Muistat varmaan ikuisesti sen hetken, kun lähdit synnytyssairaalasta ulos vauva sylissäsi? Ylläsi muodikas ja silitetty mekko, juuri pestyt ja föönatut hiukset tuulessa hulmuten, kasvoilla virheetön meikki? Astelit elegantisti sairaalan kynnyksen yli jalassasi ihastuttavat korkokengät, nilkat sorjina eikä turvotuksesta tietoakaan? Kroppasikin oli sorja, vauvamasu lähes tiessään? Etkä tietenkään hikoillut, valunut maitoa eikä naamasi ollut täynnä ponnistuksessa katkenneita verisuonia eikä käsivarsi sinisenä tippaletkun jäljiltä?

Kukapa meistä ei muistaisi! Synnytyksen jälkeen ja vastasyntyneen kanssa ei ole juuri mitään muuta puuhaa, niin ulkonäköön on aikaa panostaa. Sitähän ollaan sentään äitiyslomalla ja sairaalassa saa ruoat nenän eteen ja vaatteet puhtaina päälle, joten toki joka äidillä riittää aikaa ja voimia meikata ja föönata.

Tietenkin kaikkien meidän synnytyksetkin sujuvat sillä tavalla nätisti, että naama ei ole turvonnut ja punakirjava, ja jos nyt viitsii alapääasioista puhua niin ei kai nyt SIELTÄKÄÄN kukaan ole ollut turvonnut ja punakirjava!

Vauvavatsat sun muut naaman, nilkkojen ja sormien turvotukset jäivät tietysti sinullakin synnärille. Askel nousi reippaasti, eivät siinä eppariarvet aristaneet tai jälkisupistukset piinanneet. Kenellä nyt sellaisia muka on! Ja jos sattuisikin olemaan, niin ryhti suoraksi ja korkokenkää toisen eteen vaan!

Ai eikö sittenkään kuulosta tutulta? Mutta joillekin se on mahdollista!


Kuva Nick Karvounis, ylin kuva Shutterstock.

Herttuatar Catherine asteli pari tuntia synnytyksen jälkeen ulos sairaalasta…hehkeänä kuin herttuatar. Totta kai hänellä varmasti oli armeijallinen meikkaajia ja kampaajia valmiina pistämään hänet edustuskuntoon, ja liikunnallinen sekä tiukalla ruokavaliolla hän taitaa aina olla.

Mutta silti ihmetyttää. Miten herttuattaren jalat mahtuivat korkokenkiin, eikä nilkoissa ollut turvotuksen häivääkään? Vihkisormuskaan ei puristanut ollenkaan. Tuntuiko hänestä raskaalta astua yleisön eteen tai olla meikattavana ja kammattavana vain hetki synnytyksen jälkeen? Me tavikset kun makaamme siinä vaiheessa ensin tikattavana ja sitten kuorsaamassa kuola tyynylle valuen ja maidonnousua odotellen jälkisupistusten kourissa. Toki meistäkin huolta pidetään, synnärin ihanat hoitajat kysyvät että kuinkas rouva jaksaa ja iltapalaksi saa kiisseliä. Mutta osaisiko sitä istuskella tyynesti rengastyynyn päällä puleerattavana?

Varmaan melkein jokainen äiti lähtisi sairaalasta hehkeänä ja nättinä, kivassa mekossa ja freesissä meikissä, tai edes tukka pestynä jos se vaan on mahdollista. Mutta ovatko kuninkaallisiin kohdistuvat julkisuuden ja median paineet silti vähän liikaa? Vaikka mieluusti olisi sievän ja raikkaan näköinen synnäriltä lähtiessään, ei paljoa naurattaisi jos se olisi pakko. Entä mitä kävisi, jos turvotus ei vaan lähtisi ja kivut olisivat sellaiset, että omin jaloin jaksaisi hädin tuskin kävellä? Olisi hirveää joutua siinä tilanteessa maailmanlaajuisen yleisön eteen kuvattavaksi!

Lisäksi kuvista voi tulla vähän paha mieli meille tallukoille. Että tuolta sitä pitäisi näyttää, mutta itse raahusti ulos sairaalasta jättikokoisissa verkkareissa ja sekä vatsa että naama pallona. Sitä saattaa miettiä, että miksi minä en näytä tuolta, ja pitäisikö minun jaksaa panostaa ulkonäkööni enemmän? (Ei pidä, jos se ei tee onnellisemmaksi. Synnytyksen jälkeen saa olla räjähtänyt ja lopen uupunut!)

Sentään yhteen asiaan voi joka äiti samaistua. Ehkä meillä ei ollut föönattua tukkaa tai designer-mekkoa, mutta se hymy millä herttuatar pikkuistaan katsoi, oli myös meidän kasvoillamme. Viimeistään joidenkin kuukausien päästä synnytyksestä, kun pahimmat tuskat olivat unohtuneet!

Ja hei sinä oman elämäsi prinsessa, herttuatar tai vaikka kuningatar! Jaa kommenteissa kuva tai kuvaile, kuinka upealta ja hehkuvalta sinä näytit synnytyksen jälkeen…jos nyt sattui käymään sillä tavalla, että et ollut ihan säkenöivimmilläsi ja näteissä vaatteissa, niin voit lohduksi voittaa sadan euron S-ryhmän lahjakortin! Saat sillä vaikka Prismasta itsellesi jotain kivaa!!!

