Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Mietin usein että pitäisikö estää äitini joka paikassa ja sanoa kerrankin kunnolla vastaan.

Kaikki alkoi kun olin pieni, laskuja tehtiin nimilleni ja minut jätettiin yksin kun lähdettiin lomalle. 15-vuotiaana en saanut tavata ketään ystäviä ja menot bileisiin kiellettiin. En saanut päättää edes omia vaatteitani ja hiuksetkin leikattiin niinkuin äitini halusi. Rippikuvassa näytän ikäiseni sijaan 80-vuotiaalta ja tämä suututtaa minua edelleen.

Nyt olen jo aikuinen, minulla on lapsia ja puoliso, mutta äitini edelleen kontrolloi minua ja perhettäni. Tuo tavaroita, joita emme halua, väkisin ja lasten hoidosta valittaa aina että en osaa lapsiani hoitaa (että kyllä hän osaa kun on monta kasvattanut). Puolisoani äiti pitää väkivaltaisena ja edelleen hän valittaa pukeutumisestani (ei saa pitää mitään avonaisia vaatteita) ja haukkuu päin naamaa mm. h**raksi. Myöskään emme saisi kuluttaa rahaa mihin sattuu ja omistaa mitään uutta ja kallista. Olen niin loppu tähän jatkuvaan käyttämiseen ja kontrolloimiseen josta kärsimme koko perhe.”

Nimim. Narsistin(ko) lapsi?

Artikkelikuva Kai Pilger.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “Saako epäterveestä äitisuhteesta erota?”

 • Halle lujaa sanoo:

  Meillä tuo kauhea henkilö oli mieheni äiti. Yritti alusta lähtien iskeä kiilaa välillämme. Muistelee ääneen haikeana, kuinka se Anna olisi ollut niin hyvä emäntä hänen pojalleen. Anna oli mieheni ystävä lukiossa, eivät ole edes seurustelleet.
  Kun muutettiin kimppaan, niin kaikki mun tavarat oli vääränlaisia. Meille tuli lapsi, joka oli väärää sukupuolta ja ihan huono nimikin annettiin. Tuli toinen lapsi, joka oli jo ihan liikaa, kun anopin mielestä meille olisi riittänyt yksi lapsi. Väärä nimi tällekin annettiin. Normaali vilkas lapsi on anopin mielestä päästään vialla oleva ADHD. Päiväkodissa, neuvolassa ja eskarissa ei olla tätä ominaisuutta huomattu. Mutta mummu tietää…
  Yhtään hyvää sanaa ei anoppi sano kuin itsestään. Pahimmillaan kävi mun kotona useamman kerran päivässä, joka kerta muisti motkottaa jostain, mitä olen tehnyt väärin.

  Elämäni tähtihetkiä oli se, kun anoppi lähti ovet paukkuen, kun sain sanottua, ettei ole tervetullut meille ilman erillistä kutsua. Sen jälkeen hän on käynyt lasten synttäreillä, kun mies kutsuu äitinsä. Muuten ei ole näkynyt. Mä en kutsuisi edes sinne. Mieheni olen velvoittanut pitämään huolen, etten joudu olemaan hetkeäkään kahdestaan anopin kanssa.

  Tuohon aloittajan. Välit poikki. Mieluimmin heti. Sinulla ei ole velvollisuutta olla kenenkään sylkykuppi.

 • Nimetön sanoo:

  Minkälaisen mallin haluat antaa omille lapsillesi rajoista? Jos annat polkea itseäsi, he oppivat että se on Ok.
  Äitisi käytös ei todellakaan ole sopivaa.

 • Maija sanoo:

  Katkaise kaikki suhteet. Miten ihmeessä olet vuosia kestänyt häntä! Ihan jo omien lastesi tähden.

 • Entinen kynnysmatto sanoo:

  Olemme mieheni kanssa joutuneet katkaisemaan välit mieheni äitiin ja sisaruksiin yli 10 vuotta sitten. Helppoa se ei ollut, mutta välttämätöntä juuri heidän mielipuolisen käytöksensä vuoksi. Kymmenen vuotta alistettuna oloa riitti. Mutta elämämme paras päätös.

  • Nimetön sanoo:

   Sama juttu meillä mutta aikaa kulunut jo yli 20 vuotta siitä kun meille riitti. Rauha levisi elämäämme eikä kukaan käy enää meillä naama nurin päin arvostelemassa ja halveksimassa kaikkea mitä me olemme, teemme tai mitä meillä on alkaen eteisestä että onhan se niin vaikea pitää eteistä siistinä!

 • Nimetön sanoo:

  Todellakin!! Ehdoton irtiotto! kaikista puhelimista estolistalle, (myös lapsille) ja sitten voidaan vuoden päästä harkita asiaa uudestaan. Ja tottakai ennen tota radikaalia ehdotus, että hakee apua ongelmiinsa, ja vaikka mt-hoitajan numero mukaan.
  Sä ja sun perhe voitte paremmin ilman häntä! Usko pois,

 • Kunpa olisi mukava mummo sanoo:

  Ja hei äitienpäivä on kohta täällä ja lehdet pursuaa näitä ihana äiti ja mummo tarinoita. Kunpa nämä muutkin tarinat saisivat tilaa. En itse äitinä käsitä oman äitini käytöstä, ei se ainakaan äidinrakkautta ole!

 • Kunpa olisi mukava mummo. sanoo:

  Älä anna kulkea rajojesi yli. Minulla äitini, lasteni mummo, kutsuu itseään lapsilleni äidiksi ja vastaa kun he huutavat äitiä. On itkuinen ja marttyyri. Todellista manipulaatiota. Olen vetänyt rajan hänelle aika kauas ja kertonut että jos jatkuu hän ei enää näe lapsen lapsiaan ja aion toteuttaa sen jos raja ei riitä. Selvää puhetta ja selkeitä sanoja. Ei, et voi tulla kylään yllättäen. Ei, et voi nimitellä itsesi tai minua. Jne. Ole vahva, sinusta on siihen ja lapsesi saavat siitä rohkean mallin!

 • Narsistin lapsi sanoo:

  Tuossa suhteessa ei ole kenellekään mitään terveellistä luvassa.
  Pois elämästä ja äkkiä.

 • Kokemusasiantuntija sanoo:

  Pitää. Mieti lapsiasi ja haluatko heidän kasvavan tuollaisen ihmisen vaikutuksessa. Itse tein tuon päätöksen kaksi vuotta sitten

 • Saa sanoo:

  Saa. Ehkä jopa pitää. Vähän perspektiiviä: Jos minua haukkuisi joku päin näköä huoraksi, olisi se ensimmäinen ja samalla viimeinen kerta. En olisi enää missään tekemisissä.

  Rajat pitää itse asettaa ja pitää. Kukaan ei tee sitä puolestasi ja päältäsi kävellään juuri niin kauan kuin annat. Olen katkaissut välit erääseen mieheni sukulaiseen. En ole enää missään tekemisissä. Elämäni paras päätös, vaikka ei ihan helppo ollutkaan.

  • Äiti sanoo:

   Luen tätä viestiketjua ja artikkelia hieman hämmentyneenä äitinä, jolla on siis aikuinen tytär. Jutuissa ja kommenteissa on niin yksipuolinen näkemys, koska näissä on kyse vaan tyttären kokemuksesta, mutta riitaan tarvitaan aina kaksi osapuolta. Elämänkokemus tuo aikanaan varmaan pehmeyttä koska välien kokonaan katkaiseminen ei ehkä kuitenkaan ole aina ainoa oikea ratkaisu. Harvoin äidit ovat julmia tai manipuloivia, rohkea ja kasvokkain tapahtuva keskustelu voi ehkä avata solmuisen tilanteen. Kaikesta selviää eikä välejä kuitenkaan kannata katkaista. Se voi alkaa jäytää myöhemmin ja voi olla haitallista välien katkaisijalle. Lempeä ja empaattinen asenne voi auttaa korjaamaan asiat.