Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Avautumiseni koskee ystäyyttä. Miespuolinen ystäväni löysi nelikymppisenä naisen ja meni naimisiin. Aluksi kaikki me ystävät olimme todella onnellisia hänen puolestaan. Mutta sitten taivaalta alkoi löytyä mustia pilviä. Nainen oli meille miehensä ystäville näennäisen ystävällinen. Jos tapasimme niin vaimo oli mukana. Pikkuhiljaa tuli selväksi, että meitä ei enää toivottu miehen elämään. Ei illanviettoja, ei kahvitteluja, ei mitään. Entiset yhteiset pelivuorotkin mies pelasi vaimonsa kanssa. Vaimo yksinkertaisesti oli joka paikassa mukana. Jos satuin soittamaan ystävälleni ja nainen oli kotona, loppui puhelu lyhyeen. Jos nainen taas ei ollut kotona saatoimme rupatella kuin ”ennen vanhaan”. Haluan korostaa, että välillämme ei koskaan ole ollut mitään seksuaalista. Ei kertakaikkiaan mitään. Hän on ollut minulle ikäänkuin veli, jota minulla ei koskaan ole ollut.

Tuntuu oudolta miten meidät ”vanhat ystävät” piti saada pois miehen elämästä. Oma mieheni on aina hyväksynyt kaikki ystäväni eikä ole rajoittanut tekemisiäni. Voidaan käydä reissussa, harrastaa ja tavata muutenkin vain omia ystäviä. En tiedä onko ystävän vaimolla syynä mustasukkaisuus, omistushalu vai mikä. Yhteisiä lapsiakaan heillä ei ole, että siinäkin mielessä kuvittelisi aikaa riittävän.

En tiedä onko päätös jättää ystävät pois elämästä molempien yhteinen vai vaimon tekemä. Koen vaikeaksi nostaa puheeksi, sillä ajattelen toisaalta myös niin, että jos ystäväni niin haluaa näin toimia niin se hänelle suotakoon. En halua hänen olevan ystäväni velvollisuudentunteesta. Voin kuitenki aidosti sanoa, että minulla on ikävä häntä.”

Nimim. Kaveria ei (yleensä) jätetä

Artikkelikuva Oliver Hale.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 15 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

15 vastausta artikkeliin “”Saako vaimo siivota ystävät ulos miehen elämästä?’”

 • Maalaiseukko sanoo:

  Muistan, miten kerroin innoissani erään ystäväni tekemisistä ja touhoton, että vahdin hänen lapsiaan seuraavana päivänä. Mies tokaisi tähän, ettei ”semmosten kanssa kannata olla tekemisissä” ja syykin löytyi: ”Ei niistä ole mitään hyötyä.” Ei ollut hyötyä miehelle, että ystävä otti terveen velipojan luokseen leikkimään, kun minä hoidin sairastunutta sisarusta. Eikä siitäkään mies hyötynyt, kun ystävä koputti ovelle, sanoi menevänsä kauppaan ja kysyi, vieläkö minulta oli leivinpaperi loppu. Muisti eilisen hiekkalaatikolla kuulemansa mansikan ja tarjoutui tuomaan.
  Pieniä juttuja, ei hyötymis- vaan ystävyystarkoituksessa. Miehen ystävien kanssa olen tekemisissä, jos saunailtaan tai talkoisiin tarvitaan ruokintaa. Yhteiset ystävät ovat harvassa. Kukaan ei kiellä olemasta ystävä toiselle, mutta onhan se harmillista, jos ystävyydestä tulee suhteen kiistskapula.
  Meillä ei tullut. Lopetin vain intoiluni ihanasta ystävästäni miehen kuullen, koska se häntä harmitti.

 • Käsittämätöntä sanoo:

  En ymmärrä sitä ettei ihmisten anneta elää haluamallaan tavalla ilman, että joku kokee oikeudekseen puuttua tai kyseenalaistaa. Kunnioita ystäväsi päätöstä ja anna hänen elää omaa elämäänsä. Jokaisella meillä on oikeus valita itse haluamansa ihmiset ympärilleen.

 • Minna sanoo:

  Meidän kaveripiirissäkin on tapahtunut tuota, että kun miespuoliset ystävämme perheellistyivät, niin meitä porukan naisjäseniä ei enää kutsuttu mukaan. Rehellisyyden nimissä, täytyy sanoa että moni noista miehistä oli ollut ihastunut ystävääni. Ystäväni koki miehet hyviksi kavereikseen, mutta miehet ehkä hänet enemmänkin saavuttamattamattomaksi ihastuksekseen. Ja misten vaimot sitten toki kokivat hänet todella ärsyttäväksi menneisyyden hahmoksi.

 • TK sanoo:

  Jännästi ilmaistu tuo, että vaimo siivoaa kaverit pois miehen elämästä. Mies ikään kuin asetetaan passiivisen ameeban asemaan, jolla ei ole omaa tahtoa tai määräysvaltaa itseensä liittyviin asioihin. Jos tapauksen pariskunnan asetelma on tosiaan tuo, niin tietenkin se on väärin ja suhteessa on paljon muutakin pielessä.

  Voisiko olla myös mahdollista, että vaimo on esittänyt toiveen, jota mies omasta tahdostaan haluaa kunnioittaa, koska kokee avioliiton tärkeänä (ystäviä tärkeämpänä, pahoittelut mutta näin se vain usein menee). Toive saattaa olla molemminpuolinen tai jopa ihan vain miehenkin toive, vaihtoehto jota kirjoituksessa ei huomioitu lainkaan.

  Näin esimerkkinä, omassa avioliitossani olemme miehen kanssa yhdessä molempien tahdosta sopineet, että yhteistä aikaa edeltäneiden vastakkaisen sukupuolen kavereiden kanssa tavataan yhdessä porukalla. Meillä molemmilla on parisuhdehistorioissamme karvaita kokemuksia juuri sellaisesta, että aiempi kumppani on pysynyt tiiviissä yhteydessä vastakkaisen sukupuolen ystävän kanssa ja kaikki on lopulta päättynyt pettämiseen. Vaikka niin oli vannottu, että kyse oli puhtaasti platonisesta ystävyydestä. Meillä tämä järjestely toimii mainiosti ja meillä on nyt yhteinen iso kaveripiiri.

  Kirjoituksessa sanotaan, että vaimo on näennäisesti ystävällinen. Rivien välistä kuitenkin myös välittyy, että hänen koetaan olevan epätoivottua seuraa. Kuinka ystävällinen kirjoittaja on ollut vaimolle? Kuinka paljon kirjoittaja on nähnyt vaivaa sen eteen, että löytäisi yhteyden tähän ihmiseen? Toiset ihmiset vain ovat varautuneempia kuin toiset, ja tarvitsevat enemmän aikaa tutustuakseen.

  Minusta kirjoittaja voisi pohtia myös omaa asennettaan ystävänsä vaimoon, ja että onko sillä kenties ollut vaikutusta siihen, millainen nykytilanne on. Jos aivan suoria ollaan, hän kuulostaa olevan itse(kin) mustasukkainen miehestä.

  • Juuri sama mieltä sanoo:

   Juuri sama mieltä!
   Olen itse ollut syrjitty ja ei-toivottu seura mun miehen ystävien mielestä. Kun kävin heidän luona mieheni kanssa he jättivät mut yksin valvomaan heidän lapsia ja toinen nainen soitteli ja halusi jutella 2h sekä lähetti kyseenalaisia ”vitsejä” naisista mun miehelle. Ne olivat sitä mieltä että kaikki pitäisi olla samalla tavalla miten ennen meidän suhdetta/avioliittoa, no voi se sitten ollakin mutta onneksi ilman mun miestä kuka halua elämä mun kanssa.
   Heille oli iso järkytys varmasti että mieheni oli löytänyt ~40v itselle vielä vaimon, oli hän ollut koko ajan se kaveri kuka tuli mukaan, oli viemässä tai kuunteli kun heillä oli tylsä tai vaimot/aviomiehet olivat töissä/oli ongelmia/ei kukan muu antanut huomio. Nyt yhtäkkiä se kauhea akka varasti heiltä sen kaverin ja sanoi että klo 2 yöllä ei ole normaalia soitella ihmisille vain siksi että tuli olo jutella.

 • Ei aina hyvää sanoo:

  Seurasin sivulta pariskuntaa, jossa aina kuljettiin käsi kädessä joka paikassa ja miehelle riitti vain vaimonsa seura, ei ketä muuta tarvittu. Omia vanhempiakin mies aina kävi katsomassa vaimon kanssa, ei koskaan yksin. Lapsia ei ollut, pariskunta vaikutti tyytyväiseltä ja ihanalta. Kunnes sitten mies romahti pahaan masennuksen, jonka syyksi paljastui vaimon narsistinen häiriö. Hän ei yksinkertaisesti päästänyt miestä mihinkään yksin, eikä lapsia halunnut kun he olisivat vieneet häneltä keskipaikan perheessä. Tilanne kehittyi hitaasti ajan myötä niin ettei mies edes ymmärtänyt että rakkauden osoituksen kääntyivät vallankäytöksi. Parantaminen kesti eron jälkeen vuosikausia. Eli minun neuvoni: kysy ystävältä enemmän hänen vointia ja tilannetta, jotta hän osaisi kysyä itseltään suhteensa tilaa.

 • Äiti myöskin sanoo:

  Voi järkytys tämmöselle vaimolle.
  Päättääkö hän muutkin asiat miehen puolesta??

 • Äitipuoli sanoo:

  Ystävyys voi myös muuttua seksisuhteeksi ajan myötä.En minäkään haluaisi että miehelläni olisi naispuolisia ystäviä.

  • Meitä on moneksi sanoo:

   Voihan työkaveruuskin muuttua seksisuhteeksi. Saako miehesi käydä töissä?

 • 🤦🏻‍♀️ sanoo:

  Ehkä mies koe että se oma vaimo on se naispuolinen paras ystävä ja hän vain ei halua enää olla sun kanssa ystävä näin.
  Etsi sitä ystävyyttä sillä tavalla oman miehen kanssa. Jotain teidän suhteessa on huonosti jos tarvitset jonkun muun naisen miehen ystävyyttä sillä tavalla.

  • anonyymi sanoo:

   Jos ystävyys on jatkunut jo vuosikausia,, niin eikö sinustakin ole käsittämätöntä, että ystävyys loppusi toisen naimisiin menoon? Kyllä elämä olisi köyhää, jos vain puoliso olisi ainoa ystävä.
   Olen nainen ja naimisissa ollut jo kauan ja minulla oli miespuolinen ystävä. Hänen vaimonsa ei hyväksynyt meidän ystävyyttä, joka oli alkanut paljon ennen kuin mies tapasi vaimonsa. Suhteessamme ei todellakaan ollut mitään seksuaalisuutta. Mies lopetti ystävyytemme, koin sen loukkaavana ja pidin miestä ”tossun alle” joutuneena. Minun mieheni on aina hyväksynyt ystävyytemme. Hän on aina ollut paras ystäväni ja tietää sen.

  • Ihmettelen sanoo:

   Mitä tämä vastaus oikein pitää sisällään?
   Ei oikein avautunut,siis oletko sitä mieltä että ystävät pitää heittää veke kun löytyy uus puoliso joka oli otettu hyvin vastaan.Mulle tulee kyllä mieleen omistushaluinen ihminen joka tulee tukahduttamaan sen suhteen hyvinkin pian.

  • Omppu sanoo:

   Olipas törkeä kommentti. 🙁 Itse olen kyllä sitä mieltä, että naiset ja miehet voivat olla ystäviä eikä se rajoitu vain omaan kumppaniin. Ikävä kyllä näitä omistushaluisia naisia on, jotka eivät ymmärrä ystävyyden ja parisuhteen eroa ja jotka mustasukkaisena rajoittavat puolisonsa tekemisiä. Paljoa et tuossa tilanteessa voi tehdä, ehkä kokeilla jossain kohtaa pyytää heitä molempia sinun ja miehesi kanssa vaikka lenkille, jotta voitte nähdä edes porukalla, jos muuten ei onnistu.

  • Vivian sanoo:

   No höpö höpö, ystävyys on ystävyys ja parisuhde parisuhde sukupuolista huolimatta.
   Josko puoliso yritetään valjastaa bestiksen rooliin niin metsään mennään.
   Minulla on aina ollut ystäviä kaikkia sukupuolia, kansalaisuuksia ja kokoja eikä moinen liity mitenkään parisuhteeseeni.
   Miehelläni on yksi naispuolinen ystävä mutta pääosin miehiä ja minusta hän on toisinaan ahdasmielinen ystävyys asiassa.

   Taisi löytyä tämän miehen vaimo tässä ensimmäisessä kommentissa jo 😆

   Aloittajalle terveisiä että kärsivällisyyttä, kyllä moinen tasoittuu ja jos ei niin sääli ystävääsi mutta itseppähän valitsi.

  • Ystävyys kunniaan sanoo:

   Joillain miehillä se ystävyys voi toki hetkeksi painua luonnostaan taka-alalle, parisuhde imaisee mukanaan. Omalle miehelleni joudun jatkuvasti patistelemaan, että on yhteyksissä ystäviensä kanssa useammin kuin kerran vuodessa. Ja jossain ollutkin tutkimuksia, että esim pitkien parisuhteiden jälkeisissä eroissa miehen sosiaalinen verkko on aikalailla puolison ”varassa”.

   Mutta näyttää näitä rajoittavia puolisoitakin kommentoimaan ehtineen. Voihan se herättää puolisossa mustasukkaisia tuntemuksia, mutta silti se pitäisi osata hallita ja antaa ystävyyden jatkua. Sen salasuhteen voi tosiaan muodostaa työkaverin tai sattumanvaraisen tindermätsin kanssakin, eikä sitä oikeasti voi estää millään (laillisella) rajoitustoimella.