P.S. Kai sun synnytys meni niinkuin elokuvissa?!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 71 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

71 vastausta artikkeliin “Olitko sinäkin synnytyksen jälkeen hehkeä kuin herttuatar?”

 • Mutsi sanoo:

  Itseasiassa parin viimeisen synnytyksen jälkeen olen lähtenyt seuraavana aamuna omissa farkuissa (ne mahtui ihan hyvin), tukka kammattuna ja siistissä arkimeikissä (vauva nukkui, mitä sillä aikaa sitten olisi pitänyt tehdä?) hyvinvoivana (helppoja muutaman tunnin synnytyksiä) himaan.
  En toki mekossa ja korkkareissa, mutta harvoin ne kuuluu mun pukeutumiseen muutenkaan….

  Pitäiskö tätä jotenkin hävetä tai pyytää joltakulta anteeksi? Siltä se muuten siellä sairaalassa tuntui, sekä hoitajat, että kanssasynnyttäneet muistivat kyllä katsoa paheksuvasti. Myös sitä, että sen vähän osastollaoloajan käytin omia verkkareita enkä sitä karseaa sairaalayökkäriä.

  Saispa jokainen mennä hyvällä fiiliksellä oman olonsa mukaan, mutta vähintään kai pahoillaan pitäisi olla, kun pääsi helpolla.

 • Äitix4 sanoo:

  Aikaimoisen meikin olisin tarvinnut että olisin ollut hehkeä,ponnistuksen seurauksena naama oli täynnä pientä punaista pilkkua monta päivää,maha röllykkänä ja rinnat kipeät ja valuvaiset. Elämäni parhaita hetkiä lasteni syntymät ovat olleet,mutta eivät mitenkään edustavimpia.

 • Dessa sanoo:

  Silmäni varmaan hehkuivat kauniimpana kuin koskaan siitä onnesta, mutta muuten taisi muu hehkeys olla aika kaukana. Synnytyksestä seuraavana päivänä kävin puntarissa; olin synnyttänyt neljä ja puoli kiloisen pojan, jättisuuren istukan ja lapsivettäkin oli vaikka kuinka ja puntari näytti -850 g!!! Joten siinä sitten hehkeänä räävyin silmät punaisena!

 • Ansku sanoo:

  Molempien lasten kohdalla on ollut verenpaineongelma ja koko keho aivan turvoksissa. Molemmat syntyneet lisäksi sektiolla. En todellakaan ole ollut hehkeimmilläni tai ees kyennyt ajattelemaan omaa ulkonäköäni. Kyl siinä on keskittynyt vaan selviytymään..

 • Höpöjen äiti sanoo:

  Esikoisen jäljiltä ei kyennyt viikkoihin istumaan ja liikkuminen ylipäänsäkin oli alkuun tukalaa. Siihen päälle vielä huoli pienen voinnista, sillä hän oli pari viikkoa vauvateholla hoidettavana ennen kotiin pääsyä. Itsestäkin huolehtiminen siis oli mitä oli näiden seikkojen vuoksi, joten olemus on ollut kaikkea muuta kuin huoliteltu. Toisen synnytykswn jälkeen kaikki meni huomattavasti mutkattomammin.

 • Didi sanoo:

  Aika hehkee 😉 Tasan 4v sitten oltiin juuri synnytetty. Toka synnytys oli helpompi, kuin esikoisen. Jopa tiesi mitä teki. 4h synnytyksen jälkeen suihkuun ja lepäämään. Vajaa vuorokausi oltiin sairaalassa. Seuraavana aamuna hehkeänä anoppilaan hakemaan esikoista. Aika kultaa muistot 😉 nyt on touhukas 4v syntymäpäiväsankari. Synnytys- ja vauvakuvia on kiva katsella ja muistella 4v takaisia hetkiä.

 • Panda sanoo:

  Hehkeä kuin prinsessa 😀 Ei todellakaan. Ensimmäinen ja varmaan vika synnytys. Vauva tuli laskeneiden sydänäänien takia nopeutettuna imukupilla ulos. Toisaalta onni ettei tarvinnut keisarinleikkausta mutta paikat saatiin kyllä niin hajalle, kummastakohan leikkausarvesta oikeasti paranee nopeammin 😊 Kauheaa olisi jos joutuisi siinä vaiheessa valokuvattavaksi kun jo ihan viearilijoidenkin kestämisessä oli oma saavutuksensa 😉

 • Noora Savola sanoo:

  Juu harmi ettei anna liittää kuvaa, koska sellainen olisi 😂 Hiukset likaisena, täysin räjähtäneessä nutturassa, naama lakanaakin kalpeampi ja silmäpussit 😂 Uskon, että mikään meikki ei olisi tehnyt sillä hetkellä naamasta nättiä 😅 Olo oli nii huonovointinen myös liiallisesta ilokaasusta ja suihkusuorituksen jälkeen tuskaisena olin kävellyt synnyttäneiden osastolle 😂

 • Jonna sanoo:

  Juu eij… Ehkä ristijäisissä tuli eka edustuskuva 😂😂😂 mutta v. -03 ja -04 ei sitä kameraakaan joka paikkaan tungettu. Esikoisen syntyessä kätilö otti meistä kuvan polaroid-kameralla. Kotona sitten otettiin kuvia