Tunnetko syyllisyyttä siitä, että nalkutat, naputat, mäkätät ja patistat lapsiasi koko ajan? Moni äiti tuntee…

Sitä miettii, että pitäisikö ottaa vähän rennommin ja antaa lasten tehdä virheitä ja oppia niistä sen sijaan että kulkisi perässä naputtamassa, että onko x, y ja z hoidettu. Mutta älä huoli, mäkätys on hyvä juttu!

Essexin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että mikäli tyttären äiti oli nalkuttanut hänelle ja vahtinut, että hommat hoidetaan, tytär menestyi elämässä paremmin kuin rentojen ”anti olla” -tyyppisten äitien tyttäret.

Tutkimuksessa seurattiin 15 000 13-14-vuotiaan tytön elämää yli kuuden vuoden seurantajakson ajan. Ne tytöt, joilla oli kotitöitä ja joilta vanhemmat (yleensä äiti) vaati paljon, menivät todennäköisimmin opiskelemaan ja tulivat vähemmän todennäköisesti teini-ikäisinä raskaaksi. He myös päätyivät todennäköisemmin hyvin palkattuun työhön ja olivat epätodennäköisemmin työttöminä kuin ne tytöt, joilta ei oltu vaadittu yhtä paljon.

Tutkimustulosta ei tietenkään voi käyttää oikeutuksena sille, että täyttää lapsensa elämän pelkillä vaatimuksilla ja mäkättäisi aamusta iltaan tekemättömistä asioista. Lasten pitää saada myös levätä, eikä kukaan jaksa aina tehdä ihan kaikkea ja täydellä teholla.


Kuva Alexander Drummer, ylin kuva Caleb Woods.

Mutta se osoittaa, että lapselle on eduksi se, että vanhemmat odottavat häneltä asioita ja valvovat, että sovitut asiat hoidetaan. Älä siis syyllistä itseäsi siitä, että huolehdit siitä, että läksyt tehdään, oma osuus kotitöistä hoidetaan, harrastuksista ei luisteta eikä velvollisuuksista sluibata. Sitkeä muistuttaminen siitä, että sovitut asiat on tehtävä, kantaa vielä hedelmää lapsen tulevaisuudessa.

Jos olet mäkättävä mutsi, turhaudut varmaan usein siihen tilanteeseen, että lapsesi ei tunnu kuuntelevan lainkaan mitä sanot. Mutta älä huoli siitäkään! Tutkimuksessa nimittäin huomattiin, että vaikka lapset tekisivät elämässään päinvastaisia ratkaisuja kuin mitä vanhemmat ovat toivoneet, kasvatuksen vaikutus säilyy. Toisin sanoen lapsi kuulee äitinsä nalkutuksen päässään ohjaamassa vastuuntuntoon ja asioiden hoitamiseen – halusi hän sitä tai ei!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia