Tämä on kaupallinen yhteistyö Asokodin kanssa.

Mistä haaveilet kodin suhteen kaikkein eniten? Jos ei nyt mietitä sitä, että kun saataisiin kaikki olla yhdessä ja terveinä, vaan pelkästään asunnon suhteen? Tilaa. Tilaa. Enemmän tilaa! Säilytystilaa! Tilaa meille ja meidän tavaroille! Sitähän me yleensä toivotaan.

Ja mitä enemmän poppoota perheeseen kuuluu, sitä enemmän tilaa kaivataan. Taloudellisesti ei vaan monesti ole mahdollista hankkia sitä tilaa, vaan sitä tottuu elämään niin että minieteisessä loikkii lenkkarikasojen yli ja lapset on sullottu kompaktisti kaikki kerrossänkyyn päällekäin – hyvä jos vanhemmille on parisänky eikä päällekäisiä punkkia!

Vaikka olisi minimalisti, perheellä on aina tavaraa: harrastusvälineitä, vaatteita, leluja, paistinpannuja ja sitä ihme silppua joka sekunnissa peittää jokaisen vapaan pinnan. Ja tavaran lisäksi ne perheenjäsenet, pari tai isompi pesue. Ja kaikkien pitää mahtua jonnekin. Välillä kelpaa olla kasassa sylikkäin, mutta jokainen kaipaa myös omaa rauhaa. Edes jonkun sopen, jonne vetäytyä olemaan itsekseen, joko nauttimaan omasta rauhasta tai sitten mököttämään kun ei muiden naamaa kestä sitten yhtään just nyt!!

Perheessähän on sellainen jännä juttu kuin kodin sisäinen ruuhka. Varsinkin lapset ja koirat ja kissat etsiytyvät erehtymättömällä vaistolla juuri siihen, mihin on itse menossa. Ainakin jos on menossa keittiöön tai vessaan. Sitten kun on vaan yksi vessa ja pieni keittiö, seuraa esim. huutohepulia että nyt kaikki ulos keittöstä jos joku teistä haluaa tätä ruokaakin saada ja vessan oven hakkaamista aamukiireessä että nyt ulos sieltä täällä asuu muitakin!!

Mutta lisää tilaa ei saa, jos siihen ei ole varaa panostaa isoa summaa. Suurin osa tarvitsee valtavan lainan, jollei sitten ole erityisempi tsäkä päässyt käymään. Perheen kannattaakin miettiä, että mistä maksaa? Seinistä, jotka ovat vielä kenties liian lähellä toisiaan, vai asumisen mukavuudesta?

Isolle lainalle on olemassa vaihtoehto, ja vieläpä sellainen että itselleen, pesueelleen ja kaikkien romppeille on mahdollista saada sopivasti tilaa. Asumisoikeusasuntoon ei tarvitse isoa pääomaa, ja hakea voi juuri sen kokoista asuntoa, joka passaa itselle parhaiten. Yksinasuvakin saa hankkia neljä huonetta jos se tuntuu parhaalta ratkaisulta, mutta ennen kaikkea isommatkin perheet voivat saada sopivan kokoisen asunnon kohtuullisilla kuluilla.

Asumisoikeusjärjestelmä toimii niin, että ensin hankitaan asumisoikeusnumero kunnalta, ja sitten haetaan itseä kiinnostavia asuntoja. Joillain paikkakunnilla ja alueilla voi päästä suoraan vain valitsemaan, mutta toisilla alueilla asuntoja tarjotaan kun niitä vapautuu. Isoa lainaa tai muhkeaa säästötiliä ei tarvita, sillä asumisoikeusasunnosta maksetaan vain 15% asunnon arvosta sekä vastike kuukausittain. Lisäksi asumisoikeussopimus hyväksytään pankissa lainan vakuudeksi. Kerralla voi siis hankkia oikean kokoisen kodin!

Asumisoikeusasuntoa saa myös muokata mieleisekseen, toisin kuin monia vuokra-asuntoja. Asumisoikeusasunnossa on myös vuokra-asuntoa parempi asumisturva, sillä sitä ei myydä alta. Tarvittaessa asumisoikeusasunnon voi vuokrata eteenpäin pariksi vuodeksi, jos esimerkiksi työt vievät toiselle paikkakunnalle. Jos taas asunnon vaihto on ajankohtainen, voi asumisoikeusasunnon vaihtaa toiseen tai siitä luopua. Luopuessa asuntoon sijoittamansa rahat saa takaisin.

Miten asumisoikeusasuntoon pääsee?

Ensin pitää hakea asumisoikeusnumero sen kunnan asuntotoimistosta, josta asunnon haluaa. Asumisoikeusnumeron saa, jos on täyttänyt 18 vuotta. Tuloilla ei ole merkitystä, ja varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotiaita. Asokodin saat maksamalla 15% asunnon hankinta-arvosta. Muuttosi jälkeen maksat kodistasi kuukausittaista käyttövastiketta.

Asumisoikeusasunto on riskitön valinta, sillä sitä varten ei tarvitse ottaa isoa henkilökohtaista pankkilainaa, toisin kuin omistusasunnossa. Asukkaalla ei myöskään ole asunnosta jälleenmyyntiriskiä, eikä siis voi jäädä kahden asunnon loukkuun. Asumisoikeussopimus hyväksytään pankissa lainan vakuudeksi.

Lisätietoa löydät täältä.

Kun asuntonne on teidän oma koti, onnella on osoite!

Tämä on kaupallinen yhteistyö Asokodin kanssa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia