Äidit tekevät edelleen suurimman osan kotitöistä ja hoitavat lapsia enemmän kuin isät.

Tämä on ainakin tilastojen valossa totta siitä huolimatta, että naiset ovat väsyneitä epätasa-arvoiseen työnjakoon kotona ja miehet haluavat hoitaa lapsiaan ja olla läsnä heidän elämässään. Miksi kotihommat eivät siltikään jakaudu tasan?

Siksi, että naiset eivät anna sen tapahtua, kuuluu yleinen selitys.

Naiset ovat äitiyden portinvartijoita, kotipoliiseja jotka eivät anna miehen hoitaa kotia tai lapsia omalla tavallaan. Sen sijaan heillä on mahdottomat odotukset, joita kukaan ei voi täyttää. Kukaan, paitsi nainen itse. Ja kun kerran naiselle ei mikään riitä, hän päätyy tekemään kaiken itse ja mies jää sivuun ihmettelemään ja turhautumaan.

Tätä hokevat miehet ja tätä hokevat perhe-elämään perehtyneet psykologit ja muut asiantuntijat: Mies ei saa jalansijaa kotona, koti on sisustettu naisen maun mukaan, ruokaa laitetaan kuten nainen tahtoo, siivotaan kuten nainen parhaaksi näkee ja lapsi puetaan äidin haluamalla tavalla. Mies siivotaan sivurooliin omassa perheessään, ja jos hän yrittää jotain tehdä, naiselle se ei kelpaa.

Onko tämä totta?

Vaativatko naiset oikeasti mahdottomia? Vai ajattelemmeko me, että naiset eivät saisi vieläkään vaatia mitään?

Äidit selviävät joka päivä, viikko ja kuukausi siitä, että he tekevät päivätyönsä, hoitavat kodin, lapset ja yhteydenpidon kouluun ja sukulaisiin. Äiti pystyy korjaamaan omat ja lapsen jäljet, hän pystyy muistamaan neuvola-ajat ja katsomaan, että lapsella on siistit, suunnilleen yhteensopivat vaatteet päällä, ja hän pystyy lajittelemaan jätteet ja imuroimaan myös nurkista.

Ylin kuva Nik Macmillan.

Miksi meidän pitäisi olettaa, että isät eivät pystyisi samaan? Miksi aivan normaali elämisen taso – kohtuusiisti koti, terveellisesti ruokittu ja asiallisesti puettu lapsi, ja normaalit sosiaaliset suhteet – olisi naisten esittämä kohtuuton vaatimus? Eikö se ole ihan oletus?

Eikä se, että näistä asioista huomauttaa tai tarvittaessa neuvoo, ole nalkuttamista. Jos aikuinen ihminen ei esimerkiksi tiedä, että vessaa ja keittiötä ei siivota samalla rätillä, on kaikkien etu että se hänelle opetetaan.

Varmasti on naisia, joilla on kohtuuttomia vaatimuksia. Kenties jotain sellaista, kuin kaikkien vaatekappaleiden silittämistä ja järjestämistä värien mukaan, päivittäistä imurointia ja pölyjen pyyhintää ja sohvatyynyjen millintarkkaa asettelua raivokohtauksen uhalla.

Kuitenkin suurin osa naisista olettanee, että koti on terveellisen puhdas ja kivannäköisessä järjestyksessä, lapsi asianmukaisesti ja puhtaisiin vaatteisiin puettu ja että kaikki syövät pääasiassa terveellisesti. Sekä sitä, että muistettavat asiat hoidetaan puolison kanssa suunnilleen puoliksi, ja toisen voi luottaa hoitavan oman osuutensa.

Se ei tosiaan ole kohtuuton vaatimus.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 21 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

21 vastausta artikkeliin “Nainen oletko kotipoliisi?”

 • Suuremmat linjat sanoo:

  Nainen kun keskittyy konmarittamaan pikkuliinatkin, vain yksi tapa on oikea, loppuu hällä aika ja voimat näkyvimpiin töihin. Sekin on sitten ukon vika kun kotityöstressi painaa päälle. Kukaan tuohon ei halua sormeaan pistää kun heti tulee ohjeet kolmena kappaleena.

 • Introvee sanoo:

  Minä en ole kotipoliisi,minä pesen pyykit ja teen ruoan näin on sovittu.Isäntä korjaa autot ja tekee niihin liittyvät hommat,mä olen selkävikainen niin imuroinnin hoitaa isäntä muut tehdään kuka milloinkin.Isäntä on pilkunviilaaja minä en,mua ei haittaa ettei kaikki ole niin viimeisen päälle,jos mies haluaa viilata niin sitten viilaa,eipä tuosta ole koskaan riitaakaan ollut.
  En ole ikinä ymmärtänyt miksi toisen tekemisiä pitäisi arvostella ja moittia,pääasia että tekee,kotipoliisit vois olla joskus hiljaa vaikka kaikki ei olis mieleistä,monta konfliktia vältettäisi eikä tarvitse vinkua kuinka mä yksin kaiken teen.Anteeksi ny vaan.

 • Jassu sanoo:

  Juu, ei pitäis olla mahdotonta miehenkään hoitaa kotitöitä perushyvin. Ja perushyvällä en todellakaan tarkoita mitään ekstra siistiä tai gourmeeruokaa tms. Ei nainenkaan tankatessa lopeta siinä vaiheessa, kun tankki on puolillaan. Tai ehkä vois tankata aina vaan sen verran, että pääsee seuraavan oman reissun?
  Ja jos ei sen vertaa kestä, että kuuntelis naisen ohjeistuksen vaikkapa pyykinpesusta, vois sitten ihan itse vaikkapa googlata miten homma hoituu, ettei oo vaaleat pyykit punaisia tai rintaliivit säpäleinä. Kun jatkuvasti uusien vaatteiden ostaminen pilalle menneiden tilalle tulee hiukan tyyriiksi.
  No, mitäpä näistä. Tulevaisuudessa katson aika tarkkaan millasta miestä edes tapailen, yhteen muuttamisesta puhumattakaan. (Mä kun osaan ihan itse ruuvata ruuvit, vaihdattaa renkaat, hakata puut, jne)

 • Äiti 74 sanoo:

  Ei puolison tehtävä ole opastaa eikä kouluttaa toista puoliskoaan. Jos mielipiteet eroaa niin paljon toisistaan mikä on siistiä ja kuinka usein pitäisi siivota, niin miksi sellaisen ihmisen kanssa on perustettu perhe?
  Kyllä se totta on, kuinka moni nainen ottaa miehen mukaan sisustamaan? Kuinka moni nainen kuuntelee miestään sisustus asioissa? Kyllä se hyvin usein on niin, että mies elää yhteisessä kodissa naisen sisustuksen keskellä. Haluaisitko itse elää kodissa, joka ei tunnu omalta, koska se on sisustettu jonkun toisen mielen mukaan. Usein mies luovuttaa lopulta muissakin asioissa. Jos mies ei omaa samanlaisia ajatuksia järjestyksestä, nainen katsoo asiakseen kouluttaa miestään.
  Kouluttaa, puoliso ei ole mikään koulutuksen kohde. Asioista voidaan keskustella ja tehdä kompromisseja, siisteysintoilija voisi vähän hellittää ja toinen yrittää enemmän. Jaetaan kotityöt niin, että tehdään se itse mikä koetaan tärkeäksi tehdä just jollain tietyllä tavalla.
  On ihan eri asia, jos toinen elää, kun sikolätissä (tosin edelleen kysyn, miksi on perustettu perhe?), Kun toinen edes yrittää. Jos imuroidaan vuorotellen, miksi pitää nalkuttaa ja kulkea perässä? Imuroi omalla vuorollasi sitten paremmin. Jos mikään toisen tekemä ei kelpaa, niin jälleen kerran kysyn, miksi olet yhdessä ks ihmisen kanssa, jos hän on niin kelvoton?
  Tosi asia on, että yleensä nainen nalkuttaa tai ei anna toisen tehdä mitään, kun ei toinen tee riittävän hyvin. Voi ihan itse katsoa peiliin, jos olet nalkuttaja, lopeta , jos mies on niin kelvoton, eroa. Mit ihmettä sitä itkee ja valittaa vuosi kausia. Itse olet perheen perustanut sen ihmisen kanssa. Ihan omasta vapaasta tahdosta. Elä sen kanssa tai eroa. Mutta lopeta valittaminen.

 • Noniin sanoo:

  Äitini kertoi, että 80 luvulla taloyhtiön miehet olivat keskenään sopineet että ei tehdä kotitöitä niin kenenkään ei tarvi. Yksi mies oli vaimoa auttanut ja saanut muilta miehiltä moitteita. Pelkona oli ilmeisesti se, että heidänkin olisi sitten pitänyt jotakin tehdä. Miesten on kyllä syytä todella miettiä onko naisia kohtaan kohtuullista, että ei auta yhtään. Ja kyllä miehet osaavat asioita tehdä, en kyllä ole puuttunut miesten tapaan siivota jne. Olen kyllä ollut vailla kaveriksi isompiin siivouksiin ja niihin. Tarvitaankin miestä mm. Nostamaan raskaat huonekalut tieltä pois. Se on sitä yhteistyötä. Voihan sen jakaa vaikka siten, että toinen pesee pyykit, imuroi ja toinen tekee ruuan. Tai sitten jos molempia väsyttää niin siirtää toiseen päivään ja tilaa valmiin ruuan kotiin. Arjen ei tarvi olla suorittamista. Lepopäivät tekevät hyvää. Silloin jokainen perheenjäsen saa tehdä mieluisia asioita. Tarviiko lelujakaan olla koko ajan järjestämässä. Kerää ne illalla pois ennen nukkumaanmenoa. Se riittää. Luovuus myös kukoistaa paremmin kun asiat ovat välillä vähän levällään. Se on sellainen hyvä tasapaino järjestyksen ja kaaoksen välillä. Liikaa kumpaakaan väsyttää ihmisen kuin ihmisen.

 • Entinen tiskaava mies sanoo:

  Minä lopetin imuroinnin kun vaimo imuroi täsmälleen samoista paikoista heti minun jälkeeni. Totesi etten osaa joten olen sen jälkeen antanut olla. Tiskaus jäi siihen kun meillä hajosi tiskikone eikä vaimo halunnut ostaa uutta jolloin totesin että tiskivuoro on nyt sinulla.

  • Noniin sanoo:

   Kuulostaa siltä että et ehkä halunnut ottaa neuvoja vaimolta vastaan? Kyllä nainen voi oppia vaikka poraamaan nauloja seinään koska asenne on se, että hyväksyy kun toinen opettaa. Eikö miehet sitten kestä sitä, että nainen voi opettaa hänelle sen imuroinnin. Miksi pitää heti luovuttaa jos ei osaa? Asioita oppii joskus hitaammin.

   • Joo sanoo:

    Noniin, todistit just ton jutun pointin. Mies teki alunperin asioita, mutta, kun toistuvasti vain naisen tapa kelpaa, niin turha niitä kotitöitä on kahteen kertaan tehdä. Sitten syytetään miestä ettei halunnut ottaa neuvoja vastaan.
    Miehet ja naiset voi oppia kaikki jutut ja on enemmän henkilöstä kiinni mikä luonnistuu helpommin.
    Sit on tämä et toisen tapa toimia ei kelpaa, vaikka lopputulos olis ihan yhtä hyvä.

    • Noniin sanoo:

     Siis ei tässä ole kelpaavuudesta kyse, et ymmärtänyt pointtia. Vaan sitä että ei miehillekkään ”kelpaa” mun korjaamaa pyörä tai tekemä miesten työ jos sitä ei ole kunnolla tehty. Vaan joudun sen opettelemaan kärsivällisesti kunnes osaan sen ilman toisen neuvoa. Osaan korjata pyörän koska minulla on terve itsetunto, kestän kun minua neuvotaan ja sanotaan jos lopputulos ei ole hyvä. Jokainen voi oppia. Sehän on sitten joka perheen oma asia kuinka tip top haluaa kaiken pitää. Ne on niitä yhdessä sovittavia asioita.

 • *** sanoo:

  En mielestäni vaadi mahdottomia. Hoen sekä lapsille että miehelle jatkuvasti: pyykit pyykkiin, tiskit tiskiin ja roskat roskiin. Silti tilanne on usein oman työvuoroni jälkeen se, että koko koti on räjähtänyt. Tiskejä, pyykkejä ja roskia kaikkialla. Vie yllättävän kauan aikaa, kun aloittaa raivaamaan paikkoja ja ensin tyhjentämään tiskikonetta, että saisi sinne sen jälkeen kaikki likaiset astiat. Ja kyllähän se v*tuttaa. Eniten ärsyttää, jos esim. iltapalatarvikkeet ovat edelleen esillä, koska inhoan sitä että ruokaa täytyy heittää hukkaan, koska joku on ollut niin laiska ettei ole viitsinyt korjata jälkiään. Metatyöstä en edes aloita, koska meillä äiti tietää, muistaa ja hoitaa kaiken. Välillä mietin, että mihin sitä miestä edes tarvitsee…

 • Jyystedt sanoo:

  Kun muutaman kerran haukut väärin tehdyistä kotitöistä, niin mies on oppinut, että kotitöistä seuraa rangaistus. Kannattaa miettiä, mitä opettaa.

 • Lumi sanoo:

  Muistavat jo ladyt asian,joka usein unohtuu? Auton renkaiden vaihtoon on kotityö. Polttopuiden hommaaminen liitettiin on kotityö. Jne asiat siis. Mutta moniko meistä naisista tekee auton pikkuhuollot,itse? Moniko lapioi pihalinkokuskin käytyä tien liiterille,ehkä ulkosaunalle? Moniko nainen purkaa remontoidussa seiniä,lattioita,moniko vaihtaa pesukoneen hajonneen osan,moniko naisista on valmis omaan metsään harvebnushommiin että saa niitä takkapuita,kun mielikin tekee lämmittää sitä takkaa? Kuinka moni lähtee hirvipassiin,että tulee lihaa pakastimeen? Itse nainen. Muistan nuoruudestani erään työkohteeni pariskunnan. Heillä oli sisä-’ ja ulkotyövuorot,monta lasta kun oli. Oli kiehtovaa huomata,että homma toimi,isäntä hoiti lapset ja siivosi sisällä eräällä viikolla. Emäntä paineli viiltosuojahousut,metsuri kypärä ja saha varusteinaan metsään. Eikä hän suinkaan mennyt sinne valmiille kannoille istumaan.
  Pariskunta selitti syyn järjestelyyn: jos toiselle käy jotain,toinen pärjää.
  Ehkä kussakin kodissa pitäisi miettiä ne kaikki kodin piirin työt,ja jakaa,jos jaetaan,eikä mene luontevasti.

  • Sähkö tulee seinästä sanoo:

   Meillä autonrenkaat vaihtaa autolike, lämpö tulee patterista ja pihan hoitaa taloyhtiö.

   Tuo autonrenkaiden vaihto on huobo vertaus: se tehdään kaksi kertaa vuodessa, kun huusholli täytyy pitää yllä pyörimässä 365vrk lähes 24h

  • Aino sanoo:

   No höpöhöpö nyt. Kuinka monta kertaa viikossa ne autonrenkaat pitikään vaihtaa? Monessako perheessä liha tulee muualta kuin kaupan tiskiltä ja lämpö muualta kuin kaukolämpöpatterista?

   Ihmeellistä kyllä se mies tuntuu silti kyvyttömältä ruokkimaan perhettään vaikka ruokaa saa sieltä kaupasta. Että jos mies vaihtaa renkaat kahdesti vuodessa on ok ettei lapset saa ruokaa pöytään tai ehjiä vaatteita päälleen niinä muuna 363:na päivänä?

   Remontit ja ym. on yleensä yhdessä sovittavia asioita, jolloin tietysti kuuluu sopia myös työnjaosta. Eivät nekään ole syitä jättää kotia ja lapsia heitteille, kun mies vähän remppailee – ellei niin ole yhdessä sovittu. Ja jos on sovittu, siinä perheessä ei varmaan naisella olekaan aihetta valittaa laiskasta miehestä?

 • Jooh sanoo:

  Itselläni on hieman korkeammat vaatimukset tietyissä asioissa, mutta hoidankin ne mielellään itse. Ainut mikä aika usein ottaa pattiin on se, että mies viitsisi edes omat sotkut joskus siivota. Ei haittaa, jos joskus on leivän muruja pöydällä tai karkkipapereita olohuoneessa, mutta kun se on jatkuvaa ja jos jotain käsistä tippuu vaikka ruokaa tehdessä niin sitä ei tietenkään voi nostaa vaan jätetään siihen lattialle. Sitten jos yrität nätisti kertoa, että viittitkö niin vastaus on yleensä, että aina sä jaksat valittaa. Joten olen alkanu tekemään niin, että kasaan kaikki sotkut miehen omille paikoille ja yllättävästi ne siitä kyllä häviää.

 • Laittakaa pojat siivoaan sanoo:

  Pitäkääpä huolta, että oma jälkikasvu, eli se tuleva jonkun mies osallistuu kotitöihin ja oppii kotitöiden tekemisen tärkeyden vaikka ei niin kiinnostais. Että ne teini-ikäiset pojat imuroi yhteisiä tiloja, pesee vuorollaan vessan ja pyykkää, laittaa ruokaa ja lajittelee, huolehtii omat jälkensä siistiksi. Myöhemmin aikuiselämässä on hankalampi vaatia sellaista, jos sitä ei oo lapsena ja teininä oppinut. Meitä on kaksi aikuista ja kaksi nuorta ja kaikki siivoaa, koska kaikki sotkee myös. Tällä menolla sama meininki toivottavasti periytyy aikuisuuteen ja tuleviin parisuhteisiin myös.

 • Ei vaan meillä sanoo:

  Meillä on uusperhe ja mieheni on tarkempi siisteydestä ja järjestyksestä kuin minä ja tekee varmasti yhtä paljon kotitöitä kuin minä. Nautin nyt siististä kodista ja siitä ettei ole tunnetta että vain toinen tekee.

 • Järki käteen nyt. sanoo:

  Minusta on ihan kohtuullista odottaa että jos mies alkaa imuroimaan, niin se imuri käy joka paikassa eikä niin että esim. matot jätetään imuroimatta. Ei ole kohtuullista että mies hakee lattialuutun jolla pyyhkii keittiön ja sitten räjähtää kun asiasta huomautat. Eikä sekään ole kohtuullista että mies lähtee kauppaan ja tuhlaa vähistä yhteisistä rahoista yhden lauantai-illan herkkuihin 50€ ostamatta mitään oikeaa ruokaa. Nämä ovat otteita oikeasta elämästä, edellisestä parisuhteesta.

  Ja on myös ihan kohtuullista odottaa kumppaniasi osallistumaan kotitöihin ja ruoanlaitoon ilman että joudut monta kertaa sanomaan samasta asiasta. Ja sitten viimeisellä kerralla pitää suuttua että tapahtuu, jonka jälkeen mies uhriutuu. Eikä ole kohtuutonta pyytää miestä vapaapäivänään tekemään perheelle ruokaa jos itse menet töihin mutta miehen on kohtuutonta kiukutella ja uhriutua siitä että tästä mainitaan. Ei myöskään ole kohtuutonta odottaa pientä oma-aloitteisuutta yhteisten lasten ja eläinten hoidon suhteen. Eikä ole kohtuutonta odottaa että mies tuo kaupasta perheelleenkin ruokaa eikä vain itselleen. Tässäkin otteita oikeasta elämästä, toisesta edellisestä suhteesta.

  Onneksi nämä parisuhteet on jo entisiä.

 • Emppu sanoo:

  Olen niin samaa mieltä! Mielestäni on oikeus edellyttää myös siltä mieheltä kunnollista työn jälkeä, eikä niin että esim. imuroinnin jälkeen edelleen on roskaista. Ei naisetkaan voi hoitaa hommia niin, että lopputulos on ”juosten kustu”.

 • Omppu sanoo:

  Mieheni mielestä kotitöitä ovat vain ja ainoastaan imurointi, astianpesu ja pyykinpesu. Hän ei näe eikä tajua että niitä kotitöitä on paljon enemmän. Ne on niitä näkymättömiä töitä joita minä teen. Antaisin miehen tehdä mutta ei häntä kiinnosta. Annan hänen myös tehdä asiat omalla tavallaan, joskus vaan menee hermo jos siihen liittyy lasten hyvinvointi. Nyt ovat jo teinejä ja osaavat pitää itsestään huolta, mutta silloin kun olivat pieniä niin jos hän oli lapsen kanssa kotona ja minä töissä niin ei välttis ollut antanut lämmintä ruokaa koko päivänä. No joo, ei se lapsi siihen kuole, mutta miksi mieheltä ei voi vaatia asioiden kunnolla hoitamista, mikä oikeus heillä on laiskotella? Ei se haittaa jos välillä mennään sieltä missä aita matalin, mutta jos se on aina mies joka niin tekee niin ei ole tasa-arvoa se.

  • Väsynyt äippä sanoo:

   On varmaan niitä ylitarkkoja emäntiä, mutta kyllä tuo johtopäätös tuntui naisten turhalta syyllistämiseltä. Meillä kun on miehen vuoro hoitaa niin lapsi voi olla 6-8 h syömättä (koska miehelle ei tullut reissussa nälkä), koira ei pääse lenkille, villasukat puuttuu ja varpaat on jäässä, kaverisynttärien lahjoja tuskin muistaisi ja koti on iloisesti entistä sekaisempi. Että jostain kumman syystä on vaikea olla katsomatta päältä. Ja kyseessä siis ihan kunnollinen ja tunnollinen isä, mutta ei noilla putkiaivoilla ”murehdita” niin kuin näillä tippaleipäaivoilla!