Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Keittiömaailma.

Yksi vastuullisuuden tärkeimpiä osa-alueita on ruokahävikin vähentäminen. Eli käytetään mitä ostetaan. Tämän viikon resepteissä kokkimme Ilkka esimerkiksi hyötykäyttää Halloweenkurpitsan ja kuivuneet leivänkannikat.

Hävikkiä voi vähentää myös säilyttämällä ruokia oikein. Keittiömaailmaan integroitavassa Urban-vihanneslaatikossa vihannekset ja leivät säilyvät tuoreina ja hygieenisesti. Jääkaapin sijaan Urban-vihanneslaatikko onkin monen pilaantumisvaarassa olevan kasviksen pelastus.

Muovikääreisten yrttiruukkujen kaupasta kantamisen sijaan vastuullisempi valinta on kasvattaa yrtit itse. Urban Gardenin avulla saat yrttitarhan oman keittiön laatikkolinjaan.

Halloweenin jälkeen siis kurpitsat uuniin ja ruoaksi! Tässä ohje kurpitsaan kera pekonisen ruskean kastikkeen. Yksinkertaisimmillaan perinteinen ruskea kastike tehdään vain jauhoista, voista ja vedestä sekä mausteista, ja se jännittävin vaihe on suurusteen ruskistaminen. Palaako vai jääkö liian vaaleaksi? Näillä Ilkan vinkeillä ruskea kastike onnistuu aina:

”Kannattaa sekoittaa suurusta koko ajan, lämmittää neste valmiiksi, ja kun väri on kohdillaan lisätä neste koko ajan sekoittaen. Suurusteen väri tulee olla kuorellisen mantelin ja kanelitangon välimaastoa. Vehnäjauho kypsyy n. 20 minuutissa, jolloin maku ei ole jauhoinen.”

Kurpitsaa ja ruskeakastike pekonilla sekä sipulilla

Neljälle

  • 1 Halloween-kurpitsa
  • 2 pakettia pekonia (n. 300 g)
  • 2 sipulia
  • 5 dl lihalientä
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 rkl voita
  • 3 laakerinlehteä
  • 6 maustepippuria
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • suolaa, mustapippuria

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa isoiksi lohkoiksi ja mausta suolalla, mustapippurilla ja öljyllä. Laita kurpitsat uunivuokaan ja peitä foliolla. Kypsennä 200 c uunissa 30-45 minuuttia.

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Lämmitä lihaliemi valmiiksi lähes kiehuvaksi. Ruskista voi-jauhoseosta kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes seos on ruskistunut. Lisää lihaliemi vähitellen joukkoon yhä koko ajan sekoittaen. Lisää laakerinlehdet, maustepippurit ja kerma.

Kuumenna paistinpannu ja ruskista pekoni. Lisää pannulle suikaloitu sipuli ja paista hetki, että sipuli pehmenee. Laita pekoni-sipuliseos kastikkeen joukkoon ja keitä hiljalleen 20 minuuttia, niin sipuli ja jauhot kypsyvät. Lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja ja tarjoile kurpitsan kanssa.

Täysin jätteettömäksi keittiötä ei kuitenkaan saa vaikka käyttäisi kaiken ruoaksi kelpaavaan. Tämän vuoksi onkin tärkeää kierrättää syntyvä jäte ja mitä kätevämmäksi kierrätys on järjestetty, sitä varmemmin sitä tulee tehtyä. Myös jälkikasvu oppii nopeasti lajittelemaan roskansa, kun kaikella on oma paikkansa, mieluiten mahdollisimman lähellä sitä sekäjäteastiaa, jonne varsinkin teinit tuppaavat heittämään kaiken mahdollisen ihan vaan tavan vuoksi.

Keittiömaailmalta löytyy sopivia järjestelmiä niin pieniin kuin suuriinkiin kierrätyksiin.

Ja myös kaappien sisukset ovat räätälöitävissä vaikkapa tähän tarpeeseen.

Tietysti kun keittiön suunnittelee alusta asti mahdollisimman toimivaksi, se kestää aikaa ja käyttöä ja palvelee pitkään. Valitsemalla vastuullisesti ja laadukkaasti tuotetun kotimaisen Keittiömaailman keittiön, tuet suomalaista työtä ja saat kodin sydämen joka kestää aikaa ja käyttöä.

Keittiömaailman Luonto-värikokoelman sävy Karpalo on valkoisen rinnalla raikas ja näyttävä.

Sitten takaisin resepteihin! Vähän erilaisemmat ja erityisen hyvät jauhelihapihvit saa jauhetusta kalasta, joka kestävästi kalastettuna on punaista lihaa vastuullisempi valinta. Massasta tulee helposti hiukan löysä, joten näissä käytämme jatke-aineena ruiskorppujauhoja. Jos kotona haluaa hävikin minimiin, niin korppujauhoja voi yleiskoneen avulla tehdä itse kuivuneesta leivästä.

Lohipihvit

8 pihviä

  • 300 g jauhettua lohta
  • 200 g creme fraichea
  • 2 kananmunaa
  • 1 pussi ruiskorppujauhoja (n. 300 g)
  • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 rkl wasabi & seesam -mausteseosta
  • 800 g jauhoista perunaa
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 sitruunaa
  • 200 g voita
  • suolaa, pippuria
  • voita ja öljyä paistamiseen

Sekoita lohijauheliha, creme fraiche, kananmunat, 1,5 dl ruiskorppujauhoja, wasabi & seesam-mausteseos, 1tl suolaa, ja auringonkukansiemenet tasaiseksi massaksi. Anna vetäytyä jääkaapissa 15 minuuttia.

Kuori perunat ja keitä kypsäksi. Valuta vesi pois perunoista ja lisää kattilaan voi. Murskaa perunat karkeaksi muusiksi. Mausta murskattu peruna, sitruunan mehulla ja raastetulla kuorella, hienonnetulla tillillä, mustapippurilla sekä 1 tl suolaa.

Jaa lohimassa kahdeksaan osaan ja pyörittele niistä pullia. Painele pullat pihveiksi ja pyöritä ruiskorppujauhoissa.

Kuumenna paistinpannu ja paista pihvejä öljyn ja voin kanssa keskilämmöllä 4-5 minuuttia per puoli. Tarjoile muusin kanssa.

Pinaatti-linssimuhennos ja uppomuna

Uppomuna kruunaa annoksen kuin annoksen ja belugalinssit ovat linssien aatelia. Rakenteeltaan belugalinssit ovat hiukan napakampia punaisiin ja vihreisiin linsseihin verrattuna, ja maku on myös herkullinen. Tässä nopea pinaattimuhennos ja seuraksi uppomuna. Neljään annokseen tarvitset:

  • 4 kananmunaa
  • 200 g pinaattia
  • 2 sipulia
  • 2 dl belugalinssejä
  • 4 dl kermaa
  • voita
  • suolaa, mustapippuria
  • väkiviinaetikkaa

Keitä linssit runsaassa vedessä 15 minuuttia. Pese pinaatit ja pilko sipulit suikaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja lisää 2 rkl voita sekä sipulit. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää pinaatti ja kypsennä pinaatti pannulla kovalla lämmöllä niin että ylimääräinen neste haihtuu pois. Lisää lopuksi kerma ja keitä hetki kasaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi keitetyt linssit muhennoksen joukkoon ja tarkista maku.

Kuumenna isossa kattilassa 1,5 litraa vettä ja mausta suolalla. Riko kananmunat pieniin kahvikuppeihin, jokainen omaansa ja laita perään 1 rkl etikkaa per kahvikuppi. Kun vesi on lähes kiehuvaa tee kauhalla pyörre ja tiputa kananmunat yksitellen varovasti pyörteeseen. Anna hautua 4 minuuttia. Ota uppomunat pois paperin talouspaperin päälle ja mausta kevyesti suolalla. Tarjoile muhennoksen kanssa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia