Uusi suomalaistutkimus tarkastelee yhteyttä lasten vaihtelevien nukkumaanmenoaikojen ja nousevan painon välillä. Tutkimus paljasti, että lapsilla, jotka menevät viikonloppuisin huomattavasti arki-iltoja myöhemmin nukkumaan, on isommat vyötärön ympärykset sekä korkeammat kehonpainot kuin lapsilla, joiden nukkumaanmenoajat pysyvät vakiona läpi viikon.

Syypäänä ”sosiaalinen aikaero”

Tutkimukseen osallistui 10 245 lasta iältään 9-12-vuotta. Heidän nukkumaanmenoaikansa viikon aikana selvitettiin kyselytutkimuksena. Lisäksi heidän vyötäröidensä ympärysmitat sekä kehonpainot kirjattiin ylös. Tutkimuksessa selvisi, että vaihtelevia nukkumaanmenoaikoja noudattavilla lapsilla, jotka menivät viikonloppuisin keskimäärin 2 tuntia arki-iltoja myöhemmin nukkumaan, oli verrokkejaan keskimäärin yli 2cm suuremmat vyötärönympärykset sekä korkeammat kehonpainot. Tutkimuksessa on keskitytty 148 cm pituisiin lapsiin.

Tutkijat epäilevät tämän eron lasten kehojen kehityksessä johtuvan ”sosiaalisesta aikaerosta” eli kehon reaktiosta vaihteleviin uniaikoihin, joka vastaa matkustamista toiselle aikavyöhykkeelle. Tällä epäillään olevan vaikutusta muiden asioiden ohella myös elimistön kykyyn prosessoida ravintoa tehokkaasti.

Nukkumaanmenoajan venyttäminen viikonloppuisin kuulostaa viattomalta, mutta sitä tulisi välttää sen terveysvaikutusten takia. Nukkumaanmenoajan vaihteleminen voi edistää lapsen lihomista ja tutkimuksen tekijät ajattelivat, että säännöllisen vuorokausirytmin pitämisen tulisi olla osa kouluikäisten painonhallintaa.

Tutkimukseen osallistuneet lapset menivät arki-iltoina keskimäärin kello 21:30 nukkumaan ja viikonloppuisin kello 22:30. Kuitenkin noin joka kahdeksannen lapsen nukkumaanmenoajoissa oli vaihtelevuutta 2 tuntia tai enemmän. Mikä siis valvottaa lapsia juuri viikonloppuisin? Tutkimuksen mukaan ne lapset, jotka viettivät enemmän aikaa television tai tietokoneen ääressä, viivyttivät nukkumaanmenoaikojaan enemmän viikonloppuisin. Vanhemmilla onkin siis tärkeä rooli määrittää lapsen ruutuaikojen ohella se, milloin lapsi saa ruutuaikaansa kuluttaa.

Mites on, tuliko tästä teille lisähaastetta elämään vai onko ihan sama?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Suomalaistutkimus kertoo, mikä yllättävä asia lisää kiloja lapsen vyötärölle”

 • Nimetön sanoo:

  Lasten painoon ei pidä liikaa tuijotella. Voi tulla pahempia ongelmia kuin pieni ylipaino.

 • Nimetön sanoo:

  Riittävän unen merkitys painonhallintaan on tiedetty pitkään.
  En tunne tätä esiteltyä tutkimusta, mutta olisi kiva tietää, mitä muita muuttujia nukkumaanmenoajan lisäksi otettiin huomioon.

  Monestihan nuoret pelatessaan viikonloppuisin kavereiden kanssa popsivat samalla herkkuja; sipsejä, pizzaa, karkkeja yms. Kyllä näillä paino nousee, vaikka kävisi aikaisinkin nukkumaan. Samoin koko perhe saattaa herkutella yhteisen elokuva-illan merkeissä.

  Monet aikuisetkin valvovat viikonloppuisin pidempään, kun aamulla saa vastaavasti nukkua. Kovin ankealta tuntuisi varmaan nuorista,jos heillä ei olisi viikonlopusta mitään odotettavaa.

  Toisaalta tämä ajattelu on linjassa sen kanssa, että ihmiset ovat olemassa pelkästään työelämää ja sen vaatimuksia varten ja kaikkien on oltava timmissä kunnossa nyt ja aina. Kaikenlainen vapaus ja elämästä nauttiminen on saatava loppumaan.

  Jatkuva jauhaminen lasten ja nuorten painosta saattaa olla enemmän vahingoksi kuin hyödyksi. He ahdistuvat jatkuvista laihuusvaatimuksista, joita somekin tykittää ja erilaiset syömishäiriöt lisääntyvät.