Ero on yleensä vaikea paikka kaikille osapuolille, ja henkisesti raskas isku. Selviytymään voi auttaa esimerkiksi se, että asioistaan saa nyt päättää itse. Myös niistä tärkeistä, jotka vaikuttavat koko elämään ja tulevaisuuteen, kuten raha-asioista. Eronnut äiti kertoo, kuinka hän on vaurastunut erottuaan tuhlaajamiehestään:

”Olisin toki mieluummin edelleen vähissä varoissa ja liitossa jonka en koskaan uskonut päättyvän, mutta… Kahlatessani tuskassani eteenpäin olen takertunut asioihin jotka ovat muuttuneet edukseni.

Asuminen on elämässä keskeinen asia ja siihen valitettavasti liittyy raha melko kokonaisvaltaisesti. Aikaisemmin säästin euron ja mieheni käytti sen moninkertaisesti. Meillä oli yksi yhteinen tili mistä hoidettiin kaikki menot. Kun tili tuli, alkoi mantra siitä, ettei mihinkään ole varaa.

Kahden keskituloisen ihmisen tuloista mitään ei jäänyt viivan alle. Ajattelin vaan että tässä ollaan kuitenkin yhdessä samassa veneessä. En varautunut mihinkään, mitenkään! Ja sitten mies nosti odottamatta kytkintä!


Kuva Thought Catalog, ylin kuva Fabian Blank.

Alkushokista selvittyäni ajattelin että perk&!?. Mä nousen, selviän ja käännän tämän voitokseni! Aloin selvittämään raha-asioitani. Tein budjetin. Se on naurettavan tarkka. Siinä on ylhäällä KAIKKI! Se on pilkuntarkka osittain sen vuoksi että varaudun tilanteeseen missä ex-mieheni keksii alkaa syyttelemään rahapulassaan minua rahankäytöstäni ja että joudun mahdollisesti joskus todentamaan menoni.

Ex-miehelleni en ole tilivelvollinen, mutta jos tähän sotkuun jossain vaiheessa tulee ulkopuolisia ammattilaisia mukaan… Budjettiin keräsin kaikki kuviteltavissa olevat kulut. Nyt laskut eivät pääse enää yllättämään. Jokainen euro on minun omissa käsissäni! Jos säästän euron jättämällä jotain hankkimatta (ja kyllä, säästän rankasti omista ruuistani koska on pakko), saan sijoitettua sen euron ihan mihin tahansa! Nyt olen oivaltanut että vähistäkin varoista voi säästää ja jopa sijoittaa!

Toki edukseni on luettava se että olen terve ja minulla on työpaikka. Raha ei tee onnelliseksi, mutta tällä hetkellä yksi minua kannattelevista asioista on siis se että kulutus ja säästöt ovat omissa käsissäni. En enää koskaan yhdistä rahojani kenenkään kanssa. Opetan tämän myös lapsilleni, ennen kaikkea tyttärilleni. Jos heillä on aikanaan puolisot rinnallaan, niin molemmilla on omat tilit ja korkeintaan yhteinen taloustili. Silloin kumpikin voi käyttää käyttövaransa itse parhaaksi katsomallaan tavalla ja ehkä laittaa siivun säästöönkin. Jos eivät mitään muuta neuvoa minulta huolikaan, niin tätä taon niin kauan että ainoana neuvona kantavat tämän mukanaan läpi elämän.”

Nimim. Toinen mahdollisuus

Tämä keskustelunavaus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus alla olevalla lomakkeella. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Ero voi olla tie vauraampaan tulevaisuuteen”

  • Siperiantiikeri sanoo:

    Tuo talous tili helpottaa kyllä niitä menojen maksuja jotka on sovittu maksettavan tasan, ei tarvi miettiä kumpi maksaa kummalle. Mutta palkka tulee omalle tilille ja sovittujen yhteisten jälkeen omat saan törsätä tai säästää miten mieli.