”Pohdin käytyä syntyvyyskeskustelua ja omaa panostani synnytystalkoisiin.

Minulla on ollut vauvakuume viimeiset kaksikymmentä vuotta, mutta vauvoja on tullut vain yksi.

Olisin ollut halukas omalta osaltani osallistumaan synnytystalkoisiin vaikka kolme kertaa, jos se olisi ollut minusta kiinni. Suurin syy vauvojen pieneen määrään kohdallani on ollut se, nykyajan miehet eivät tunnut haluavan lapsia tai korkeintaan sen yhden.

Tuntuu, että ympärillä on enemmän vauvavastaisuutta kuin vauvamyönteisyyttä, ja monet tahot tekevät parhaansa, ettei vauvoja syntyisi. Miessukupuolen jälkeen pahin vastustajani vauvojen saamisessa on ollut terveysalan ammattilaiset. Ehkäisystä paasataan joka välissä ja olen kokenut jopa painostusta ehkäisyn käyttöön ikävuosina 20-39.

Nuoruusvuosina 20-28 vuotohäiriöihini on ehdotettu ensisijaisesti e-pillereitä, kysymättä että kuinka se perheenlisäys. Ainokainen lapseni syntyi kun olin 35. Synnärillä, kun olin lapsen juuri saanut ja alapäässäni oli yhteensä 30 senttiä tikkejä, kätilö ensisanoikseen kertoi, että kondomia on nyt sitten käytettävä kun on nämä tikit. Oh Lord, SEHÄN siinä olikin ensimmäisenä mielessä.

Neuvolassa ensimmäisiä kertoja käydessä pienen vauvan kanssa, neuvolantäti puhui, että muistattehan nyt ehkäisyn. Olimme 35-vuotias pariskunta, miksi meitä kannustettiin ehkäisyyn? Jälkitarkastuksessa ehdotettiin hormonikierukkaa tai minipillereitä, vaikka en itse ottanut ehkäisyä puheeksi. Sanoin, että kierukkaa en halua, niinpä lääkäri kirjoitti minulle minipillerireseptin. Miksi olisi heti pitänyt ruveta ehkäisemään, että niitä vauvoja ei vaan synny lisää??

vaalea ruusu pimeässä
Kuva Yousef Espanioly, ylin kuva Ashton Bingham.

Vauvan ollessa noin puolivuotias, sanoin neuvolassa, että haluaisin toisen lapsen pienellä ikäerolla. Neuvolantäti kommentoi siihen, että kahden vaippaikäisen kanssa on kyllä niin hankalaa. Mieheni alkoi epäröidä.

Ja nyt 39-vuotiaana menin kysymään neuvoa gyneltä runsaisiin kuukautisiin. Kerroin, että haaveilen vielä toisesta vauvasta, mutta että mies on epävarma asiasta. Gyne ehdotti hormonikierukkaa, se ratkaisisi kaiken: runsaat kuukautiset, pms-oireet ja vauvakuumeeni.

En halua syyllistää sinänsä ketään, pohdin vain, että jos vauvoista ja lapsista puhuttaisiin positiivisempaan sävyyn, eikä sitä ehkäisyä tuputettaisi hulluna joka välissä, niin olisiko syntyvyys suurempaa?

Niin ja olen ihan tavallinen, akateeminen ja perusterve nainen, joten mitään terveydellistä syytä ehkäisyn tuputtamiselle ei kohdallani ole. Minulle on jäänyt olo, että olen yrittänyt, halunnut ja käynyt pitkän tien tämän asian kanssa, ja olen kohdannut enemmän vastustusta kuin tukea ja kannustusta vauvojen saamiseksi.”

Nimim. Olisin halunnut

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 26 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

26 vastausta artikkeliin “Syntyvyyden laskusta puhutaan, mutta lisääntymiseen ei kannusteta”

 • Sanon nyt vaan sanoo:

  Suurin osa aborteista tapahtuu Suomessa ja maailmalla 1 vuoden jälkeen synnytyksestä ja tähän ryhmään kuuluu ihan kaikki ikää katsomatta. Hyvä, että ehkäisystä puhuttu. Lisäksi synnytyksen jälkeen tulehdusriski repeämien suhteen niin hyvä kun muistetaan tämä huomioida. Eiköhän lasten hankinta ole oma päätös ole ja siinä on turha etsiä syyllisiä, helppo tietysti vierittää muiden niskoille vastuu kun harmittaa. Ei iäkkään puolesta varmasti ihan niin helppoa raskautua enää. Harmittaa kun ei osata nauttia elämästä vaan aina tunne että jotain ei tarpeeksi.

 • Nuori äidiksi 38-v? sanoo:

  Ihmettelin myös, miksi yksityinen lääkäri, jolla kävin alapäävaivojen vuoksi oli niin aulis kirjoittamaan e-pillerireseptin. Oli vielä sitä mieltä, että 38-v nainen on nuori, mitä lasten hankkimiseen tulee! Onko näin? 🙂

 • Nimetön sanoo:

  Epäilenpä lääkärien saavan lääkeyhtiöiltä provikkaa kirjoittamiensa pillerireseptien pohjalta.. Eräällä kerralla oli ihan epikriisiin kirjattu ”potilaan kanssa sovittu että aloittaa minipillerit”. Mitään sellaista ei sovittu vaikka lääkäri reseptin kirjoitti. Ikinä en pillereitä hakenut. Tutkittavana olin ihan muissa kuin ehkäisyasioissa.. Ja kommenttia ei voinut perustella edes ”hoitona” vaan nimenomaan ehkäisyä tuputti.

 • Viisi lasta joista viimeinen Suomessa sanoo:

  Sain neljä ensimmäistä lasta ulkomailla, viimeisen Suomessa. Voin kyllä sanoa että äitiyspakkauksen ja neuvolan ehkäisypainostus oli aikamoinen yllätys, kun ulkomailla tämä oli jokaisen oma juttu josta ei pahemmin keskusteltu. Äitiyspakkausta, lapsilisiä ja vanhempain vapaata lukuun ottamatta Suomessa ei ole oikein osattu ajatella mitä tarvittaisiin jos perheitä/lapsia halutaan enemmän. On esimerkiksi järjetöntä että veroaste on lähes 50 %, mutta perheverotusta ei ole (kuten jokaisessa muussa länsimaassa), minkä vuoksi on järkevämpää että minä huonona työntekijänä menen töihin lasten saannin jälkeen kuin että mieheni tekee ylitöitä tienatakseen paremmin suuren perheen elättämiseen. Vastaavasti yliopistoissa suurin osa opiskelijoista on naisia, vaikka yliopisto oli alunperin tapa miten nuorista, ja sanotaanko suoraan turhista, miehistä tehdään hyvin tuottelijaita vuosikymmen koulutuksen päättymisen jälkeen. Nuoret naiset eivät moista tarvitse, koska he ovat jo yhteiskunnan kaikkein arvokkain ryhmä juuri sen poikkeuksellisen lastensaanti ominaisuutensa vuoksi. Kun naisten koulutus on miehiä korkeampaa, parinmuodostuskin hankaloituu, sillä en tiedä kovin montaa naista joka haluaisi mennä naimisiin itseään huonommin tienaavan miehen kanssa – minä en ainakaan haluaisi, enkä niin tehnytkään.