin- pitää tehdä näin. Joka paikka pursuaa ohjeita, vinkkejä, neuvoja… Naapurit, sukulaiset, toiset vanhemmat etenkin keskustelupalstoilla, päiväkodin hoitajat jne puuttuu jokaikiseen pieneen asiaan ja nostaa sen vanhempien syyksi. Lisäksi nykyajan kovat vaatimukset ”pitää olla koko ajan parempi – antaa kaikkensa työelämälle – opiskella lisää- harrastaa – tehdä kaikki täydellisesti! Vanhemmat on puristettu liian ahtaaseen muottiin, jossa he lamaantuvat ja toimivat hieman…noh..robottimaisesti..jotta vain selviytyisivät päivästä toiseen. Ja sekin että lasta ei saa hopuuttaa, raahata, komentaa, rangaista… pitää olla vain sitä (loputonta) aikaa ja rauhallisesti selvittää tilanne ja lukea kasvatusoppaita. Pistän kyllä hyvin pitkälti yhteiskunnan syyksi tämän tilanteen… Hieman armoa ja tukea vanhemmille kiitos!! Ja ps. Jos joku raasu vain erehtyykin joskus viemään sen pukemattoman lapsen päivähoitoon, niin kyllä siitä jo kovastikin lastensuojeluilmoitus napsahtaa… Parempi kai ottaa se riski, että myöhästyy töistä. Tosin siitäkin saattaa työpaikka kadota…

 • Omat, lapsipuolet, lainalapset ovat saaneet rajat sanoo:

  Asiaaa! Hyvä kirjoitus asian puolesta, joka on saanut mittasuhteet suureen pahoivointiin lasten, sekä aikuisten maaailmassa. Unohdetaan vahva, vastuullinen vanhemmuus ollaan vaan kavereita lapselle. Ollaan luotu maailma, jossa lapsen lisäksi huonosti voi vanhemmat, sekä koko ympäröivä yhteiskunta.

 • Omat, lapsipuolet, lainalapset ovat saaneet rajat sanoo:

  Asiaaaaa!!! Hyvä avaus asialle, kun vanhemmuus on kateissa. Olen aina kannattanut vahvaa, vastuullista vanhemmuutta. Ilman rajoja ei ole rakkauttakaan.