Eiii piikkiäää!! En halua lääkäriin kun se pistää! Ei rokotusta!!! Lapset pelkäävät rokottamista, ja se on ihan ymmärrettävää.

Aikuisistakin rokotuksen ottaminen on epämiellyttävää, mutta lapsista ihan kerta kaikkisen kamalaa. Vielä kamalampaa aikuisesta on katsoa rokotettavaa lasta. Se pienen ”kuinka saatoit pettää minut tällä tavoin” -katse ja itku, sydämeenkäyvää.

Siksi rokottamiseen tietysti yrittää valmistaa lasta parhaansa mukaan. Mutta mikä on paras tapa? Olla sanomatta mitään ja antaa rokotuksen tulla yllätyksenä? Kertoa siitä asiallisesti etukäteen? Sanoa että rokotus nipistää pikkuisen? Sanoa että rokottaminen sattuu?

Ei ainakaan kannata pelotella lasta etukäteen, mutta jo maininta pienestä nipistyksestä saattaa paisua lapsen mielessä valtaviin mittoihin.

Tutkimusten mukaan vanhempien asenne vaikuttaa siihen, kuinka paljon rokottaminen sattuu lasta. Jos vanhemmat auttavat lasta selviämään rokotuksesta ennen ja itse tilanteessa, lapsi kokee vähemmän kipua, selvisi 548 lasta käsittäneessä amerikkalaistutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan harhauttaminen, esimerkiksi puhelimen avulla, on hyvä keino. Sen sijaan vanhempien ei tulisi hokea, että ”kaikki on hyvin, tämä on ohi kohta”, koska lapsen mielestä kaikki ei ole nyt hyvin, ja vakuuttelu saa heidät tuntemaan ahdistusta.

Lapselle ei myöskään pidä sanoa, että isot tytöt tai pojat eivät itke, tai muutenkaan kritisoida heidän käytöstään. Vanhemman ei myöskään tule pyytää rokottamista anteeksi lapselta. Tällainen käytös nimittäin lisää lapsen epämukavaa oloa ja kivun tuntemista.

Tutkimuksen asiantuntijoiden mukaan lasta on hyvä harhauttaa varsinkin heti pistämisen jälkeen. Rokottamisen aikana on hyvä olla itse rauhallinen, pyrkiä rauhoittamaan lasta, ja pitää hänet lähellä.

Rokottamisen mahdollisimman miellyttävä sujuminen on tärkeää myös siksi, että sen vaikutukset heijastuvat lapsen tulevaisuuteen. Jos lapselle jää lääketiteteellisistä toimenpiteistä ikävä kuva, hän saattaa vältellä niitä ja tarvittavaa hoitoa vielä aikuisenakin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia