Avaan Facebookin ja silmille räpsähtää keski-ikäisten toinen mahdollisuus: lapset ja heidän saavutuksensa. Feedissä vilistävät hymypoikapatsaat ja sopuisat perhepotretit, reippaat yhteiset vaellukset, joilla eväsleipiä kääritään auki hymyssä suin. Mikä on tämä pistävä tunne rinnassani? Apua! Kateutta se on, vihloo oikein.

Yleensä en ole kateellinen ihminen. En jaksa kadehtia ihmisten koulutustaustoja, kun olen ihan tyytyväinen omaani. En upeita koteja – mukavastihan tässä köllötellään. Urasaavutuksia – apua sehän on aina töissä, ei kiitos. Lomamatkat – olishan se kiva päästä lämpimään, mutta ei ole minulta pois.

Miksi en sitten iloitse muiden lasten saavutuksista ja tavallisten tuttavaperheiden tavallisista iloista? Ja iloitsenhan minä, ainakin läheisten ja itselle rakkaiden, mutta häpeällisesti silloinkin pienellä viiveellä.

Meillä eletään erityistä arkea erityisen lapsen kanssa. Menetyksen tunne vihlaisee toisten arkea ruudulta seuratessa. Meidän elämästä ei tullutkaan tuollaista. Ei stipendejä ja kaverikuvia, luistelukoulun näytöksiä, itsestäänselvää varmuutta siitä, että koulupäivä menee mukavasti, ei iloista lomanodotusta ja sopuisia perhepotretteja. Lomat ovat muuttuneet stressin aiheeksi, sillä pahinta neuroepätyypilliselle lapselle on, kun päivistä puuttuu tuttu struktuuri, raamit sisäistä kaaosta suitsimaan.

Ystävä kertoo, että on aivan kypsä, kun ovikello soi jatkuvasti. Lapsen kavereita ramppaa sisään ja ulos, ei kuulemma hetken rauhaa, kun lasta tullaan koko ajan pyytämään leikkeihin. En saa sanottua mitään. Mutisen epämääräisen, valheellista myötätuntoa kuvaavaan äännähdyksen. Kunpa meilläkin. Edes joskus.

Meillä ovikello ei soi koskaan. Koko pitkänä viime kesänä lastani ei tullut kukaan kertaakaan hakemaan. Yritykset sopia leikkitreffejä olivat yksipuolisia ja merkillisen epäonnisia. Viime hetken peruutuksia, valtavan pettymyksen aiheuttamia raivareita. Katkeria kyyneliä, omiani, kun kaikilla lapsiperheellisillä oli ”kiire” eikä treffailu tuntunut järjestyvän millään.

Harjoituksen puute johtaa noidankehään. Lapsi odottaa harvinaisia leikkihetkiä valtavasti, jolloin jännitys tosipaikan tullen purkautuukin usein riehumisena tai omiin turvallisiin jumituksiin juuttumisena. Keppien kanssa huitomista pusikoissa tuttavaperheen lapsen katsoessa ihmeissään sähläämistä. Odotettujen synttärijuhlien viettoa eteisen oven takana piilossa.

”Voiks olla”, kysytään täälläpäin kuulemma nykyään, kun joku haluaa leikkimään. Odotan sitä päivää, kun saisin vihdoin omin korvin kuulla nuo sanat ovella. Ehkä sen jälkeen kateuden pistoa ei enää tunnu, kun lapsi hymyilee Facebookissa kaverikuvassa.

Nimim. Erityinen mutsi

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 15 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

15 vastausta artikkeliin “Olen kateellinen tavallisista lapsistanne”

 • Erityisen nuoren äiti sanoo:

  Ymmärrän ja samaistun täysin ❤️
  Myöhemmin elämässä saattaa helpottaa, kun opiskelu tms tulee kyseeseen samanlaisten erityisten kanssa.

 • Äiti sanoo:

  Ota yhteyttä toisiin nepsy-perheisiin . On helpompi sopia leikkitreffejä, kun lasten piirteitä ymmärretään paremmin. Somekuvien perusteella ei kannata olla kateellinen. Suurinosa vuodesta menee arjesta selviytymiseen ja kun kerran kesällä viet lapset retkelle, siitä voi laittaa iloisen päivityksen someen.
  Teen itse töitä nepsyjen kanssa ja olen kyllä kiitollinen ettei omillani ole diagnooseja. Pääsen paljon vähemmällä näin. Mutta työni puolesta voin kertoa: nepsypiirteet helpottavat iän myötä ja montaa asiaa voi harjoitella. Kannattaa olla aktiivinen ja hakeutua vertaistuen piiriin.

 • Vierestä katsonut sanoo:

  Itselläni on tuttava, joka ihan itse omalla toiminnallaan aiheuttaa halla mahdolliselle nepsylapselleen. Itse en ole edes varma onko lapsi niin neuroepätyypillinen, koska kotoa tulee niin käsittämättömiä esimerkkejä, jotka eivät opeta lasta toimiaan muiden kanssa. Kannattaa siis ensin myös pysähtyä miettimään, oletko vaatinut lapselta kuitenkin normaaleja käytöstapoja kaikissa tilanteissa? Se on totta, että kukaan ei jaksa eikä kenenkään tarvitsekaan jaksaa huonosti käyttäytyvää lasta, jota vanhempi pahimmassa tilanteessa vielä komppaa vieressä käsittämättömissä tilanteissa.

 • Kantaakohan kadehtiminen hedelmää? sanoo:

  Kaikki lapset ovat tervetulleita.
  Mitä jos onkin niin, että ei jaksa kutsua kylään näitä kadehtivia aikuisia. Huutavat, mekastavat, arat, kuulovammaiset, erityisherkät tai villit lapset, kaikki ovat tervetulleita! Erilaisuus on rikkaus ja haluan lastenikin se oppivan. Vittumaisen katelisia ja pahansuopia aikuisia en tahdo millään jaksaa. Ihan kun lasten kasvattaminen olisi jotenkin helppoa ja kevyttä. Ihan kun osa lapsista syntyä putkahtaisi helppoina ja lahjakkaina. Kasvattaminen ja vanhemmuus on aina kovaa työtä. Se, että lapsi oppii luottamaan itseensä, oppii solmimaan kaverisuhteita, tai uskaltaa esim. jäädä kyläilemään ilman omaa aikuista, vaatii aikaa ja paneutumista. Vaikka ei olisi diagnosoitu mitään erityispiirrettä.

 • Hannele sanoo:

  Olipa hyvä kirjoitus. Kiitos.

 • äiti minäkin sanoo:

  Halaus ja voimia! Ja toivotaan ympärille fiksuja perheitä ja hyviä sattumia, että lapsi saisi kaverin tai useampia. Kirjoitit tärkeästä aiheesta ja toivottavasti osaan ainakin itse avata silmiäni taas enemmän miettimään, voivatko kaikki ympäristön/lapsen luokan kaverit hyvin ja jos ei, mitä itse voisi tehdä sen eteen, että asiat kääntyisivät parempaan päin.

 • Mutsi11 sanoo:

  Tunnistan tunteen! Olen kateellinen niille vanhemmille, jotka voivat luottavaisin mielin jättää omat lapsensa kaverisynttäreille ilman omaa aikuista ja varmuuden vuoksi reppuun pakattuja kuulosuojaimia. Olen nykyään ainut aikuinen, joka jää kahvittelemaan, kun muut kuusivuotiaat vain tuodaan ovelle. En uskalla. Lapseni saattaa lyödä. Huutaa muita olemaan hiljaa. Lähteä kesken keksinsyönnin itsekseen leikkimään. Täytyy silti olla kiitollinen, että kutsutaan. On kavereita, jotka syntymäpäivänään muistavat.

  • Leijona sanoo:

   Mä olen varmaan kauhea äiti, mutta meille ei tule yksikään lapsi, joka saattaa pahoinpidellä mun lasta, rikkoa tavaroita jne.

 • Tiikeriemo sanoo:

  Tää vois olla mun kynästä. Päivä kerrallaan eteenpäin, takertuen niihin pienin onnistumisiin. Joita muut ei edes huomaa.

  Lähetän kirjoittajalle ajatuksen siitä, että täällä on yksi joka ymmärtää täysin. Ja toivon että meidän kummankin erityiset vielä löytää paikkansa siinä kaverikuvassa.

 • Miikula sanoo:

  Missähänpäin tää erityinen lapsi asuu? Olis kiva jos vois tarjota leikkiseuraa omista lapsista.

 • NinaLaa sanoo:

  Voisiko yrittää vanhempien kanssa keskustella? Kertoa, että myös heidän lapsilleen on hyväksi oppia, että erilaisuutta on olemassa, hyväksyä se erilaisuus?

  • Mummu sanoo:

   Monta kertaa se on vanhemmista jompikumpi tai molemmat jotka ei erilaisuutta hyväksy,lapset ovat yleensä suvaitsevaisia ja ennakkoluulottomia.

  • Samis sanoo:

   Ei tässä neuvoja kaivata, varmasti aloittaja on yrittänyt puhua ja valistaa jne.
   Tässä on kyse siitä vitutuksesta, että täytyy yrittää keskustella ja hakea hyväksyntää. Vitutusta siitä, että ei ole kuten muut. Ei ne muut vanhemmat joudu selittelemään ja perustelemaan miksi oma lapsi käyttäytyy eri tavalla. Tällainen elämä on niin paskaa, ettei mikään. Kyl sen kans oppii elämään, kun on pakko mut kyllä katkeruus vähemmästäkin nousee kun kaikki voimat elämässä menee selviytymiseen eikä sellaisiin kivoihin juttuihin, mistä tässä aloittaja kertoi. Tsemppiä ja aamukampa käyttöön. Kyllä ne joskus muuttaa omilleen ja voi alkaa itse elämään omaa elämää.

 • Mummu sanoo:

  Nämäkin asiat on monen vanhemman aikaansaannosta.Itse olen kuullut äidin sanovan lapselleen että:”Et kai sää ton kanssa kun se on jne…..Kyllä sieppaa.