Kun on raskaana, ihmisillä riittää kommentteja ja kysymyksiä. Yleensä aika tyhmiä sellaisia.

Useimpien tarkoitus lienee olla ystävällinen. Kysellään kyselemisen vuoksi ja kommentoidaan siksi että tulisi jotain sanottua. Tarkoitus ei todennäköisesti ole loukata, mutta usein niin silti käy.

Lisäksi raskaanaoleva tietysti kyllästyy kuulemaan samoja juttuja ja vastaamaan samoihin tunkeileviin kysymyksiin. Mitä niihin sitten pitäisi vastata?

Yleispätevä vastaus oikeastaan kaikkeen on ”Eikös olekin ihmeellistä!” Se käy vastaukseksi esimerkiksi silloin, kun ihmiset päivittelevät, että onpas mahasi iso vaikka laskettuun aikaan on vielä kolme kuukautta. Yhtä lailla se sopii silloin, kun kommentoijan mielestä raskausmaha on pieni. Sen voi sanoa silloinkin, kun joku miettii että eikö ole liian aikasta tehdä tuohon suhteeseen lapsi tai vieläkö teille tulee yksi vauva. Niin, eikös olekin ihmeellistä!

Joissain tapauksissa on parasta vastata rauhallisesti ja asiallisesti. Esimerkiksi silloin, kun keskustelukumppani tylyttää, että et varmaan saisi syödä/ juoda tuota kun olet raskaana. Näihin ihmettelyihin voi vastata ”Olet väärässä, suositukset ovat muuttuneet.”. Jos taas joudut kuuntelemaan kauhukertomusta keskustelukumppanin synnytyksestä, voit todeta että ”En halua kuulla tuota nyt.”.


Kuvat Jordan Bauer.

Jotkut tapaukset eivät ollenkaan ymmärrä, mitä sopii kysyä tai sanoa ja mitä ei. Joskus kysymykset ovat niin törkeitä, että voi olla parempi joko heittää ihan huumoriksi tai vähän näpäyttää kyselijää. Näille ei ole niin väliä vaikka vastaisi vähän tylystikin. Esimerkiksi näin:

– Joku kysyy odottamasi lapsen sukupuolta ja vastaat ettet tiedä, ja hän toteaa että ”pääasia että terve” voit vastata, että ”Mistäs sitäkään tietää”, ”Se, että lapsi syntyy terveenä ei takaa mitään” tai ”Kaikkea voi käydä”.

– Jos joku kysyy, oliko lapsi suunniteltu, voit vastata että ”Ei ollut, mutta tiedäthän sinä että tällaista sattuu niin helposti kun harrastaa orgioissa käymistä eikä käytä ehkäisyä!” tai ”Joo tää oli vahinko. Ripustin verhoja alasti ja tipahdin kikkelin päälle. Juu, eikö olekin ihmeellistä!”

– Kun joku taivastelee, että vieläkö yksi lapsi, voit sanoa ”No itse asiassa en halua tätä lasta ja etsin kuumeisesti adoptiovanhempia. Otatko sinä tämän?”

– Jos joku kommentoi, miten iso nykyään oletkaan, on kätevä vastaus sanoa mahdollisimman iloisesti ”Niin sinäkin!” Sama kommentti käy silloinkin, kun joku huomauttaa miten väsyneeltä näytät.

– Kun joku ihmettelee, että eikö vauva ole vieläkään syntynyt, voit vastata että ”Joo on se, mutta jätin sen sairaalaan” tai ”Ei mulla ole ollut aikaa synnyttää, mulla on aika paljon hommaa just nyt.”

– Jos joku päivittelee, että voivoi taasko teille tulee poika/ tyttö, voit todeta että ”No saahan sen sairaalassa vaihtaa.”

Mikä on oudointa tai törkeintä, mitä sinulta on kysytty tai mitä sinulle on raskautesi suhteen kommentoitu? Kerro alla!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

7 vastausta artikkeliin “Raskaanaoleva, vastaa näin urpoihin kysymyksiin ja kommentteihin!”

 • Poikatehdas sanoo:

  Kun lähisukulainen kuuli odottamamme kolmannen lapsen olevan taas poika, hän kysyi, että eikö sitä voisi vielä keskeyttää, kun ei kerran tyttöä ole tulossa vieläkään. Raskausviikolla 23.

 • Kahden pojan äiti sanoo:

  Esikoista kun ootin, kävi muuan tuttu ihmettelemässä ”Ootko sä raskaana?! Enpä ole uskonu että susta tulee äiti.”
  Yks kävi kommentoimassa kuinka olen lihonnut ja kolmas oli törkeyden huippu: ”Muuten on hyvä, mut tuo maha pitäis saada pois.” Äitiysloman jälkeen kun palasin töihin, lapsi oli n. 9kk ikäinen, kauhisteltiin kuinka sydämetön olin kun palasin töihin, lapsikin on vielä niin pieni. Silloin oli pakko vastata, että sydämettömämpää olis jättää ilman ruokaa ja sekin maksaa. Huhhuh.

  Toisen kohalla kuuli niitä ”taasko sä oot raskaana” – kommentteja. Ja nyt sieltä tulee se äitintyttö.

 • Mamadearest sanoo:

  Kommentoin muuta.
  Tyttäreni isä ei ole suomalainen. Sen paljastaa ruskeat silmät ja kiharat, tummat hiukset. Isä ei myöskään. Ole mitenkään kuvioissa vaan häipyi kun tajusi että pidän lapsen.
  Toivoisin ihmisiltä huomaavaisuutta kun kysyvät isästä lapsen kuullen. En haluaisi vastata kysymyksiin bussissa jotka oikeasti kuuluvat tyttärelleni. Sitten kun hän on valmis.

 • Ässä sanoo:

  Pahimmat kommentit tulivat äidiltäni ja anopiltani. Emme halunneet kertoa sukupuolta kenellekään. Sanoin vaan ”ettei haluttu tietää”. Oma äiti tähän kommentoi, ”No, ehkä se on sitten transvestiitti”. Anoppi konnentoi ekan ultrakuvan nähtyään ”kas, rotta!” Kuka oikeasti sanoo näin julmasti viattomasta vauvasta ja raskaana olevalle???

 • IsoJohanna sanoo:

  En ymmärrä miksi pitää olla näsäviisas ja hävytön ja alentua samalle tasolle kuin typerät kyselijät. Minä en vastaa jos kysytään jotain mihin en halua vastata. Jos kysytään uudestaan sanon että ;joo kuulin mutta en vastaa. Voin kertoa että hyvin harva jää inttämään.

 • Jepjep sanoo:

  Olin juuri synnyttänyt ja käymässä töissä. Asiakas kysyi, ”oletko raskaana, kun olet noin lihava?” vastasin: ”en enää, olen vain lihava…”
  Toinen asiakas oli sairalloisen kiinnostunut imettämisestäni ja kyseli koko ajan ”imetätkö? Miten maitoa tulee? Tuleeko riittävästi?” olin aika kiusaantunut, sillä kyseessä oli vanhempi mies… Vastasin hänelle, että ”tuttipullosta tulee maitoa hyvin, kiitos kysymästä.”

 • Ärrä sanoo:

  Entiset työkaverit päivittelivät mahani kokoa ja kuinka en kohta mahdu kävelemään käytävillä. Vähän aikaa jaksoi naureskella samalle vitsille, muttei montaa viikkoa. Tätä en sanonut, vaikka mieli teki: ”nii ja siltikii vaikka oon raskaana oon hoikempi ku te”.
  Ois ollu liian julmaa 😅