Äidit tekevät edelleen suurimman osan kotitöistä ja hoitavat lapsia enemmän kuin isät.

Tämä on ainakin tilastojen valossa totta siitä huolimatta, että naiset ovat väsyneitä epätasa-arvoiseen työnjakoon kotona ja miehet haluavat hoitaa lapsiaan ja olla läsnä heidän elämässään. Miksi kotihommat eivät siltikään jakaudu tasan?

Siksi, että naiset eivät anna sen tapahtua, kuuluu yleinen selitys.

Naiset ovat äitiyden portinvartijoita, kotipoliiseja jotka eivät anna miehen hoitaa kotia tai lapsia omalla tavallaan. Sen sijaan heillä on mahdottomat odotukset, joita kukaan ei voi täyttää. Kukaan, paitsi nainen itse. Ja kun kerran naiselle ei mikään riitä, hän päätyy tekemään kaiken itse ja mies jää sivuun ihmettelemään ja turhautumaan.

Tätä hokevat miehet ja tätä hokevat perhe-elämään perehtyneet psykologit ja muut asiantuntijat: Mies ei saa jalansijaa kotona, koti on sisustettu naisen maun mukaan, ruokaa laitetaan kuten nainen tahtoo, siivotaan kuten nainen parhaaksi näkee ja lapsi puetaan äidin haluamalla tavalla. Mies siivotaan sivurooliin omassa perheessään, ja jos hän yrittää jotain tehdä, naiselle se ei kelpaa.

Onko tämä totta?

Vaativatko naiset oikeasti mahdottomia? Vai ajattelemmeko me, että naiset eivät saisi vieläkään vaatia mitään?

Äidit selviävät joka päivä, viikko ja kuukausi siitä, että he tekevät päivätyönsä, hoitavat kodin, lapset ja yhteydenpidon kouluun ja sukulaisiin. Äiti pystyy korjaamaan omat ja lapsen jäljet, hän pystyy muistamaan neuvola-ajat ja katsomaan, että lapsella on siistit, suunnilleen yhteensopivat vaatteet päällä, ja hän pystyy lajittelemaan jätteet ja imuroimaan myös nurkista.

Ylin kuva Nik Macmillan.

Miksi meidän pitäisi olettaa, että isät eivät pystyisi samaan? Miksi aivan normaali elämisen taso – kohtuusiisti koti, terveellisesti ruokittu ja asiallisesti puettu lapsi, ja normaalit sosiaaliset suhteet – olisi naisten esittämä kohtuuton vaatimus? Eikö se ole ihan oletus?

Eikä se, että näistä asioista huomauttaa tai tarvittaessa neuvoo, ole nalkuttamista. Jos aikuinen ihminen ei esimerkiksi tiedä, että vessaa ja keittiötä ei siivota samalla rätillä, on kaikkien etu että se hänelle opetetaan.

Varmasti on naisia, joilla on kohtuuttomia vaatimuksia. Kenties jotain sellaista, kuin kaikkien vaatekappaleiden silittämistä ja järjestämistä värien mukaan, päivittäistä imurointia ja pölyjen pyyhintää ja sohvatyynyjen millintarkkaa asettelua raivokohtauksen uhalla.

Kuitenkin suurin osa naisista olettanee, että koti on terveellisen puhdas ja kivannäköisessä järjestyksessä, lapsi asianmukaisesti ja puhtaisiin vaatteisiin puettu ja että kaikki syövät pääasiassa terveellisesti. Sekä sitä, että muistettavat asiat hoidetaan puolison kanssa suunnilleen puoliksi, ja toisen voi luottaa hoitavan oman osuutensa.

Se ei tosiaan ole kohtuuton vaatimus.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia